Furcsa ország

avagy hogyan adjuk el jövőnket egy tál húslevesért?

Isten, haza, család, hirdeti Orbán Viktor pártja. Viktoré, hiszen bármit tesz is, bármit mond is, az úgy van jól. Senki nem kérdőjelezi meg akkor sem, ha az egy hatalmas böszmeség. Megy utána a tömeg, a rajongó nyugdíjasok. Mert lássuk be, a Fidesz - vagyis Orbán Viktor – rajongótábora a 60+-os korosztályból származik. Hol vannak már a Fiatal Demokraták…. Sem nem fiatal, sem nem demokrata.

Ebben a furcsa országban az értékrendek eltolódtak. Nem kicsit, nagyon. 

A nagy Fidesz hívők, akik bárhol, bármikor kaphatóak arra, hogy gyorsan megvédjék szeretett Viktorukat és bármilyen kijelentését, érdekesen gondolkodnak erről. Elég csak megnéznünk egy-egy hozzászólást, milyen elképesztő gyűlölettel képesek elküldeni a velük egyet nem értőket. Nem írom le hova, de nem pusztán melegebb éghajlatra. Nem lehet kulturáltan beszélgetni, vitatkozni, ha Viktorról és az ő elveiről, ötleteiről van szó.

A család is érdekes kérdés. Viktorék nem tekintik családnak azt, ahol egy szülő neveli a gyermeket. Apa-Anya-Gyermek hármasa mindenek felett. Női princípium és hasonlóak. Ugyanakkor tele vannak helyi szinten a vezetőik 30-40 éves, szingli, gyermektelen nőkkel, férfiakkal.

Amikor a szegfűs csapat volt kormányon azt mondták Viktorék, levágják annak a kezét, aki a közpénzhez nyúl. Akkor mondjuk arról nem volt szó, hogy szerintük létezik olyan, hogy valami elveszti közpénz jellegét. Mert nem is létezik. Előbb-utóbb csak kimondja a bíróság, a kúria, hogy nincs ilyen. A közpénz, az közpénz. Lassan bajban lesznek, mert senkinek nem lesz keze. És erre az nem jó kifogás, hogy a szegfűsek is ezt csinálták. Meg, hogy ők jót is tesznek, hát lopnak is kicsit, na bumm. Nem kérem. A lopás, az lopás. Felmentés nincs.

Furcsa ország. Furcsa országban a politikai plakátok csak akkor okoznak „vizuális környezetszennyezést”, ha azt az ellenzék teszi ki. Az nem zavar senkit, ha minden második óriásplakát Soros Györgyöt szidja. Itt és most szólok, ez nincs így. Zavar. Sok mindenkit. Még a fidesz hívőket is. De mint jó hívők, nem szólnak. Csak ott belül, valami kattog, érzik ők is, ez így nem jó. És tudja ezt Viktor is, ilyenkor gyorsan a zsebébe nyúl – igen, hiszen sajátjának tekinti a közpénzt, mintha csak a saját zsebe lenne – és osztogatni kezd. Egy kis plusz a nyugdíjasoknak, ők tízezerért bármit elfelejtenek. És újra hűen szolgálják kedvencüket. Hiszen tudnak karácsonyra az unokáknak akár marhából is levest főzni. Mert az utalvány megjön még karácsony előtt. És ekkor eladták az unokájuk jövőjét egy tál marhahúslevesért...