Kezetekben a koporsószög...

vélemény Lukácsi Kriszti tollából

taktikaisz.jpg

Fotó: taktikaiszavazas.hu

Nézem rendszeresen a taktikaiszavas.hu-n a becsléseket a vasárnapi választások eredményéről és elkeserítő amit látok.

Van a fideszes jelölt, akire stabilan ugyanannyian szavaznának. Nem meglepő, stabil, hithű szavazóbázisuk van. E mellett – vagyis inkább ezzel szemben – vannak az ellenzéki jelöltek. A legtöbb helyen van egy jól látható esélyes jelölt, akinek a támogatottsága attól függ, hogy mennyien hajlandóak rá átszavazni a többi - esélytelen – jelölt szavazói közül.

Úgy tűnik, hogy a szavazók nem látják át. Nem látják át, hogy hiába adják le szavazatukat egy olyan jelöltre, akit 10 százalék támogat, az a jelölt nem fog nyerni. Ha ezt teszik, azzal a fideszes jelöltet juttatják be a Parlamentbe. De ne is várjuk, hogy ezt ennyire tudatosan végiggondolják, hiszen maguk a jelöltek sem teszik. Azt mondják az ellenzéki pártok – ide nem sorolva a kamupártokat - , hogy az a céljuk, hogy leváltsák Orbán Viktort, leváltsák a kormányt. Kérdezem én, ha tényleg ez a céljuk, akkor egy olyan jelölt, akinek van mondjuk 10, de sokszor csak 4-6 százalékos támogatottsága, az miért nem látja be,hogy

VISSZA KELL LÉPNIE

ahhoz, hogy nyerhessen az esélyes jelölt?

Az utolsó pillanatban vagyunk. És talán az ország utolsó esélyében is. Van 5-6 nap, hogy megtegyék az ellenzéki pártok, azt amit meg kell tenniük, ha tényleg az a céljuk, hogy leváltsák a kormányt! Nem kell megjelölni, hogy kinek a javára, csak ne legyen azon a szavazólapon rajta lehetőségként és kommunikálják ki a szavazóik felé, hogy miért teszik ezt.

Hogy várhatjuk el az egyszerű – és itt a szó jó értelmében, hiszen ők nem profik – szavazótól, hogy átlássa, belássa azt, amit a politikusaink nem képesek belátni?

Április 8. Lehet egy új esély napja, vagy lehet a magyar demokrácia végének a napja. Lehet ünnepelni, vagy lehet szomorkodni. Bármi lehetséges.

Most az ellenzék kezében van a labda. Vagy a koporsószög.