Egy bugyivillantás margójára

blanka1.jpgNagy Blanka. Diák. 19 éves. Nem éppen szép szavakkal – mondjuk ki, valóban trágár módon – bírálta a kormányt.

Talán nem véletlen a stílusa, hiszen mit lát? Bayer Zsolt publicista - aki őt „kretén, barom állat”-nak nevezte irományában – Lovagkereszt kitüntetésben részesült. Mit is szűrhet le ebből a fiatalság? Így kell kommunikálni, ez a helyes.

De térjünk vissza Nagy Blankához és a hétvégéhez.

Blanka, a fiatal gimnazista elment a DK kampányindítójára. Lelke rajta, szabad országban élünk (elvileg), oda megy, ahova neki tetszik. Igaz, ha olyat csinál, ami a kormánynak nem tetszik, akkor jön a „kormánypárti sajtó tollától ments meg Uram minket”, ahogy ezt el is kezdték korábban az iskolai érdemjegyeit közszemlére téve (no meg sok hazugságot összehordva).

Blanka ezen a rendezvényen egy rövid – valamivel térd fölé érő – szoknyában jelent meg, amit valóban tudni kell úgy viselni, hogy semmilyen körülmények között ne engedjen betekintést a kíváncsi szemeknek. Blanka ezt a ruhadarabot nem megfelelően viselte (hozzáteszem, hogy összezárt lábbal ült a széken), ugyanakkor valljuk be, egy rövidebb szoknya alá, ha valaki szeretne, akkor valahonnan biztosan be fog látni.

Ekkor járt arra a Pesti Srácok – nevére méltatlan újság – munkatársa és készített egy fotót. Egy igen előnytelen, Blanka bugyiját láttatni engedő képet. Miután észrevette, hogy mit sikerült „lőnie”, ahelyett, hogy maximum négyszemközt jelezte volna Blankának, hogy előnytelen pózban ül, vagy csak csendben végezte volna tovább a dolgát, ő bizony kiposztolta a Facebookra „Trágárka villant…” kommenttel.

Való igaz, hogy Blanka hibázott, melyet tudjunk be igen ifjú korának, de az igazi hibát -  melyet sokkal inkább nevezhetünk bűnnek – az az ember követte el, akinek újságíróként bizonyos írott és íratlan szabályokat be kellene tartania. Az Újságírói Etikai Kódex 3.1.1 pontja szerint:

Az újságírónak tiszteletben kell tartania az ember személyiségi jogait és méltóságát.

Mi az, ha nem az emberi méltóság tiszteletben tartásának teljes mellőzése, ha egy diáklány bugyiját fotózza – és teszi közzé – valaki egy politikai rendezvényen.

Gratulálunk Pilhál Tamásnak, megmutatta az egész országnak, hogy mindig van lejjebb.