Ne legyünk éretlenek!

erettsegi.jpg

2 hét múlva kezdődnek az érettségi vizsgák Hazánkban. 17 nappal a vizsgák kezdete előtt döntött a kormány azok lebonyolításáról. Hoztak egy döntést, kiválasztottak egy megoldást a sok rossz közül. Jó választási lehetőség itt nem volt.

A hatalmas hiba, amit elkövettek az az időhúzás volt, ez ugyanis nagyon megviselte az amúgy is feszült végzősöket. Ilyen nehéz helyzetben évtizedek óta nem voltak végzős diákok, mint idén. Az idén végzők úgy töltötték az utolsó napjukat az iskolapadban, hogy nem tudták, hogy ez az utolsó nap ott, ahova 4 – de van akik 8 – évig jártak. A felnőttkor küszöbén nem könnyű megbirkózni a járvánnyal érkezett korlátozásokkal sem, esetükben ehhez még egyéb stressz faktorként az érettségi is társul.

Ebben a helyzetben nem kellene kitenni őket további bizonytalanságoknak. Ha folyton azt hallják, azt olvassák a médiában, hogy ez és ez a szervezet miért nem tartja jónak az érettségi ilyen formában történő megszervezését, az tovább bizonytalanítja őket, hogy vajon rosszul cselekednek –e ha elmennek érettségizni. Van olyan szakszervezet, aki egyenesen arra buzdít, hogy sztrájkoljanak a tanárok és ne szervezzék meg az érettségit. Soha még tanárok nem sztrájkoltak hazánkban, ugye nem most, egy ilyen súlyú vizsgánál akarják elkezdeni? Ha nem, akkor meg ne blöfföljenek a diákok kárára.

Elismerem, valóban hibát hibára halmoz az ország vezetése, katasztrófa amit művelnek, sok minden van amiért támadhatóak. Ilyen, az érettségiről meghozott döntés időpontja is, hiszen elhúzták az utolsó pillanatig.

Ha megnézzük a lehetőségeket, mik közül lehetett volna választani, mindig lesz egy csoport, akiknek nem előnyös, sőt, kifejezetten hátrányos lenne a döntés.

Kérdezem, hogy azok, akik most azt mondják, hogy ne tartsák meg az érettségit, csak majd jóval később, a járvány után, akik most telekiabálják a sajtót azzal, hogy aki elmegy érettségizni az felelőtlen, azok otthon ülnek és maradéktalanul betartják a korlátozásokat? Nem arra gondolok, hogy találnak –e okot arra, hogy elmenjenek otthonról, találkozzanak ismerősökkel, stb. Arra gondolok,  hogy otthon ülnek –e és mindent otthonról intéznek –e digitálisan, hiszen ez ma már megoldható.

Én most arra kérek mindenkit, hogy ne használják fel a most érettségizőket politikai célokra, biztosítsunk nyugalmat nekik, nyugodt felkészülést, elfogadva a döntést, melyet hozott a kormány.

Érettségi ügyben nincs jó döntés, csak döntés van. Egy rossz, a sok közül.