Kutyálkodjunk....

Beszélgettem Magyarország legviccesebb pártjának vezetőjével

ke_tfarku.jpg

Szerző: Lukácsi Kriszti

Jövő hét vasárnap választás lesz Magyarországon, ebből az apropóból gondoltam, hogy megpróbálok komolyan beszélgetni Kovács Gergellyel, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt vezetőjével. Voltak félelmeim, hiszen ez nem mindenkinek sikerül, de rá kellett jönnöm, hogy Gergő egy komoly pártvezető, és igenis komoly dolog amiket ők tesznek.

Mikor született meg a párt alapításának gondolata a fejedben és mi volt a kiváltó ok?

A történet elég vicces, ugyanis 2006-ban – ekkor grafikusként dolgoztam – kirúgtak a munkahelyemről, mert fájt a fogam. Választások közeledtek, tele volt az ország mindenfajta plakáttal, de nem olyanokkal, mint most. Akkor az volt a politikai divat, hogy ígérgetnek, mintha az nyerne aki jobban rá mer licitálni a másikra. Ezt akartam kifigurázni, innen jött az elő szlogenünk az „Örök élet, ingyen sör”.

kovgergyout.jpgEz az egész a részemről az emberek hülyének nézésére akart reflektálni. Ekkor még nem voltunk bejegyzett párt, ezért kétfarkú kutyákat indítottunk jelöltként, a vicces az volt ebben, hogy sikerült is ajánlószelvényeket gyűjtenünk.

Bár sokan figyelmen kívül hagynak benneteket, de akik mérik a támogatottságotokat, 2% körüli eredményre jutnak. Ugyanilyen támogatottság mérhető az Együtt valamint a Momentum esetében, a KDNP pedig egymaga meg sem közelít titeket. Mi az oka annak, hogy ilyen sikeretek van?

Könnyű a helyzet, mert a legtöbb a párt gyakorlatilag nekünk kampányol azzal, hogy nem egy normális kampányt folytat, hanem vagy ígérget vagy a másik ellen uszít.

Mi egy teljesen másfajta politizálást folytatunk, mi nem mondjuk a dolgokat, hanem csináljuk és ezek által szerethetőbb lesz a világ. Itt van például a gerilla kertészkedés. Igazából szerintem nincs olyan ember akinek ez nem tetszik, hiszen szebbé tesszük a várost. A támogatóink egy része az általános politikai hangulat miatt, mivel mi nem ellenségeskedünk senkivel, egy része pedig az elmúlt 1,5 év kutyapártos tevékenysége miatt áll mellettünk.

 

Számítottatok ekkora sikerre?

2006-ban nem. Inkább belesodródtam a dologba. Eddig egy választáson indultunk komolyan Zuglóban, ahol 7 százalékot sikerült elérnünk azzal, hogy annyi volt a jelölt ígérete, hogy nem fog odamenni Zuglóba.

Tényleg teljesen vicc az egész vagy van komoly szándékotok?

Mi ugyanezt szeretnénk folytatni, amit eddig tettünk. Nem ígérgettünk eddig sem és ezután sem szeretnénk. Minél több dolgot kell véghezvinni, erre szeretnénk felhasználni az állami támogatást.

A kampánypénzt csupa jó dologra fordítjátok a „köz” érdekében. Ez szerintem abszolút komoly, Ti mégis megoldjátok, hogy viccesnek tűnjön.

Érden a Sírius kutyamenhelynek vásárolt a kampánypénzből kutyaeledelt a helyi jelölt – Szécsi Barbara -, volt kórház ahova szappant csempésztetek és Budafokon is készülődik valami. És még sok-sok hasonló akciótok volt. Ez a jelöltek önálló döntése, vagy van valamiféle központi ráhatás?

img_2180.JPG

Szécsi Barbara, az MKKP érdi jelöltje a Syrius kutyamenhelyt támogatta a kampányra szánt pénzből

Van egy pályázat, erre a központi kampánytámogatást használjuk, ami az országos lista után jár. Eddig csupa olyan pályázat érkezett ami megfelelt, az elvárás ugyanis csak annyi, hogy legyen társadalmi haszna, és valamiféle önkéntes munka legyen benne. Ezen kívül van a jelöltek saját kampánypénze, ezzel bármit tehetnek. Mivel nálunk mindenki ingyen segít, így megmaradnak az állami kampánytámogatások és ezt valóban jó dolgokra fordítják a jelöltjeink.

Milyennek szeretnéd látni Magyarországot négy év múlva?

Olyan… Ausztria szerűnek – itt saját magán is elmosolyodott Gergő, de utána komolyan folytatta: az a baj, hogy sokmilliárdot költenek arra, hogy tele legyen gyűlölettel az ország és ez hat. Nem a magyarok ilyen rosszfejek, hanem hatékony, amit tesznek. Magyarországon sajnos bármit megbeszélni ami politikai téma az nem lehetséges. Ezen és az emberek gondolkodásmódján kellene változtatni. No meg némi empátiának is örülnék.

Mit üzensz a választóknak, 1,5 héttel a választás előtt?

Először is jó lenne ha nem hívnának rendőrt amikor illegálisan felújítunk.

Ami mindenképp fontos, hogy mindenki menjen el szavazni. Ez a legfontosabb.

Aki nem megy el, az utána ne panaszkodjon, hogy nem jó valami. A politikát és a közéletet érezzék magukénak az emberek, tegyenek a társadalomért, tegyenek Magyarországért.