'56 nem a jobboldalé!

Volt egyszer egy forradalom. Éppen 61 éve. Miről is szólt? Jobboldal, baloldal? Ugyanmár! Az elnyomás ellen lázadt fel egy parányi ország. Nagy Imre, a forradalom vezéralakja minden volt csak éppen jobboldali nem.

De lássuk csak, mi is a jobboldal és mi a baloldal? A jobboldali eszme eredetileg elfogadja az emberek közötti társadalmi és anyagi egyenlőtlenséget. Miután rájöttek, hogy ez nem igazán szimpatikus mindenkinek, megalakult a konzervatív jobboldal, ahol sokkal inkább a hagyományok őrzése lett a fontos. Akár beleavatkozva a gazdasági folyamatokba annak érdekében, hogy a társadalmi különbségeket csökkentsék.

A baloldal eredendően is igyekszik csökkenteni a társadalmi különbségeket, nagyobb állami szerepvállalása van a gazdaságban. Mindemellett nagy hangsúlyt fektet a szabadságjogokra, a kulturális sokszínűségre.

Egyet elmondhatunk: egyik sem maga a megátalkodott gonosz.

Jelenleg ebben a furcsa országban, melyet Magyarországnak hívnak érdekesen állnak hozzá ehhez a kérdéshez. Az 56-os forradalmat kisajátítja a jobboldal – vagyis a Fidesz. Azt mondja, hogy minden ami rossz, az a baloldalnak köszönhető.

Azt mondta Vona Gábor október 23-án, hogy „neki mindegy hogy valaki jobb- vagy baloldali” – no ennél ez a mondat sokkal többről szólt ám – ezért súlyosan elítélték Orbánék, mondván pont ezen a napon elárulta az övéit.

Kérdem én: miért is? Miért tekintünk úgy a baloldalra, mint minden rosszért felelősre? A jobboldal mindig jó volt? Jobboldali diktátorokat nem ismerünk?

Az 56-os forradalom az országé. Nem a jobb- és nem a baloldalé. Nem sajátíthatja ki a fidesz, Orbán Viktor és senki más sem. Amikor ők ezt teszik, amikor elítélnek mindenkit aki baloldali, akkor pont a forradalom vezéralakját, Nagy Imrét ítélik el. Pedig nem kellene.