A következmények és programok nélküli ország

sorosok.jpegKözelednek a választások – így szokták mondani, többesszámban, pedig igazából csak egyetlen választás. A Parlamenti választás. A tét nagy, a politikusoknak sok pénzt hoz, a választóknak az ország jövője a tét.

A választókat Magyarországon gyakorlatilag néhány csoportba lehet osztani.

  1. Egy adott párt elszánt támogatói, az adott párt bármit tehet, ők akkor is rájuk szavaznak. A legtöbben a Fidesz táborát erősítik, de vannak elszánt DK szavazók is. Ezek a választópolgárok sokszor nem is a pártot nézik, hanem annak vezetőjét, szinte imádattal tekintenek Orbán Viktorra vagy Gyurcsány Ferencre. Ezek a szavazók biztosan ott lesznek április 8-án az urnánál, leadják szavazatukat mindenképp. Ha épp az adott körzetben nem indul a pártjuk jelöltje, akkor arra szavaznak, akit a kedvenc politikusuk mond.
  2. A passzívak. Ők azt mondják, hogy úgysem változik semmi, úgyis újra a Fidesz fog győzni, minek menjen el szavazni. Nehéz meggyőzni őket ennek ellenkezőjéről, sokuk még soha életében nem vett részt egyik választáson sem.
  3. A bizonytalanok. Ők tudják, hogy változásra lenne szükség és keresik azt a politikai erőt, akire szavazhatnának. Aki elhozhatja a változást, aki képes megtörni a Fidesz jelenlegi uralmát és nem taszítja újabb szakadékba az országot. Ők elmennek a helyi fórumokra, meghallgatják a jelöltetek, sokszor beszélgetnek is velük és erősen gondolkodnak. Ők azok, akiket valóban érdekel az adott párt programja is.

 A kampány arra szolgálna, hogy segítsen ez utóbbi csoport döntésében és esetleg megmozdítsa a passzívokat.

Miről szól Magyarországon valójában a kampány? Vannak –e a pártoknak programjaik?

Az utóbbira sajnos egyszerű a válasz: a legfőbb pártprogramok jelenleg arról szólnak az ellenzéki oldalon, hogy döntsük meg a Fidesz uralmát. Ez nem is lenne rossz, ha össze tudna állni egy olyan összefogás, mely arról szól, hogy megdönteni a Fideszt, helyreállítani a demokratikus intézményeket – választási rendszer visszaállítása, média helyreállítása, hirdetési, kampányolási lehetőségek igazságos elosztása, stb -, majd új választásokat kiírni. Hiszen azt senki nem várhatja, hogy mondjuk a Jobbik és a DK azonos programot akarjon megvalósítani. Értelemszerűen teljesen más a két párt értékrendje, más fontos nekik, más az elképzelés. Hosszú távú összefogást nem várhatunk tőlük, ugyanakkor most mégis összefogás kellene ahhoz, hogy ne jöjjön egy újabb Fidesz uralom.

jobbik.png

Mivel egy ilyen összefogás nem jött össze, így meg kell nézni a pártok programját. Amelyiknek van valamennyire is programnak nevezhető elképzelése, az leginkább azt tartalmazza, amit a választók hallani akarnak. Mindenkinek segítünk, mindenkinek jobb lesz. Azt, hogy ezt miből teszik, eddig csak a Momentum írta le. Az LMP pedig nyíltan felvállalja atomellenességét, sokszor el is magyarázva, hogy miért.

lmp_atomstop.jpg

Ennyit az ellenzékről. Ami a legfelháborítóbb ugyanakkor az a Fidesz „programja”. Ez egyetlen szóból áll sokszor ismételve:

Soros, Soros és Soros.

No meg az uszítás. Ez pont elég ahhoz, hogy a biztos szavazóinak az esetleges ébredését és a Fidesztől – vagy a szavazástól – való távolodását megelőzze. Egymás között folyamatosan küldözgetik az elmúlt időszak eredményeiről szóló ábrákat, de fontos, hogy 2 ilyen üzenet után mindenképpen jöjjön egy migránsokkal, Soros-tervvel vagy bármi szörnyűséggel riogató üzenet. Az, hogy mi lesz a jövő, ha nyer a Fidesz a választásokon? Arról egy szó sincs. 4 éve annyit mondtak, hogy folytatjuk. Akkor is egyetlen szó volt a kampány, most is az.

Mi alapján tud mégis dönteni egy bizonytalan? Egy választópolgár, aki azt szeretné, hogy ne folytatódjon a demokrácia leépítése (Fidesz), aki nem szeretné, hogy további lopások, korrupciós ügyek legyenek (ez jellemző volt az összes eddig hatalmon lévő pártra), aki szeretné, hogy tényleg rendbe tegyék az egészségügyet és az oktatást, a két jelenleg legrosszabb helyzetben lévő területet Magyarországon.

momentum.png

Nehéz a kérdés. Orbán egyre inkább távolodik az EU-tól, ahonnan pedig rengeteg pénz érkezett, amit fejlesztettek az országon, az gyakorlatilag mind EU-s támogatásból történt. Ha ezt a csapot elzárják – vagy csak csökkentik az átfolyását – akkor hatalmas bajok lesznek.

Akkor mégis mi lesz, mi várható és hogyan lehet ebbe beleszólnia egy választópolgárnak? Jelenleg nagyon nehéz a döntés. Magyarország ugyanis nem csak következmények nélküli ország jelenleg, hanem tervek, programok nélküli ország is. A választás lutri, Orbánékon nincs mit számon kérni, hiszen nem is ígérnek semmit, de különben is, eddig bármikor kiderült egy politikusról, hogy hazudott – és ilyen volt már nem egyszer!!! – annak semmi következménye nem lett. A többi párt pedig csak általánosságokat ígérget, legtöbbjük (LMP és Momentum a kivételével) már bizonyíthatott volna, de nem tette. Egy biztos: a legrosszabb megoldás a passzivitás, ha otthon marad valaki és nem szavaz. Véleménye biztosan van mindenkinek, ezt pedig áprilisban elmondhatja. Fontos, hogy tegyük meg, hiszen bármit szeretnénk is, ez az egyetlen mód rá, hiszen a mondás is így szól:

Néma gyereknek anyja se érti a szavát!