Pest megyéből eltűnt egy fertőzött, vagy csak adminisztratív hiba történt?

Két hete osztják meg velünk napi szinten a megbetegedések megyei adatait, mivel valamiért előtte úgy gondolták az ebben illetékesek, hogy ez szenzitív adat, ezért nem is megadható, majd valaki, valamiért úgy döntött, hogy mégsem az.

2 hete gyűjtöm, elemzem az adatokat, így tökéletesen látható már számomra – és mindenki más számára aki olvassa a blogbejegyzéseimet -, a tendencia, hogy mely megyék fertőzöttebbek, stb.

Amit tudni kell, hogy a megyei adatok nem az aktív fertőzötteket, hanem a valaha hazánkban regisztrált fertőzöttek számát mutatják, s mint ilyen nem csökkenhet.

Volt egy-egy érdekesen kiugró nap mind a két irányban. Az egyik ilyen nap 04.06. volt, ekkor mindössze 11 új fertőzöttet regisztráltak, miközben előtte másfél hétig 40 alá is csak 2-szer esett ez az adat. A másik kilengő adatunk 04.10. volt, 210 új fertőzöttel. Ennek oka ismert, valószínűleg a Pesti úti idősek otthonában végzett tömeges tesztek eredményei ekkor kerültek be az adatok közé.

Olyan azonban, ami ma történt, még eddig nem fordult elő: Pest megye fertőzötteinek száma eggyel csökkent. Ennek első pillanatra örül(hetne) az ember, de ekkor az eszébe jut: hoppá, ez nem lehet, hiszen a regisztrált fertőzöttek száma nem csökkenhet.

szamok0413.png

 

Persze ez lehetne akár elírás is – ugyebár csak az nem hibázik, aki nem dolgozik -, de már az sem tűnik reálisnak, hogy Pest megyében nincs új fertőzött. Arról nem beszélve, hogy hol a felelős vezető? Hiszen a székesfehérvári kórház főigazgatóját azonnali hatállyal kirúgták, mert egy alkalommal késett a kórház az elektronikus adatszolgáltatással. Ha azért a főigazgató feje hullott, akkor ezért a hibáért minimum Müller Cecíliának kellene az állásával fizetnie.

A kérdés, hogy ennyire megbízhatóak az adatok amiket közölnek velünk? Ok, tévedés történt, de akkor miért nem korrigálják?

Szintén furcsa a mai adatokkal kapcsolatban, hogy a 48 új regisztrált fertőzöttből 43-at Budapest és Fejér megye területéről jelentettek.

Mit jelenthet ez? Az egyik, hogy nem valós adatokat kaptunk, hiba vagy bármi egyéb okból, gyakorlatilag mindegy, ezt az illetékeseknek észre kellene venniük és korrigálni. Hiszen gondolom ezeket a számokat valaki elemzi rajtam kívül és ennek ismeretében hoznak döntéseket. Legalábbis így kellene lennie…

A másik lehetőség, hogy tényleg hatalmas góc alakult ki Budapesten, ráadásul a mai számokban már nincsenek benne a Pesti úti idősotthon fertőzöttjei. Akkor sem volt ilyen arányú az új fertőzöttek száma a fővárosban, amikor az idősotthonban végzett tesztek eredményei megérkeztek.

diagram0413.png

Ha tényleg van egy ekkora kiugrás, akkor az illetékes szakemberek, akik elemzik (mert ugye elemzik?) ezeket az adatokat, sürgősen kellene,  hogy valamilyen intézkedést hozzanak. Persze mondhatnánk, hogy Orbán szabad kezet adott a polgármestereknek, így Karácsony Gergelynek is, de ez a szabad kéz elve csak ma (04.13) estig tart, arról nem beszélve, hogy a mostani hétvége hatását majd 1-2 hét múlva lehet csak érezni a fertőzöttek számánál.

Mindezen találgatásokra nem lenne szükség, ha lenne rendes sajtótájékoztató, ahol válaszolnak a sajtó kérdéseire, vagy ha egyszerűen ilyenkor maguktól kiállnának az emberek elé és elmondanák mi történt. Ehelyett megy a mellébeszélés, Orbán kórházlátogatásai és Müller Cecília tanácsai a sonkaevéssel kapcsolatban.

Egyet azonban tényleg ne felejtsen el senki, mert most ez a leghatékonyabb védekezési mód a vírussal szemben:

#maradjotthon