Hajrá gyerekek! Menjetek, csináljátok!

Fellázad a réteg, akikkel nem számolt Orbán rendszere

padok.jpgNe menj suliba, délután pedig gyere tüntetni – hirdetik a Diákparlament képviselői január 19-re. Mit jelent ez valójában? Egynapos diáksztrájk, majd utána tüntetés.

Fellázadnak, mert elegük van. Miből is? Abból, hogy reggel 7-től délután 3-ig iskolában vannak, ez annyi amennyit egy felnőtt a munkahelyén tölt el. Az órák egy nem kis része felesleges „töltelék”, mint a mindennapos tesióra, mely sokszor folyosói lépcsőzésből áll, hiszen ehhez a rendszerhez a feltételeket nem teremtették meg, majd jön az etika, az erkölcstan, média és társai. Nyilván van, akit érdekelnek ezek, azok tanulhatnák fakultatíve. No de kötelezően? A mindennapos tesi azoknak a gyerekeknek, akik sportolnak amúgy is felesleges, felmentést ezekből (sportegyesületi igazolással) akkor kaphat, ha van szélső (első vagy utolsó) tesiórája. De jellemzően nincs annyi.

Utána hazamennek, jönnek a külön nyelvóra (hiszen a suli a legtöbb helyen nem készít fel egy nyelvvizsgára, anélkül pedig nem veszik fel sehova egyetemre), a sport (mert esetleg nem elégíti ki a folyosói lépcsőzés a sport iránti igényét) és még tanulni is kellene, nem keveset. Sok-sok lexikális tudást. Hiszen véletlenül sem azt tanulják meg, hogy a dolgoknak mi az összefüggése, vagy hol lehet utánanézni valaminek, hanem a lexikont fejből.

No ezek, a rossz rendszer, a rossz tankönyvek, a felesleges terhelés ellen lázadnak most fel. Komoly munkával előkészítve, hétvégi Diákparlamenti gyűléseken, szabadidejüket feláldozva.

Ki mozgatja, támogatja őket? SENKI! Miért hihetetlen ez? Ők még tiszta gondolkodású fiatalok, akikből nem sikerült a NAT-nak kiölnie az önálló gondolkodást, ők még nem lettek „Bólogató Jancsik”, akik mindent elfogadnak úgy, ahogy van.

Január 19-én – ha az érdeklődőknek csak a fele megy is el – hatalmas diáktüntetés lesz a Kossuth téren, végre fellázad az a réteg, akin Magyarország jövője múlik. Ők azok, akik még nem szavazhatnak majd tavasszal, ők azok, akiket nem tudott – nem is akart, hiszen nem szavazóbázis – megvásárolni a kormány.

Hajrá gyerekek, menjetek, csináljátok, Ti vagytok a jövő és Tiétek a jövő! Mi egyet tehetünk csak: példát vehetünk Rólatok.