Így hagyta magára a járványügy az idős koronavírusos házaspárt

tesztbr_1.jpg

Szíjjártó Péter 2020 március 30.:

Senkit nem hagyunk magára

Judit és férje (65 és 75 évesek) nem ezt tapasztalták, amikor egy hónappal ezelőtt betegek lettek, néhány nap különbséggel torokfájásra, lázra ébredtek, a férjnél hányás és igen magas (38,8 fokos) láz is jelentkezett.

Judit pár nap múlva (a férjnél ekkor kezdődtek a tünetek) elvesztette a szaglását és az ízlelését. Felhívták telefonon a háziorvosukat, aki azonnal jelezte ezt az illetékes szerveknek, akiknek ki kellett volna menni a betegekhez elvégezni a tesztet és szükség esetén kórházba szállítani őket. 75 évesen nem játék a koronavírus gyanú, hiszen folyamatosan azt halljuk, hogy a betegség főként az idősekre veszélyes.

Szerencsére Juditék kiváló egészségi állapotban voltak, így pár nap alatt jobban lettek. Mivel a várt vizsgálattal kapcsolatban fel sem vették velük a kapcsolatot - pedig a háziorvos többször is érdeklődött az ügyükkel kapcsolatban – úgy döntöttek magánrendelésen tisztázzák a helyzetet.

Nem meglepő módon a vizsgálat mindkettőjüknél covid-19 fertőzöttséget mutatott.

A háziorvosnak közben azt mondták az általa kért vizsgálattal kapcsolatban az illetékesek, hogy „várják az eredményt”. Egy olyan teszt eredményét, amit el sem végeztek.

A magánrendelő azonban hivatalból jelentette a járványügynek, hogy két fertőzöttet találtak, ez után 5 nappal (!) a járványügy értesítette Juditékat, hogy a magánúton elvégzett teszt eredményétől számított 2 hétig hatósági házi karanténba kerültek. Kontaktkutatást nem végeztek, nem kérdezték ki őket semmiről.

Mivel néhány nap múlva lejár a karantén, ezért jelentkeztek az illetékes hatóságnál, hogy hova kell menniük kontroll tesztre.

Kérdésükre a kormányhivatal megdöbbentő válasza érkezett:

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban (követendő járványügyi és infekciókontroll szabályok 2020. március 31. című eljárásrendje értelmében az otthoni elkülönítés megszüntethetőségének feltétele, hogy a tünetek kezdete után legalább 14 nap eltelt és a beteg legalább 3 napja láztalan, megszűnt vagy egyértelműen javuló légúti tünetekkel. Mintavétel és SARS-CoV-2 PCR vizsgálat nem szükséges. 

Így most, mivel Juditék lelkiismeretes állampolgárok, ismét magánúton fognak tesztet végeztetni, hiszen tudni szeretnék, hogy fertőznek –e még.

A történtek pozitív része, hogy amint karanténba helyezték őket, a XII. kerületi önkormányzattól telefonáltak, hogy van –e szükségük bármi segítségre.

Mindenesetre a hazai járványügy, a koronavírus központ Juditékat abszolút magára hagyta, de még az sem érdekel senkit, hogy vajon fertőznek –e még. Ezzel nem csak őket, de gyakorlatilag az egész országot is veszélybe sodorják, hiszen ha mindenkinél így járnak el, akkor bizony sok-sok fertőző, már tüneteket nem mutató ember sétálhat szabadon.