A trollok háborúja

Tévhitek és kampányolási stratégiák a második fordulóban

dkmz.jpg

 

Ahogyan Márki-Zay Péter előre jelezte, megindult az össztűz a meglepetésre esélyes pozícióba került jelölt ellen.

Minden irányból.

A Facebook-ot  megszállták a trollok, a legkülönbözőbb módon próbálják befeketíteni, ellehetetleníteni a jelöltet.

Mivel ezek a hozzászólások többé-kevésbé azonosak, nagy valószínűséggel központi irányítással posztolgatják a kamuprofilos hozzászólók. 

A kommentek ellepik az előválasztással kapcsolatos cikkeket, és nagyjából a következő kategóriákra oszthatóak:

 Első, melyek konkrétan Márki-Zay Péter személyét gyalázó hozzászólások az alábbi jelzőkkel:

Egoista, törtető, könyöklő, bunkó, hataloméhes, gyerekverő, hímsoviniszta, házaló ügynök, büntetett előéletű, tapasztalatlan, szentfazék, vallási fanatikus

Ezeket a jelzőket Márki-Zay Péter korábbi interjúival, valamint sajtóhírekkel próbálják alátámasztani, az egyébként nem túlságosan profi politikus módjára nyilatkozó jelölt mondatait, szavait kiragadva, elferdítve, felfújva.

A hódmezővásárhelyi polgármester határozottságát, megszállottságát és küldetéstudatát sokan tévesztik össze önteltséggel, felfuvalkodottsággal.

Az igaz, hogy nem egy tőről metszett politikus, megnyilatkozásai sokszor csiszolatlanok, egyesek sértőnek, bántónak érzik ezeket.

Ugyanakkor bele kell gondolni abba is, hogy a jelenlegi korrupt rendszer felszámolása bizony eltökéltséget, határozottságot és kíméletlenséget fog igényelni.

 Attól függően, hogy mely táborhoz tartozó hozzászólást olvasunk, az alábbi jellemző mondatokkal találkozhatunk:

 

Ő is csak Gyurcsány embere!

 – írják a Fideszes trollok

 

Ő Orbán és a Fidesz embere!

– olvashatjuk a DK-s trollok billentyűjéből

 

Nem akarunk Orbán 2.0-át/Fidesz 2.0-át

– ez szintén a DK-s táborra jellemző mondat.

 Bár Márki-Zay Péter határozottsága és küldetéstudata joggal emlékeztethet valakit Orbán Viktorra, azonban egyrészt a politikai háttér, másrészt Márki-Zay motivációi teljesen különbözőek.

Saját maga úgy fogalmazta meg, hogy "az önök érdekében radikális", és valóban a cél érdekében átgázol tűzön-vízen. Célja azonban nem családjának, barátainak, rokonainak és üzletfeleinek az állami vagyon átpasszolása általi meggazdagodása, hanem pont ennek ellenkezője.

Mögötte nem áll egy kézi irányítású kétharmados parlamenti többségű párt sem, amivel Orbánhoz hasonló visszaéléseket el tudna követni.  

Hogyan fog tudni kormányozni úgy, hogy nincs mögötte párt?

– hangzik gyakran a kérdés.

 

Ez is egy realitásoktól elrugaszkodott felvetés. Ugyanis amennyiben győz az ellenzék, mindenképp egy több pártból álló koalíció fogja adni a parlamenti többséget. Ebben a helyzetben még jól is jöhet, hogy egy pártokon kívüli jelölt a miniszterelnök, hiszen így nem vádolható meg azzal, hogy a saját pártja felé hajlik a keze, a saját pártja holdudvarában levő vállalkozókat hozza előnyös helyzetbe. A miniszterelnöknek ebben a helyzetben az összes koalíciós párt programját kell képviselni.

 A következő kategóriát, mely az előválasztási kedvet próbálja csökkenteni, a választókat elbizonytalanítani a következő típusú hozzászólások jellemzik:

 Mindegy hogy kit választanak meg a második fordulóban, úgyis Gyurcsány fogja eldönteni ki lesz a miniszterelnök.

Bár valóban Dobrev Klára kapta a legtöbb szavazatot a legtöbb körzetben az első fordulóban, és a DK jelöltjei lettek a legtöbben, ebből azonban még nem lehet előre következtetni a leendő Parlament összetételére. Erről kiváló írás található az alábbi linken:

https://www.szabadeuropa.hu/a/valoban-a-dk-nyerte-e-az-elovalasztast/31487275.html

Gyurcsány Ferenc pártjának igen nagy valószínűséggel nem lesz annyi mandátuma (még az MSZP-vel, Párbeszéddel együtt sem) hogy egyedül meg tudjanak szavazni egy miniszterelnököt, így ez a felvetés abszolút valótlanságot vizionál.

 A magyar választási rendszerben nem miniszterelnököt választunk, hanem pártlistára szavazunk, a miniszterelnököt úgyis az országgyűlés jelöli ki

Ez egy - igaz állításon alapuló - téves következtetés.

