Schmuck Andor: polihsztor vagy a demokrácia árulója?

schmuk.jpg

A hétvége legújabb, legviccesebb híre:

Schmuck Andor is pályázik a főpolgármesteri címre.

Ez így, ebben a formában nem igaz. A hír ugyan új és sajnos az is igaz, hogy Schmuck pályázik a főpolgármesteri posztra, de akkor mi nem igaz? Az, hogy ez lenne a hétvége legviccesebb híre. Ez ugyanis cseppet sem vicces…

Schmuck Andor nem éppen sikeres a politikában, bár volt egyszer önkormányzati képviselő 1994-1998 között, azóta a politikai karrierje – ha lehet ezt annak nevezni – leszálló ágban van.

Életútját megnézve jól látszik, hogy bármit elvállal, csak ne kelljen naponta 8 órát beosztottként dolgoznia valahol. Igazi polihisztor – vagy inkább annak képzeli magát. Volt a Magyar Motorsport Szövetsége elnöke, majd néhány hónapra Zámbó Jimmy személyi menedzsere. A Xénia Láz Egyesület titkáraként is zsebre tehetett némi fizetést, de a Budapest Tv-ben is láthattuk kulturális és divatműsort vezetve.

Mondhatnánk, hogy nem csoda egy ilyen embertől, hogy próbálkozik, én most mégis úgy érzem, hogy ez nem saját ötlet a részéről.

Az ellenzék oldalán jól láthatóan körvonalazódik az összefogás, szeretnék elérni, hogy Tarlóssal szemben egyetlen közös jelölt induljon csak. Esélye senki másnak nincs, így kérdés kinek áll érdekében teljesen esélytelen jelöltek elindítása.

A parlamenti választásnál tökéletesen bebizonyosodott, hogy a különböző kamupártok indulása nem csak a könnyen jövő állami kampány pénz miatt jó üzlet (ezt elvileg vissza kellene fizetni bizonyos szavazat mennyiség alatt, de sokan nem tették), ez a Fidesz-KDNP legfőbb érdeke is. A legtöbb helyen ugyanis nem szerezték meg a szavazatok több, mint felét, ezért csak amiatt tudtak nyerni, mert rajtuk kívül sok-sok másik jelölt volt, így az ellenzéki szavazatok szétforgácsolódtak.

Ha ezt végig gondoljuk, akkor máris nem olyan vicces téma Schmuck indulási szándéka. Ha figyelembe vesszük, hogy már 2010-ben is próbálkozott, de akkor az induláshoz szükséges ajánlásokat sem sikerült összegyűjtenie, akkor gondolhatjuk, hogy nincs nagy baj, úgysem jön majd össze neki. Ha azonban arra gondolunk, hogy a rendőrség által is megállapított terézvárosi választási csalásnak semmi következménye nem lett, akkor joggal kezdünk el félni. Az Index áprilisban számolt be róla, hogy a rendőrség is megállapította, hogy a terézvárosi fideszes jelölt és a Lendülettel Magyarországért jelöltjének ajánlóívein 341 ajánlás egyezett, az aláírások azonban eltértek egymástól. Mit jelent ez? Nyilvánvalóan az egyik fél átadta a másiknak az adatokat. Szerintem nem kérdés, hogy ki adta át kinek…

Kíváncsian – és legalább ennyire szomorúan - várom, hogy Schmuck után, még kik állnak be bohócként, a demokráciát elárulva a főpolgármesteri pozícióért folytatott harcba.