Mi várható Budapesten?

A ma reggeli adatok szerint hazánkban 55 új koranvírus fertőzöttet regisztráltak. 

Úgy tűnik, már Müller Cecíliának is feltűnt, hogy Budapesten és környékén nem annyival több a megbetegedés, mint amennyit a lélekszám igazolna.

2 napja még azt mondta a tisztifőorvos asszony, hogy csak azért több itt a fertőzöttek száma, mert sűrűbben lakott terület, ma már arról beszélt, hogy várható, hogy itt fog berobbanni a járvány.

A mai adatok alapján ez a tendencia tovább folytatódik és úgy tűnik kezd kiterjedni Fejér megyére is.

A növekedést mutató táblázatból jól látható, hogy Fejér megyében 5 nap alatt megduplázódott a fertőzöttek száma. Látható ekkora növekedés más megyékben is, de ott eleve alacsony a megbetegedési szám, ezért ez az adat félrevezető lehet.

szamok0405.png

Fejér megye azért is érdekes, hiszen elég sokan járnak onnan a fővárosba dolgozni, így egy fővárosi gócpont  könnyen magával ránthatja.

Érdemes figyelemmel kísérni még Csongrád és Bács-Kiskun megyét, ahol szintén megugrott a fertőzöttek száma. Utóbbiban lassulni látszik a növekedés – bár ez egy nap alatt nem mérhető objektíven -, Csongrád megyében viszont egyetlen nap alatt 20 százalékkal növekedett tovább a fertőzöttek száma, a teljes napi növekedés 10 százaléka ebből a megyéből származik. 

Összehasonlítva Fejér megyét Csongrád megyével fontos információ, hogy bár mind a két megyében meredeken növekszik a megbetegedések száma, Csongrád megyében haladja meg a 100ezer főre vetített adat az országost, Fejér megyében ezt még meg sem közelítette.

diagram0405.png

 

Jóslásokba nem bocsátkoznék, ezt a szakemberek sem merik megtenni, mindenesetre a tendencia számomra nem túl bíztató.