Tényleg nem érdekli Önt, Polgármester úr?

Nyílt levél Karsay Ferenchez, Budafok-Tétény polgármesteréhez

karsay.jpg

Tisztelt Polgármester úr!

Januárban az önkormányzat – az Ön javaslatára – állást foglalt a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatban. Ez egy tipikusan informális határozathozatal volt, ugyanis semmi, de semmi jogkövetkezménye nincs.

Júniusban erre már nyilván nem emlékszik a Polgármester úr, mivel amikor Bodrog Zoltán képviselő arra kérte Önt interpelleciójában, hogy tegyen az önkormányzat valami – akár informális – lépést a Budai Nagy Antal Gimnáziummal kapcsolatban, akkor erre azt a választ adta – nem is a megszólított polgármester, hanem Zugmann Péter alpolgármester úr -, hogy ez nem önkormányzati ügy.

Azt gondolom, hogy az országgyűlés által már megszavazott törvény sem önkormányzati ügy, mégis gyorsan igyekezett – rendkívüli ülésen – állást foglalni arról, hogy mennyire egyetért Budafok-Tétény önkormányzata a kérdéssel.

Ebből csak arra tudok következtetni, hogy a Budai Nagy Antal Gimnáziumban

A jogbiztonság követelményét, illetve a tanulói és szülői jogok érvényesülését egyaránt sértő, tartósan fennálló visszásságok

– melyeket az ombudsmani vizsgálat feltárt – nem érdeklik túlságosan a Polgármester urat.

Olyannyira nem, hogy el sem olvasta a jelentést – mondván azt nem küldte meg az önkormányzatnak az ombudsman -, mely mindenki számára nyilvános, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának honlapján.

Bodrog Zoltán interpellációjára azt válaszolta Ön ugyanis, hogy „a közlemény nem fogalmaz meg konkrét megállapításokat az intézményvezetővel kapcsolatban.”

Valóban, a közlemény nem, de a jelentés igen. Egy polgármestertől – aki azt állította, hogy attól, hogy az iskolák mind fenntartás, mind működtetés szempontjából átkerültek a Tankerületekhez, még továbbra is szívén viseli a kerületi közoktatási intézmények sorsát – azt várnám, hogy ha nyilvánosságra kerül egy hír arról, hogy az egyik kerületi iskolában tartós és súlyos jogbiztonsági problémákat találtak, bizony azonnal elolvassa a teljes jelentést. Ön ezt nyilván nem tette meg, hiszen a jelentés több alkalommal is konkrétan nevesíti az intézményvezetőt, mint felelőst. Arról nem beszélve, hogy az intézményvezető általánosságban is felel azért, ami az általa vezetett intézményben történik.

Az Ön válaszában ugyanakkor szerepel az is, hogy megkérdezte a tankerület vezetőjét az üggyel kapcsolatban, aki azt a választ adta, hogy ősszel tankerületi törvényességi ellenőrzést fognak tartani. Ezúton tájékoztatom Polgármester urat, hogy több alkalommal volt már törvényességi ellenőrzés az iskolában, ezen kívül volt idén tanfelügyeleti ellenőrzés is. Azok a problémák, melyeket az ombudsman most feltárt már évek óta fennállnak, így a korábbi törvényességi ellenőrzés idején is fennálltak, mégsem történt érdemi változás. Arról nem beszélve, hogy a tanfelügyeleti ellenőrzés is ezeket a problémákat tárta fel.

Összességében rendkívül elkeserítőnek tartom, ha egy polgármestert jobban érdekel egy már megszavazott törvényjavaslat melletti kiállás, mint az, hogy az általa vezetett kerület egyik iskolájában az alapvető jogok biztosa, súlyos problémákat talált.

 Üdvözlettel:

egy szülő a sok közül

 

Amint elérhető lesz a polgármesteri válasz az önkormányzat honlapján, azt közzétesszük