A tudatos állampolgár esete a koronavírussal

korona.jpg

Megpróbáltunk tudatos, felelősségteljes magyar állampolgárok lenni, de nem sikerült.

Férjem pár napja  küzd torokfájásnak még nem, inkább szárazságnak nevezhető tünetekkel, száraz köhögéssel és ma reggelre belázasodott.

A munkahelye  egy multi cég, ahol dolgoznak mindenféle  nációból érkező  emberek. Sokan utaznak többfelé, nem lehet kijelenteni, hogy az elmúlt 2 hétben találkozott -e fertőzött területről érkezővel. Miután egy busznyi tünetmentes diákot csak azért kórházi karanténba tettek, mert az egyikük „Befolyásos anyukája” – Timaffy Judit, volt milánói főkonzul

bedobta az sos jelzést, hogy potenciális  vírushordozó gyerekcsapat érkezik országunkba,

gondoltam, ennek fele se tréfa, de feleslegesen nem szeretném a családot önkéntes karanténba zárni.

Felhívtam először a helyi ügyeletet, ahol a telefont felvevő úr – nem tudom, hogy ápoló vagy orvos volt -e – felolvasta az interneten is megtalálható tüneteket, de közölte, hogy 

nem akarom elbagatelizálni a dolgot, de Magyarországon nincs koronavírus.

Ekkor feltettem a kérdést, hogy ez esetben azt mondja, hogy semmi teendőnk, férjem gyógyulgasson otthon, a család pedig nyugodtan mehet holnap iskolába, munkahelyre, stb.

én ilyet nem jelenthetek ki, hívják fel a 06 80 277 455-ös telefonszámot, ők dönthetnek róla.

Hajrá, gondoltam, még egy telefon simán belefér, végülis felelősségteljes, tudatos állampolgár vagyok.

A hivatalos telefonszámon elmondták, hogy csak azokkal a betegekkel kell foglalkozniuk, akik „szoros kontaktusban” voltak IGAZOLTAN KORONAVÍRUSOS BETEGGEL Mi nyugodtan menjünk holnap dolgozni, iskolába, ha nem volt a férjem 2 méteres távolságon belül, legalább 10 percig, igazoltan koronavírusos beteg közelében, akkor nincs gond.

Ühüm… gondoltam, majd udvariasan elbúcsúzva letettem a telefont.

Azóta elgondolkodtam egy-két dolgon:

  • Ha ez így van, akkor miért kellett azzal a pánikot kelteni, hogy egy rakás diáklányt 2 hét kórházi karanténba zártak?
  • Miért folyik a csapból is az, hogy hol, mennyi koronavírusos beteg van és, hogy ez mekkora hatalmas kockázat?
  • Miért gyengül a forint is a koronavírus miatt?
  • Miért tartanak sajtótájékoztatót naponta, miközben semmit az ég világon nem tesznek, gyakorlatilag senkit nem tekintenek potenciálisan kockázatosnak?

A válasz nagyon egyszerű: egy újabb lehetőség, hogy a valódi problémákról eltereljék a figyelmet. Arról nem beszélve, hogy érdemes lenne végigolvasni a Magyar Közlönyöket, hogy titokban milyen kormányhatározatokat hoztak, amikkel így senki nem foglalkozik.

Sokan elhiszik, hogy a forint is emiatt gyengül, a NAT elleni tiltakozás pedig kevesebb emberhez jut el, hiszen sokan leragadnak egy pánikkeltő témánál.

Ma mindnesetre kiderült számomra, hogy Hazánkban semmit nem tesznek azért, hogy megakadályozzák a betegség elterjedését, minden nyilatkozat ami ezzel ellentétes, valótlanságot állít, az egészségügyi rendszere Magyarországnak maximum elméletileg van felkészülve egy esetleges járványra. Remélem, ennek kipróbálására nem lesz szükség.