Értelmezési furcsaságok a kormány médiahálózatánál

Így alkalmaz kettős mércét a Pesti Srácok

olvasok.pngMegszoktuk már, hogy a kormányközeli média abszolút kettős mércét alkalmaz, ez most mégis lecsapta a biztosítékot.

Egy évvel ezelőtt, 2017 februárjában az OLAF – az Európai Csalás Elleni Hivatal – 4-es metró ügyében végzett vizsgálatának eredményét nyilvánosságra hozták. Sok minden volt benne leírva, nem volt könnyű értelmezni. Egy biztos, ki lehetett belőle emelni néhány nevet. Meg is tette ezt a kormányközeli sajtó- és teszi napjainkig is -, sokat emlegetik Demszky és Medgyesy nevét. Nyilván vannak ott még mások is említve, egyszer talán kiderül, hogy kik a felelősök a több, mint 160 milliárd forintos korrupcióért.

Egy éve a Pestisrácok nevű - de nevére méltatlan, kizárólag a kormány és a fideszes önkormányzatok megrendelésére dolgozó - lap a úgy fogalmaz az OLAF jelentésével kapcsolatban, hogy

MEGKEZDŐDHETNEK A FELELŐSSÉGRE VONÁSOK

, majd neveket is felsorol, igaz azt is leírja – egy másik lap írására hivatkozva -, hogy az OLAF jelentés

nem a személyi felelősök megnevezéséről szól

Mindezek ellenére, hosszan sorolja a neveket, hogy kik azok, akiket szerintük

akár jogi értelemben is felelősségre vonhatnak

Ezzel abszolút azt sugallva, hogy az OLAF jelentés alapján konkrét személyek – az ő nevük vastagon van szedve a cikkben – jogi felelősségre vonása lehetséges.

Pár napja – szinte napra pontosan egy évvel később – nyilvánosságra hozták a következő OLAF jelentést az Elios ügyről, melyben úgy tűnik erőteljesen érintett Orbán Viktor veje, Tiborcz István.

Az MTI hallgat az ügyben, ahogy eddig igyekezett hallgatni a kormány médiahálózata is, most azonban – hosszas gondolkozás után – az ügyészség a segítségükre sietett és kiadott egy nyilatkozatot.

Több sem kellett a Pestisrácoknak, azonnal a nyilatkozatra hivatkozva leírták, hogy

Az OLAF az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, büntetőjogi tényállást nem állapít meg, bűnügyi bizonyítást nem végez

Érdekes módon változott meg egy év alatt a Pestisrácok hozzáállása az OLAF jelentéshez. Míg egy éve „jogi értelemben felelősségre vonhatóak” a jelentésben megnevezett személyek, addig most a jelentés „büntetőjogi tényállást nem állapít meg”.

Félreértés ne essék: mindkét esetben büntessék meg a felelősöket, de ha akkor amikor az ellenzéki politikusok az érintettek, akkor jogi felelősséget emleget a kormány médiája, akkor bizony Orbán Viktor veje esetében is említsük meg azt a bizonyos jogi felelősségre vonási lehetőséget.