A Nagy Testvér mindent látni akar… és látni fog

sto_a-nagy-testver-sosem-pihen_c14aecdb_529951452a4777_17958680.jpgTegnap bementem egy magyarországi bankfiókba, nem is akármelyikbe, Csányi Sándor bankjába.

Gyermekemnek – igen, egy még nem nagykorú személy részére – szerettünk volna junior bankszámlát nyitni.

Az ügyintéző kedves volt és segítőkész, mindent elmagyarázott. Jött sok-sok nyilatkozat – például arról, hogy nincs az USA felé adófizetési kötelezettségem, stb - , melyeket simán lenyilatkoztunk. Az utolsó kérdésig:

Van –e önnek politikus vagy kiemelt közszereplő hozzátartozója?

Ledöbbentem a kérdéstől, különösen amikor kiderült, hogy nincs meghatározva igazán, hogy milyen rokoni fokozatig.

Kiderült pillanatokon belül, hogy amennyiben van, akkor a központ jóváhagyása szükséges a számla megnyitásához. És hát…. sajnos van. Sajnos, mivel innentől kezdve, ez bizony már a bankunknál is nyilván van tartva. Meg kellett adni, hogy milyen politikus (hol és mit csinál), így név nélkül is könnyen beazonosítható az illető. És mi is.

Mondhattam volna, hogy köszönöm, akkor mégsem nyitunk számlát, de addigra már minden adatunk a bank rendszerében rögzítve volt. Nem kérdés számomra, hogy nem került volna utólag törlésre semmi érzékeny adat.

Kicsit úgy érzem, hogy megbélyegeztek, rögzítettek rólam egy olyan tényt, amihez senkinek semmi köze.

Ez a gyakorlat 8 hónapja – azaz év eleje óta – működik az OTP-nél. Kérdés, hogy vajon a többi banknál mi a helyzet. Ha valakinek van erről információja, azt írja meg a kozeleti.pad@gmail.com címre.

Szeretném tudni, hogy mi az értelme egy ilyen információ rögzítésének. Mi szükség erre? Egy biztos: én nagyon nem örülök neki, hogy egyre több olyan adatot rögzítenek különböző rendszerekben, amihez senkinek semmi köze. És persze tudom, nem kerül illetéktelen kezekbe…

De igen! Már most illetéktelen kezekben van. Ugyanis ennek semmi köze egy bankszámlához.