Magyarország a relatíve demokrácia országa

pinokkio.pngHogyan lehet úgy hazugsággal kampányolni, hogy semmit nem jelent ki az adott politikus? Erre jó a feltételes mód.

Migránsok milliói indulhatnak el… - persze. Bármi megtörténhet. De vajon majd meg is történik? Mi történik, ha én azt írom le, hogy Orbán akár el is törölheti a szabad választások rendszerét, ha újra 2/3-os többséghez jut. Én nem írtam azt, hogy ezt fogja tenni… De akár meg is teheti…

Ha Soros emberei hatalomra kerülnek… Az adott mondatban nincs ott kik Soros emberei…. Az, hogy eddig folyamatosan utaltak rá… nem számít.

Ha a Fidesz feltételes módban fogalmaz – ergo nem jelent ki semmit -, valamint nem nevez nevén senkit – Soros emberei -, akkor bár erős befolyással tud lenni a választókra, de mégsem lehet tenni ellene semmit.

De lássuk, mi történik, ha mégis olyat tesz, amit még a bíróság is soknak tart. Itt volt a Nemzeti Konzultáció esete a Helsinki Bizottsággal. A bíróság kimondta, hogy megsértette a kormány a Helsinki Bizottság jó hírét, törvénysértő módon járt el. Mi történik? Semmi. Fizet kétmillió forintot a Helsinki Bizottságnak a kormány és az, hogy az összes választópolgárt ezzel befolyásolták, hazudtak nekik… az nem számít.

Miért is számítana? Egy olyan országban, ahol Németh Szilárd, közpénzből fizetett politikus, egy sajtótájékoztatón azt mondhatja, hogy nem válaszol bizonyos médiumok kérdésére? Ahol a Nemzetbiztonsági Bizottság nem tárgyal meg semmilyen ügyet, ha a bizottság ellenzéki tagjai – akiket egyébként korábban nemzetbiztonsági kockázat szempontjából átvilágítottak – jelen vannak. Mindeközben az ország miniszterelnöke SOHA nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon.

A demokratikus jogokat lábbal tiporják a Fidesz politikusai. Volt olyan kerület – XXII. – ahol az önkormányzat egy kényes kérdést nem volt hajlandó tárgyalni, ehhez csak annyi kellett,hogy az ülés elején a Fidesz javaslata az volt, hogy vegyék le napirendről az adott témát. A fideszes képviselők megszavazták – utána többüket megkérdezték és fogalmuk sem volt mit vetettek le napirendről…. -, és a szabályzat szerint erre az előterjesztő még csak nem is reagálhatott.

A Nemzetbiztonsági Bizottság semmilyen kényes kérdést nem tárgyal és utána még csak az újságírók kérdéseire sem válaszolnak.

Orbán Viktor hónapok óta nincs jelen a Parlamenti üléseken – valahogy mindig ekkor van halaszthatatlan elfoglaltsága – és amikor vitára hívja az ellenzék, azt válaszolja, hogy a Parlamentben volt lehetősége bármely képviselőnek vitázni vele.

Az újságíróknak kergetnie kell a fideszes politikusokat, mert azok nem hajlandóak nyilatkozni. Kijelentenek egy nyilvánvaló hazugságot, majd erről nem lehet őket kérdezni.

Ezek tények. Hangfelvételek, videók bizonyítják. Meddig mehet el a kormány? Meddig lehet egy relatív demokráciát fenntartani? Mert relatíve demokrácia van. Csak egy részét szüntették meg a demokratikus jogoknak az elmúlt 8 év alatt. Viszonylag még okés a helyzet. Relatíve – mondjuk a 60 évvel ezelőtti Magyarországhoz képest – jó a helyzet. A 20 évvel ezelőttihez képest viszont…