Ki is csinál itt bohócot Krisztusból?

nyílt levél Deutsch Tamáshoz

level.jpg

 

Kedves Tamás, 

egykor együtt rúgtuk a bőrt, én emlékszem rád, ez fordítva valószínűleg nem mondható el, de nem baj.

Azt mondod, hogy a magyarok szívesen túlóráznak. Azt mondod, hogy Magyarországon az emberek teljesen önszántukból, minden féle ellentételezés elvárása nélkül, szívesen dolgoznak többet, mint a munkaidejük.

Kedves Tamás, ezt Te miből gondolod? Mikor dolgoztál rendes munkahelyen? Nem politikusként, amikor senki nem kéri számon, hogy mit végeztél el, hány órát dolgoztál. Nem politikusként, aki Magyarországon bármikor, bármit hazudhat – sajnos – büntetlenül.

Mivel soha, ezért segítek, ez nincs így. Nem az a vágya a magyar embereknek, hogy a napi nyolc óra munka helyett 8,5 – 9 órát dolgozzanak. Aki azt mondja, hogy ez így van, hiszen az embereknek hivatása van, nem munkája, az bizony visszaél a munkavállalók hivatástudatával. Ezt te nyilván nem veszed észre, hiszen neked ilyened egészen biztosan nincs.

Azt mondod, hogy minek sírnak a közszférában dolgozók, hiszen most kaptak visszamenőlegesen – januárig, most március eleje van – 30% fizetés emelést. Valóban kaptak, de kiszámoltad –e, hogy cserébe mivel sújtotta őket a kormány? Napi 9 órára nőtt a munkaidejük, a 25 nap alapszabadságot lecsökkentették 5 nappal és nem a munkában töltött évek, hanem a beosztás határozza meg a többi napot. Elvették a cafetériát és napi 12 óráig ellentételezés nélkül – magyarul a túlóra kifizetése nélkül – növelhető a munkaidejük. Erre persze nyilván az lesz a válaszod, hogy a kormány ezt csak viccből tette bele a törvénybe, esze ágában sincs kihasználni. Mindezek mellett az a 30% egy nagy nulla.

De ezt te nyilván nem tudod, hiszen neked nincs munkaidőd. Te akkor is megkapod a közel 2millió forintos fizetésedet, ha be sem lépsz brüsszeli munkahelyedre. Ha meg odamész, akkor ezen felül napi 90ezer forintot kapsz költségtérítésként. De ez még nem elég, hiszen fizetik neked és családodnak a lakhatási és utazási költségeidet is.

Kedves Tamás! A magyar átlagbér nettó 217 ezer forint. Igaz, hogy kb 3 millió ember ezt nem éri el, de ezt az apróságot most ne vegyük figyelembe. Ebből az átlag magyarnak ki kell fizetni a lakását, a közlekedését és még jó lenne enni is valamit, no meg néha kellene új ruha is. Neked a fizetéseden felüli napidíjad 2,5 nap alatt ennyi. Egy átlag magyar ezért a pénzért havonta 20-21 napot dogozik.

Van bőr a képeden azt mondani, hogy még szeretne is túlórázni?

Kedves Tamás! Mondanám, hogy én is kérek abból a szerből amit tolsz, ha ilyen jól érzed magad tőle és ennyire gátlástalan leszel, de ez még viccnek is rossz lenne esetedben, ezért inkább csak azt kívánom, hogy befejezve politikusi pályafutásod, legyen módod kipróbálni milyen egy igazi munkahelyen dolgozni, amikor el kell számolnod minden perc munkaidővel, a túlóráidat nem fizetik ki, de legalább kötelezően előírják. És jöjjön egy pökhendi alak, aki mindeközben elmagyarázza, hogy te ezt így szereted csinálni.