Miért van ennyi kamupárt, kamujelölttel?

iv.jpgHolnap – március 5-én - telik le az országgyűlési képviselőjelöltek állításának határideje. Két hete ajánlásgyűjtés lázában ég az ország, de pontosan mit is jelent ez?

Egy induló, ha sikerül összegyűjtenie 500 támogató aláírást, akkor válik jelöltté. Egy ember azonban több indulót is támogathat. Ez korábban nem így volt, ezt a szabályt a Fidesz módosította, először 2014-ben lehetett egy embernek több jelöltet is ajánlani. Ez a módosítás egyértelműen azt a célt szolgálta, hogy felaprózódjanak az ellenzéki szavazatok, ezáltal minél több helyen a Fidesz jelöltje nyerhessen. Ennek a törvénynek köszönhető, hogy egy 25%-os támogatottságú jelölt is simán nyerhetett, mert mellette sokszor volt még 3-4-5-6 másik jelölt, akik felaprózták a szavazatokat.

A másik ok, amiért szeretnek ilyenkor – négy éves – téli álmukból felébredni magukat politikusnak valló emberek, hogy minden jelölt a kampányához állami támogatásban részesül. Ez a támogatás nem is kis összeg: egymillió forint.

Hogyan tud egy viszonylag ismeretlen induló 500 ajánlást összeszedni? No ezt sokszor nem önerőből. Négy éve több helyen megtörtént, hogy a Fidesz rendkívül aktív csapata nem csak a fideszes jelöltnek, hanem más kis, ismeretlen jelölteknek is gyűjtött ajánlást. Valószínű, hogy a leg hithűbb szavazóiktól, akiknek elmondták, hogy ez kell az újabb 2/3-hoz. Ezzel sajnos nincs mit tenni, semmi nem korlátozza, hogy egy aktivista több jelöltnek is gyűjtsön ajánlást.

A másik módszer már törvénysértő, ilyenkor másolják az ajánlóíveken lévő adatokat és az aláírást hamisítják. Ha ki is derül, hogy valami nem stimmel, rendkívül nehéz – lehetetlen – kideríteni, hogy ki tette. És valljuk be őszintén, ha ki is derülne, a kormánypárti többséggel rendelkező választási bizottságok nem tennének semmit.

Apropó Választási Bizottság. Ennek tagjait a jegyző ajánlja, a képviselő testület (önkormányzat) pedig szavaz róla. A tagoknak teljesen függetlennek kell lenniük. Azt ugyebár tudjuk, hogy az önkormányzatok jelentős része is a kormánypárt kezében van. Volt olyan kerület, ahol a tagok között volt a Fidelitas elkötelezett segítője. Majd a szavazás előtt néhány nappal hirtelen módosították a listát és az illető már csak póttag lett. Valószínű, hogy valaki észrevette és jelezte a problémát és az önkormányzat a „nemes cél” érdekében sem akart balhét felvállalni. Hány olyan hely van vajon, ahol ez nem derül ki?

A hódmezővásárhelyi polgármester választás óta tudjuk, hogy ha magas a részvételi arány és kevés az induló jelölt, akkor még a legfideszesebb városban is tud győzni az ellenzék. Mi tehát a kormánypárt érdeke? Minél több jelöltet csatasorba állítani minden körzetben.

A kormánypárt beszél háttérmegállapodásokról, de vajon mit tesznek ők? Azt tudjuk, hogy Orbánnak nagyon kell a hatalom. Egyrészt rengeteg pénz múlik rajta, másrészt fél, hogy kiderülnek az Elios-hoz hasonló botrányok. A Fidesz érdeke tehát, hogy minél inkább megossza az ellenzéki szavazatokat. Ha körülnézünk a valasztas.hu oldalon, bizony érdekes dolgokat találunk. Sok-sok olyan jelölt van, akiről nem is hallottunk az elmúlt négy évben, mégis sikerült nekik – akár az ajánlásgyűjtés első napjaiban – leadni a szükséges ajánlásokat. Mindeközben – aki egy kicsit is ismeri a helyzetet az tudja – 500 jelölést összegyűjteni komoly munka. Hacsak nincs a kezében az illetőnek egy lista, hogy kiket kell megkeresnie, ami egy komolytalan, csak a választásokkor aktivizálódó párt esetében nem túl valószínű.

Egy jogállamban ilyen nem történhetne meg, egy jogállamban feltűnne az olyan, ami jelenleg is zajlik Békés megye 4-es számú választókerületében, hogy a huszonvalahány jelölt közül sok olyan van, akiknek az ajánló íven az ajánlást nyújtók sorrendje is megegyezik. Mindez természetesen a fideszes többségű Választási Bizottságnak nem okoz gondot, mindenkit aki leadta az 500 ajánlást nyilvántartásba vettek.

Hamarosan kiderül, hogy hány olyan körzet lesz, ahol feltűnően sok lesz a jelölt, abban azonban sajnos nem reménykedhetünk, hogy az ajánlások körüli visszásságok, törvénytelenségek kiderülnek. Arra nincs mód, hogy egy választópolgár megtudja, hogy kikre adott elvileg ajánlást, így marad az egyetlen megoldás: ésszel kell szavazni, hiszen ha a kormánypárt ismét nagyarányú győzelmet arat, akkor ez a helyzet csak romlani fog.