Mondd, te kit választanál?

Egy csalódott fideszes gondolatai a tavaszi választások apropóján

valasztunk.jpgÁprilis 8. Szavazunk. Most már biztos az időpont. A kérdés, hogy kire?

Volt fideszesként nagy gondban vagyok. Alapvetően régen az értékrendem teljesen megegyezett a Fidesz - akkori – értékrendjével. Nem túl bonyolult dolog az amit én szeretnék:

Szabadság: ne szóljunk bele abba amit a másik csinál addig, emeddig ezzel minket – és másokat - nem bánt, sért.

Nemzeti értékek: igen, fontos számomra Magyarország. Fontos az, hogy magyar vagyok. De nem úgy, hogy utálom a többi – nem magyart. Ha 56-ban nem fogadta volna be a világ a rengeteg emigráló magyart, akkor ugye az nagyon rossz lett volna mindenkinek? Akkor fel lett volna mindenki háborodva. Ezt ne felejtsük el amikor ezerrel migránsozunk!

Szabad gazdaság: a kormányok ne szóljanak bele a gazdasági folyamatokba. Utoljára amikor ilyen történt bizony a vége a nagy államosítás lett.

Szólásszabadság: no ebbe belepakolok sok mindent. A véleményemet elmondhassam, a sajtó legyen szabad, legyen ténylegesen független.

Jogbiztonság, jogállam: szerintem ezt nem kell magyaráznom

Ha ezek mind megvalósulnak, akkor megy szerintem az ország jó irányba. Akkor nem fognak lopni a mindenkori kormányok, hiszen nem tehetik meg. Akkor nyilvánosságra kerül minden, akkor nem lehet a „népet hülyíteni”. Aki lop, kerüljön börtönbe, ha hazudik a kormány, annak legyen következménye. Ha az ország ezt látja, akkor nyilván nem lesz annyi csalás – hiszen most azt látja mindenki, hogy az ország vezetői megtehetik, akkor mi kisemberek miért ne tehetnénk.

Sajnos azonban a helyzet az hogy ez most nincs. És el kell, hogy keserítsek mindenkit: ezelőtt „nyóc évvel” sem volt.

Kik vannak ma a politikai porondon?

1. Fidesz-KDNP: vicc, hiszen a KDNP önmaga sehol sem lenne, a Fidesz bevette maga mellé, sajnos olyan hatalmas – és rendkívül fontos - területeket adva a kezükbe, mint az oktatás, az egészségügy. Láthatóan a KDNP alkalmatlan a feladatra, hiszen mi történt például az „elmúlt nyóc évben” az oktatással? KLIK, Tankerület: csőd az egész, nem működik. Központosított hatalom irányít úgy, hogy abszolút nem látják át a működést. Pénz nincs.

Azt mondják magukról, hogy konzervatív jobboldali párt. Ugyanmár! Mióta jobboldali az a párt, aki mélyen beleszól a gazdasági folyamatokba? Rezsicsökkentés, magánnyugdíjpénztári pénzek államosítása. Soroljam még? Konzervatív az igaz, de vastagon baloldali.

2. Baloldali ellenzék, akiket a kormány csak balliberálisoknak hív. A kormány ide sorol mindenkit aki nem szélsőjobboldali gondolkodású. A baloldali ellenzék valóban liberális, hiszen mi is a liberalizmus? A szabadság. Ez nem lehetne szitokszó, hazánkban mégis az. Jelenleg a kormány – a Fidesz-KDNP – baloldalibb, mint az általa „ballibeknek” nevezett ellenzék, de ettől még ők is baloldaliak maradnak. Tehát aki jobboldali gondolkodású, bizony itt sem talál megfelelő jelöltet vagy szervezetet. Arról nem beszélve, hogy ne felejtsük el, ők már bizonyítottak. Nem éppen fényesen. A nyolc évvel ezelőtt megbukott politikusok, pártok ne mondják azt, hogy majd most jól csináljuk. Ne felejtsük el, hogy csőd szélére sodorták az országot.

3. Jobbik: aki nem szereti a szélsőségeket, bizony a jobbik nem az ő világa.

4. Újonnan megjelenő politikai erők: ide sorolható a Momentum és az LMP, bár ez utóbbi annyira nem új, de kormányzati helyzetben még nem bizonyíthatott. Talán ők tűnnek a legjobbnak, bár még eléggé kiforratlanok. Főként a Momentum. Jó dolgokat tesznek, ez vitathatatlan. Ez azonban kevés még a kormányzáshoz. Sokan mutogatnak rájuk ujjal, mert volt baloldali vezetők gyermekei, rokonai. Ez még semmit nem jelent, hiszen én sem az vagyok, mint az apukám vagy bármelyik másik rokonom. Sajnos független sajtó hiányában nehéz megítélni, hogy mi igaz és mi nem abból, amit róluk állítanak.

 

No igen. Ennyi. Kik hozhatnak változást? Kinek a neve mellé lehet majd az ikszet tenni április 8-án? Nagyon nehéz a kérdés.

Szakértői kormány? Már fel kellett volna sorakozniuk, hiszen kevesebb, mint három hónap van hátra. Összefogás? No de kikből? Hogyan képes az az ellenzék bármit is tenni, aki megegyezni nem képes egy összefogásban, mert mindenki a saját kis pogácsáját sütögeti? Nem csodálom, hogy az újonnan megjelent politikai erők ebből nem kérnek.

Civilek? Talán. De vajon készen áll rá az ország?

Vagy igaz lenne, hogy Magyarország népe nem tud élni a szabadsággal? Felejtsük el? Nem akarom, hiszen erre vágytunk oly sokáig. Ne adjuk fel! Hogy mi a megoldás sajnos nem tudom, hiszen nincs nálam a bölcsek köve. Van három hónapunk, hogy gondolkodjunk, hogy megoldjuk a kérdést, mely így szól:

Mondd, te kit választanál?