A miniszterelnököt a köztársasági elnök bízza meg kormányalakítással. Azt kell megbíznia, aki a parlamentben legnagyobb képviselői támogatással, a legtöbb szavazattal bír. Az előválasztás erre a folyamatra valóban nincs hatással. Az előválasztáson induló pártok egy megállapodást írtak alá, amelyben kötelezik magukat, hogy az előválasztáson nyertes miniszterelnök jelöltet fogják megszavazni, hogy őt bízza meg az államfő a kormányalakítással.  Tehát nem a választójogi törvény, hanem ez a megállapodás kötelezi a koalícióban levő képviselőket, hogy a győztes jelöltet támogassák. Ha mást akarna jelölni egy-két párt, mint az előválasztás győztesét, ahhoz ezt a megállapodást kellene felrúgnia. Ez egyrészről hatalmas arcvesztés lenne, aki ilyen szinten elárulja a szövetséget, azzal nem fog senki többet összefogni. Másrészt értelme sem lenne, mert várhatólag külön-külön, a koalícióban szereplő egyik pártnak sem lesz meg az 50 százalékos többsége. Tehát hiába akarnának mást jelölni, a Parlament úgysem szavazná meg. Szóval az egész találgatás nettó spekuláció, semmi alapja sincs. Az előválasztásnak az az értelme, hogy most először mi tudjuk megválasztani a leendő miniszterelnököt, nem pártalkuk és paktumok döntik el.

 Lehet, hogy a megválasztott jelölt lesz a miniszterelnök, de utána pár hónap, vagy egy év után úgyis lecserélik

Ebben már egy kicsit több ráció van, de ehhez is az kellene, hogy a koalíciós pártok találjanak egy mindenki számára elfogadható jelöltet.

Győzelme esetén Márki-Zay Péteren fog múlni, hogy mennyire tudja majd "közös nevezőre hozni" a koalíciót alkotó pártokat, mennyire lesz képes hidat verni a jobb és bal part közé.

 A harmadik típusú hozzászólás kategória magával az előválasztás második fordulójával kapcsolatban kritizálja Karácsonyt és Márki-Zay-t:

 A visszalépéssel felrúgták az ellenzéki megállapodást

A visszalépésről nem volt semmilyen megállapodás, ez egy teljesen elfogadott gyakorlat a kétfordulós választások második fordulójában.

Ezzel lehet elérni, hogy ne a legmagasabb elutasítottságú jelölt nyerje az előválasztást. 

A második fordulóban mindenkinek a győztes jelölt mögé kellett volna állni

Ez nyilvánvalóan képtelenség, akkor mi szükség lett volna a második fordulóra?

 Márki-Zay szétveri a választási szövetséget

Igaz, hogy valóban vannak olyan kijelentései, amelyek talán joggal kiakasztanak egy-két politikust, vagy a választókat, ennyi veszekedésnek, azonban bele kell férnie egy politikai vitába. Ettől még együtt marad a szövetség.

 A baloldali összefogás jelöltje nem lehet egy jobboldali, keresztény ember!

Bár sokan nincsenek tisztában vele, ez nem egy tisztán baloldali összefogás, jobb oldali és baloldali pártok és jelöltek egyaránt szerepelnek benne.

 Dobrev Klárával nagyobb esély lenne megnyerni a választást

Itt most megemlíthetnénk az utolsó Medián felmérést, amely egyértelműen kimutatta, hogy csak Márki-Zay Péter jelöltsége esetén van esély. De való igaz, egyrészt a választás időpontja még messze van, addig sok minden változhat, másrészt  igaz a korábbi mondás is: nem közvélemény kutatást kell nyerni, hanem választást.

Ettől függetlenül, ha józan ésszel belegondolunk: egy, a Fidesz bűvköréből éppen szabaduló választó, akinek eddig az öszödi beszéd és a szemkilövetős Gyurcsány volt az elrettentő példa, kire fog szívesebben szavazni, egy jobboldali beállítottságú jelöltre, vagy Gyurcsány feleségére? És ez most nem a jól ismert "Gyurcsányozás", sajnos az a realitás, hogy ezeknek a választóknak a szavazatára is szükség lesz 2022-ben.

És bizony sokan vannak olyanok is, akiknek elege van már a 2002 óta tartó, az egész magyar társadalmat megosztó Gyurcsány-Orbán, baloldal-jobboldal harcból, és szeretnék ha új irányt venne a politika, megszűnne ez a megosztottság. Erre Dobrev Klárával kisebb az esély.  

 A negyedik csoportban pedig már nem trollok vannak, ők Karácsony támogatói, akik utálják Márki-Zay-t, nem képesek elfogadni Karácsony döntését.

Ők talán nem is Karácsony programját, hanem személyét kedvelték eddig?

Sokan valóban személyes szimpátia alapján döntenek, és Márki-Zay Péter nem szimpatikus nekik, ami érthető, hiszen Karácsony simulékony stílusa éles kontrasztban áll az ő határozottságával és rámenősségével.

Ezen hozzászólóknak érdemes lenne azon elgondolkodni, ami alapján egyébként Karácsony is döntött: a programjának, vagy ahogy ő mondta a programja 80%-ának megvalósulására Márki-Zay Péter jelöltsége mellett van a legnagyobb esély.

Akik tehát nem követik Karácsonyt, nem csak őt, hanem ezt a programot is elárulják.

Persze a hazát nem árulják el, ahogy Márki-Zay elhamarkodottan nyilatkozta, és később bocsánatot is kért emiatt, de egy újabb 4 év Orbán kormányzással igen nehéz helyzetbe hoznák az országot.

A helyzetet egy kommentelő tökéletesen megfogalmazta:

Dobrev Klárával a DK-nak lenne a legnagyobb ellenzéki frakciója, viszont Márki-Zay Péterrel a DK-nak lenne a legnagyobb kormányzó frakciója