Szépen lassan megfőlünk, mint a béka a forró vízben

beka.jpg

1991-ben betiltották a személyi szám használatát, most azonban Semjén Zsolt és Pintér Sándor benyújtott egy javaslatot az univerzális azonosító felélesztéséről, mondván az megkönnyítené az elektronikus ügyintézést.

Komoly problémát vet fel ugyanakkor, hogy ha széles körben elkezdik újra használni, – összekötve különböző nyilvántartási rendszereket - gyakorlatilag mindenkiről, minden láthatóvá válik az állam számára

Mi is ezzel a probléma?

Két éve egy salátatörvény rendelkezése alapján különböző megfigyelési rendszerek adatai (térfigyelő kamerák, BKV, MÁV, Volán járművek kamerái, stb) befuthatnak egy nagy közös rendszerbe. Ehhez már csak annyi kell, hogy mindenki, minden rendszerben egyetlen azonosítóval szerepeljen, és máris megvalósul a Nagy Testvér Mindent Lát elve. Ez pedig az önrendelkezési joggal erősen ellentétes, hiszen létezik magánélet is a világon és nincs joga az államnak sem mindent tudni rólunk. Semmi köze a rendőrségnek például ahhoz, hogy milyen az egészségi állapotunk, de a felsorolható lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen.

1991-ben az Alkotmánybíróság úgy döntött a személyi szám megszüntetéséről, hogy azt gondolták, egy jogállamban ennek visszaállítása elképzelhetetlen.

Ez így is volt az Alaptörvény 2012-es bevezetéséig, mellyel azonban a 2012 előtti Alkotmánybírósági határozatok hatályukat vesztették. Ez azt jelenti, hogy ha bevezetik újra az egyetlen, nagy közös azonosító használatát, arról az Alkotmánybíróságnak kellene újra kimondani, hogy alkotmány – vagyis Alaptörvény – sértő. Ez ugyebár egy jogállamban nem kérdéses, Hazánkban viszont az Alkotmánybíróság tagjai egytől egyig a Fidesz-KDNP delegáltjaiból állnak.

Ami ugyanakkor még aggasztóbb, hogy a fideszes államapparátus apró lépéseként változtat rendszereken, akár egy-két éves szünetet tartva a változtatások között, majd egyszer csak készen áll minden arra, hogy bevezessenek valamit, gyakorlatilag újabb törvény elfogadása nélkül. Ez azt jelenti, hogy ha nem vagyunk elég szemfülesek, észre sem fogjuk venni a változásokat. Gyakorlatilag a vízben megfőlő béka elvén veszíthetjük el szabadságunkat és mire feleszmélünk már nem lesz mit tenni.

Gondoljunk csak bele, hogy törvényt hoztak a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” kezeléséről, melyben a kormány gyakorlatilag teljhatalmat kap, korlátozhatja az emberek szabad mozgását, intézmények működését, de útvonalakat, területeket is lezárhat.

Jelenleg hazánkban – 2016. márciusa óta folyamatosan – migrációs válsághelyzet van érvényben (szeptember 7-ig), annak ellenére, hogy a törvényben leírt feltételek egyike sem áll fenn már régóta, így Orbán bármit megtehet ennek égisze alatt.

Hogy ez vajon a jogállamiság fenntartásának érdekében történik –e hazánkban, mindenki saját maga eldöntheti, tenni azonban jelenleg semmit nem tudunk ellene, hiszen egy éve a választásra jogosultak kevesebb mint 1/3-a szavazott a Fideszre, ez mégis 2/3-os parlamenti többségre volt elég, mellyel jelenleg bármit meg tudnak szavazni, ami a hatalmuk megtartásához, kiterjesztéséhez szükséges.