Kicsinyes bosszú Érden

 

_alx1216_2.jpg

Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere ellen méltatlansági eljárást kezdeményeztek.

A "bűne", hogy az önkormányzati törvény tavalyi módosításakor nem volt elég körültekintő - egy igen hosszú salátatörvényben nem vett észre egy apró módosítást - és nem mondott le a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesület Felügyelő Bizottsági tagságáról. Tavaly ugyanis úgy módosították a törvényt, hogy innentől kezdve semmilyen egyéb kereső tevékenységet nem folytathatnak a polgármesterek. 

Amennyiben az hibának tekinthető, hogy a Magyar Közlöny folyamatos figyelése helyett (melyre egyébként van alkalmazott a Polgármesteri Hivatalban, aki nem jelezte ezt a módosítást a jogszabály figyelőben) a városvezetéssel volt elfoglalva, akkor Csőzik hibázott, ez kétségtelen. Nem eltitkolni akarta a jövedelmét, nem eltitkolni akarta a vagyonát, hanem nem vette észre az összeférhetetlenséget. A jövedelmet továbbra is feltüntette a vagyonnyilatkozatában, melynek vizsgálata során észrevette valaki a hibát. Amint jelezték ezt, Csőzik azonnal visszafizette a teljes összeget, amit a törvénymódosítás óta felvett a Dimenzió Egyesülettől és jelezte feléjük, hogy a továbbiakban önkéntes alapon, díjazás nélkül vállalja a feladatot.

Van kérdés? Szerintem igen: várjuk a kormánypárti képviselők hasonló cselekedetét.

E helyett mit tett az érdi – a helyi kormánypárti média által hamisan baloldalinak nevezett – jogi bizottság? Méltatlansági eljárás indított Csőzik ellen, melytől azt várják, hogy fosszák meg Csőzik Lászlót a polgármesteri tisztségétől.

No de nézzük meg, hogy mi is a helyzet ezzel a „baloldali többségű” jogi bizottsággal?

Ennek a bizottságnak 8 tagja van, Bács István – korábbi fideszes alpolgármester, Demjén Attila és  Gáspár Antal kormánypárti tagok, dr. Asztalos Éva és Kozma Piroska, valamint Gál Alex, Csornainé Romhányi Judit, Eőry Eszter – utóbbi 3 az összefogás színeiben. No igen, de akkor mi a helyzet dr. Asztalos Évával és Kozma Piroskával? Asztalos Éva az összefogás tagjaként jutott be a testületbe és azóta is kiválóan végzi a dolgát a körzetében. Igen ám, de ő nagyobbat álmodott és arra számított, hogy a DK majd őt indítja országgyűlési képviselő jelöltként. E helyett azonban a DK Bősz Anettet – aki mellesleg Csőzik László felesége – indítja az április választáson. Ez olyannyira feldühítette Asztalos Évát, hogy Kozma Piroska barátnőjével együtt ki is lépett a DK-ból, és bosszúhadjáratot indított Csőzik László és Bősz Anett ellen, valamint láthatóan elkezdett a Fidesz felé orientálódni. Ezt az is mutatja, hogy bár elvileg összefogás párti, mégis elindul független jelöltként a parlamenti választáson. Így már érthető, hogy a jogi bizottságot miért is nem lehet baloldali többségűnek nevezni.

Néhány hete ezen bizottság elnökeként Asztalos Éva megakadályozta, hogy a testület szavazhasson Bács István – korábbi fideszes alpolgármester - méltatlansági eljárásával kapcsolatban, melyet azért indítottak volna, mert Bács 72 millió forinttal nem tudott elszámolni a vagyonnyilatkozatában többszöri nekifutásra sem.

Érzik a különbséget? Egy salátatörvényben elrejtett módosításból eredő hiba (a felvett – és visszafizetett – díjazás 1,5 millió forint), melyet azonnal korrigált a polgármester, illetve 72 millió forinttal nem tud valaki többszöri nekifutásra sem elszámolni. Mégis Asztalosék bizottsága Csőziket megfosztaná a polgármesteri tisztségétől, de Báccsal szemben semmilyen retorziót nem alkalmaznak.

Fontos tudni, hogy nem Csőzik az egyetlen polgármester, aki ebbe a hibába esett, ugyanis egy felsőoktatásról szóló salátatörvény-módosításban rejtették el az új összeférhetetlenséget és sok polgármester megyei önkormányzat külsős bizottsági tagságáért vesz fel tiszteletdíjat.

Az érdi kicsinyes bosszú miatt sok fideszes polgármesternek fájhat most a feje, olyanoknak is, akik bizonyíthatóan tudtak az említett törvénymódosításról, mégsem mondtak le a mai napig sem az összeférhetetlen tevékenységükről.

Az pedig tán örökre kérdés marad, hogy miért nem hívták fel még a kormánypárti polgármesterek figyelmét sem az említett törvénymódosításra...