Újra jönnek az oroszok

sugardaddy.pngOroszul tanulnak Pakson. Szuperintenzíven, gyorstalpalón, 60 óra alatt kell megtanulniuk az alapvető szakkifejezéseket és az alapszintű orosz nyelvismeretet.

Mi vagyunk itthon, ők jönnek, kapnak érte egy rakás pénzt. Valóban normális dolog, hogy még nekünk kell megtanulni oroszul? Szerintem nagyon nem az. Attól, hogy az ő rendszerüket rendeltük meg, még bizony figyelembe kellene venni, hogy mi vagyunk itthon. Ilyenkor hol van a nagy nemzeti gondolkodás? Ez már jóval túlmutat a multikulturalizmuson. Itt már az anyanyelvükön beszélés jogától fosztják majd meg a Pakson dolgozókat.

Arról nem beszélve, hogy mire is elég 60 nyelvóra? Semmire. Barátkozni a nyelvvel. És mi lesz azokkal a dolgozókkal akik ennyi idő alatt nem jutnak el a megfelelő szintre? Hiszen nem biztos, hogy minden paksi dolgozó kiváló nyelvérzékkel rendelkezik.

60 óra, 45 percenként 4400 Ft plusz áfa, ez közel 5600 Forint. Hogy ezért a pénzárt óránként hány dolgozót oktatnak az nem derül ki, azt viszont tudni lehet, hogy a KOTK-nak nincs orosz nyelvtanfolyama jelenleg, így erősen kérdéses, hogy milyen gyakorlattal és referenciával rendelkeznek.

A fő gond számomra mégsem ez. Sokkal inkább az, hogy idejönnek az oroszok – ugye még emlékszünk, hogy milyen volt amikor ideiglenes nálunk állomásoztak… - , a kedvükért először eldobjuk a saját nyelvünket, utána mi jön még?

Mi vagyunk a vevő, mi fizetünk, miért kell hanyatt dobni magunkat azonnal? Miért diktálhatnak mindenben az oroszok? Egyáltalán: miért pont az oroszoktól rendeltük meg?

Ezt sajnos hosszú ideig nem tudjuk meg, mivel minden ezzel kapcsolatos szerződést, iratot titkosítottak.

 

A fotót köszönjük a Lopásgátló Facebook oldalnak