Átmenetileg sem maradnak ellátatlanul a budafoki rászorulók

osztas.jpg

Írta: Lukácsi Kriszti

Hétfőn Karsay Ferenc – Budafok-Tétény polgármestere – közleményt adott ki, melyben az ellenzéket okolja azért, hogy az Élelmiszerbank átmenetileg leállította a kerületi élelmiszer adományait.

Szerencsére hamar kiderült, hogy nem maradnak ellátatlanul a kerületi rászorulók, mivel van egy civil szervezet - a Reformáló  Egyesület - mely továbbra is élvezi az Élelmiszerbank bizalmát, így tudják folytatni a mindennapos élelmiszerosztást.

Mivel sok minden megjelent a közösségi médiában az üggyel kapcsolatban, ezért igyekeztünk utánajárni a történteknek. Megkerestük mind az Élelmiszerbankot, mind a XXII. kerületben naponta élelmiszert osztó, az Élelmiszerbankkal szerződésben álló Reformáló Egyesületet.

A történtekkel kapcsolatban Sczigel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatója a következőkről tájékoztatott:

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület számára a legfontosabb, hogy az élelmiszer adományok megbízható módon azokhoz jussanak el, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. Tudomást szereztünk az osztásokat is érintő önkormányzati ügyről. Egyesületünk egyeztet az érintett önkormányzattal az ügy kapcsán. Az elmúlt hetekben mérlegeltük a helyzetet és az osztásokat előre nem meghatározható időszakra valóban felfüggesztettük. Célunk minden esetben a rászorulók segítése, ennek érdekében jelen kerületben is meg fogunk tenni minden tőlünk telhetőt.

Elmondta továbbá, hogy azon dolgoznak, hogy a kerületben élő rászorulókon továbbra is segíteni tudjanak, vizsgálják ennek lehetőségeit, mind az önkormányzattal, mind más partnerszervezeteikkel is.

A Reformáló Egyesület vezetője elmondta, hogy megállapodtak az Élelmiszerbankkal, miszerint a Családsegítő Szolgálat szerződésének felfüggesztése idejére, átmenetileg - a hozzájuk forduló megnövekedett rászorulói létszám zavartalan ellátása érdekében,- a Családsegítő Szolgálat helyett az egyesületük számára biztosítják az egyik nagy kerületi hipermarket élelmiszer adományait. Smudláné Fazekas Margit szerint tegnap óta megduplázódott a hozzájuk forduló rászorulók száma, így nagy segítséget jelent az adományok átmeneti átirányítása a Reformáló Egyesülethez.

A Reformáló volt egyébként az a civil szervezet, akinek az önkormányzat általi támogatását kezdeményezte az ellenzék, Karsay Ferenc pedig azt mondta, hogy csak abban az esetben készek elfogadni a javaslatot, ha az ellenzék megszavazza a teljes költségvetést. Mivel ez utóbbi nem történt meg, így a Reformáló Egyesület támogatás nélkül maradt. A helyzet remélhetőleg csak átmeneti, mert Szepesfalvy Anna – alpolgármester - azt nyilatkozta a képviselő testületi ülés után, hogy mivel abszolút jó és támogatandó ötletnek tartják a szervezet támogatását, ezért saját maguk fogják újra sürgősséggel előterjeszteni. Erre valószínűleg már nem lesz módjuk, mivel időközben az ellenzék – bízva a kormánypárt támogatásában – ismét benyújtotta a javaslatot.