Doktor vagy nem doktor? - kis helyi botrányból országos ügy

cimlapra.png

 

Több, mint egy hét telt el azóta, hogy a Partizán nevű csatorna kirobbantotta a botrányt „Dr” Daróczi Csilla, a Budafok-Tétényi Családsegítő vezetője körül.

A videóban sok mindent állítanak név és arc nélkül szereplő – magukat Daróczi Csilla korábbi beosztottjainak nevező – személyek. Ezek közül az egyik – és talán legsúlyosabb – vád, miszerint Daróczi Csilla nem rendelkezik doktori tudományos fokozattal.

Karsay Ferenc polgármester egy héttel ezelőtti közleményében kiállt a munkatársa mellett, mondván mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Az ügy tisztázásra belső vizsgálatot indított és bekérte a Debreceni Egyetemtől Daróczi Csilla doktori oklevelének hiteles másolatát.

Ma újabb közleményt adott ki az önkormányzat, mely szerint Karsay Ferenc polgármester lemondásra, valamint önmaga vádak alóli tisztázásra szólította fel Daróczi Csillát.

Mit lehet tudni Daróczi Csilláról, ki ő és milyen tudományos múlttal rendelkezik? – adódik a kérdés egy olyan esetben, amikor megkérdőjelezik egy PhD fokozat meglétét.

Daróczi Csilla 1962-ben született Vásárosnaményben. 1980-ban érettségizett Berettyóújfaluban egy egészségügyi szakközépiskolában.  1980-1985-ig a Debreceni Egyetemen dolgozott laboratóriumi asszisztensként. 1985-1989-ig munkaterápia vezető volt a Berettyóújfalui kórházban. 1988-ban kezdte meg főiskolai tanulmányait, így külön kérdés, hogy miként tölthetett be vezető pozíciót egy szakközépiskolai érettségivel. Kis érdekesség. hogy 1991-ben, az Orvosi Hetilap 132. évfolyam 27. száma Dr Muraköziné Daróczi Csilla-ként hivatkozik rá. Dr Muraközi Zoltán ekkor a Berettyóújfalui Kórházban már vezető pozícióban volt.

Bár főiskolai tanulmányait a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia és Tanárképző Főiskolán csak 1988-ban kezdte meg, 1989-ben már intézményvezetői pozícióhoz jutott a Fővárosi Önkormányzat emeltszintű Idősek Otthonában. Itt 1995-ig dolgozott, majd egy alapítvány igazgatója lett egy évig, végül 1996-ban választották meg intézményvezetőnek Budafokon.

Igen sikeres pályaív, melybe belefértek egyetemi tanulmányok is. Az egyetemen nem volt ennyire sikeres, 1998-2002 között végezte el az ELTE szociológia szakját, melynek végén csak közepes értékelést kapott.

Ezek után furcsa módon 3 év múlva már summa cum laude szerzett doktori (phD) fokozatot.

A doktori oklevelével kapcsolatban felmerül azonban egy apró probléma: sehol nem található. Több nyilvánosan is elérhető adatbázis van (pl. doktori.hu), ezek egyikében sem található meg sem a védés, sem a disszertáció és túl sok publikációt sem találtunk Daróczi Csilla nevével.

Maga az oklevél pedig még furcsább. A jobb sarkában található egy azonosító, ami az oktatási intézmény azonosítója. 2005-ben, az oklevél kiállításakor a Debreceni Egyetem intézményi azonosítója FI 17198 volt, a Daróczi Csilla nevére szóló oklevélen pedig FI 17164 szerepel.

Ilyen azonosítószámmal, az akkori nyilvántartásban – a NEFMI tárolt honlapján – nem szerepel intézmény.

 

Daróczi Csilla jelenleg is a Pázmány Péter Tudományegyetemen tanít és ezért ez az ügy már rég túlmutat egy kis helyi botrányon, hiszen – a jelenlegi gyanú szerint - éveken keresztül olyan ember tanított egyetemeken, vizsgáztatott, mutatott példát diákoknak, védte a gyermekek jogait, aki köztörvényes bűnöző (a közokirat hamisítást 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik). Ez jelenleg még csak feltételezés, de a dolog súlyára való tekintettel azonnali intézkedést igényel, mind a Debreceni Egyetem, mind pedig Karsay Ferenc és a Pázmány Péter Tudományegyetem vezetőinek részéről.

Marad hát a kérdés: miért húzzák az időt, miért nem tesznek pontot egy egyszerű kérdés végére, mely így hangzik:

Szerzett -e Daróczy Csilla PhD fokozatot a Debreceni Egyetemen 2005-ben vagy sem? 

Karsay Ferenc egy hete még kiállt Daróczi Csilla mellett, mára ez megváltozott. Mi történt? Mi lett a vizsgálat eredménye? Mit válaszolt a Debreceni Egyetem a doktori oklevél valódiságával kapcsolatban?

Tájékoztatta –e Karsay Ferenc a Pázmány Péter Tudományegyetemet a tudomására jutott tényekről?

Lesz –e következménye a történteknek? Ki vagy kik a felelősök?

Számtalan kérdés, melyre sok ember szeretne választ kapni.

Érkezett válasz kérdéseinkre, itt olvasható a folytatás