Válaszolt az egyetem: most már biztos, hogy hamis a budafoki intézményvezető doktori oklevele

fake.jpg

Előzmény: https://kozeletipad.blog.hu/2020/02/13/doktor_vagy_nem_doktor_kis_helyi_botranybol_orszagos_ugy

Egy hete a Partizán nevű csatorna borította ki a bilit Budafokon, amikor a videójában azt állította, hogy Daróczi Csillának – a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetőjének hamis a doktori oklevele.

Ekkor még a XXII. kerület polgármestere – Karsay Ferenc – kiállt a kollégája mellett, majd tegnap bejelentette, hogy lemondásra szólítja fel Daróczi Csillát. Arról, hogy milyen információ jutott a birtokába nem tájékoztatta a lakosságot.

Ma végre válasz érkezett a Debreceni Egyetemtől egy közérdekű adatigénylésre a kérdéssel kapcsolatban:

Daróczi Csilla a Debreceni Egyetemen doktori fokozatot nem szerzett, a Debreceni Egyetem részére doktori (PhD) oklevelet nem állított ki.

valasz.png

 

Ez azt jelenti, hogy Daróczi Csilla hamisított magának egy doktori oklevelet, teljesen jogtalanul használta a „Dr” titulust, mindezzel közokirat hamisítást követett el.

Daróczi Csilla azonban nem csak Budafokon dolgozott, a Pázmány Péter Tudományegyetem adjunktusaként, szociálpedagógia szakvezetőként tanította, vizsgáztatta a szociológus hallgatókat.

egyetem.png

A tények ismeretében komoly kérdések merülnek fel:

  • ki segített Daróczi Csillának a doktori oklevél hamisításában?
  • miért nem tűnt fel senkinek az egyetemen ahol tanított, hogy gyakorlatilag nem található a nevével publikáció?
  • miért nem tűnt fel senkinek, hogy nincs doktori disszertáció, nem említi sehol Daróczi Csilla a disszertációja témáját?

Ezeken a kérdéseken kívül az ügynek sajnos van egy komoly morális súlya is. A doktori tudományos fokozat egy nemzetközileg elismert, igen komoly titulus. Egy doktori fokozatért éveket tanulnak, sok-sok publikációt tesznek közzé, kutatásokat végeznek.

Sajnos Magyarországon volt már példa olyanra, hogy plagizálás miatt visszavontak egy doktori fokozatot, de Daróczi Csilla még erre sem vette a fáradtságot, pusztán hamisított.

Ha szakmailag jó volt Daróczi Csilla, akkor felmerül a kérdés, hogy miért volt szüksége hamis doktorira? Ha szakmailag nem volt elég jó egy doktori fokozat megszerzéséhez, akkor mi lesz azokkal a hallgatókkal, akiket ő tanított?

Mit mutat ez a jövő generációjának? Sajnos egyértelműen azt, hogy csalással is lehet érvényesülni, nem kell megdolgozni a tudományos elismerésért.

Daróczi Csilla arcul ütötte kollégáit, a magyar tudományos élet szereplőit, akiknek valós teljesítmény van a doktori fokozatuk mögött.