Hétfőtől új világ jön - módosulnak a korlátozások

Orbán kb 2 hete kijelentette, hogy május 3-án fog tetőzni a járvány hazánkban. Hogy mire alapozta ezt a kijelentést azóta sem derült ki, mindenesetre érdekesen pontos dátum volt ahhoz képest, hogy az adatokból azt látjuk, hogy nagyon keveset tesztelnek hazánkban, a fertőzöttek száma nagyon alacsony, euróai viszonylatban igen magasnak számító fertőzöttekhez viszonyított halálozási ráta mellett. Ezek az arányok azt mutatják, hogy fogalmunk sincs arról mi  a valós helyzet hazánkban.

Teljes Európát figyelembe véve 6. helyen állunk –sajnos hátulról – az 1 millió lakosra jutó tesztek számában. Ez egy 38 fős mezőnyben igen rosssz eredménynek számít.

tesztek1m0501.png

 

Ugyancsak teljes Európát nézve szintén siralmas - hetedik - helyen állunk halálozási rátában. Mivel ez a fertőzöttek számához viszonyított adat, ezt és az 1 millió lakosra jutó tesztek számát nézve arra a következtetésre juthatunk, hogy nagyon kevés az elvégzett teszt, így semmiképp nincs valós képe a szakembereknek arról, hogy ténylegesen milyen a hazai járványgörbe. E nélkül az adat nélkül pedig hazárdjáték bármilyen döntést meghozni a korlátozásokkal kapcsolatban.

halalozasiarany0501.png

A döntést mégis meghozták, egészen érdekes módon. Orbán azt mondja, hogy újraindítható az élet Magyarországon, hiszen felkészültek a kórházak a nagyobb – tömeges – fertőzöttségre is. Első hallásra ez elég meredek kijelentésnek tűnik, de végiggondolva jogos, a gazdaságot be kell indítani, nem lehet hagyni, hogy emberek és vállalkozások tömegei, komplett szektorok menjenek tönkre.

A döntés úgy szól, hogy Budapest és Pest megye kivételével mindenhol feloldják a korlátozások nagy részét, az idősek vásárlására vonatkozó rész az egyetlen ami megmarad. Ez utóbbival kapcsolatban érdekes, hogy az élelmiszer üzletekben szigorú idősávban különítik el az időseket, ugyanakkor az éttermek, kávézók, sörözők teraszán nincs ilyen korlátozás.

Miért éppen Budapest és Pest megye? Azt mondják erre Orbánék, hogy ott van a legtöbb megbetegedés. Valóban. Hiszen itt élnek a legtöbben. Ha azonban az 1 millió lakosra vetített megbetegedés számot nézzük, akkor máris nem Pest megye van a második helyen, hanem Fejér megye, ahol mindenközben hétfőtől gyakorlatilag feloldják a korlátozásokat. De nem csak Fejér megye előzi meg Pest megyét a fertőzöttek sűrűségét tekintve, hanem már Komárom-Esztergom- és Zala megye is.

megyeigraf0501.png

Létezik, hogy Orbán szakemberei ennyire dilettánsak lennének, hogy csak a fertőzőttek abszolút számát nézik, nem a fertőzöttek sűrűségét? Vagy valami más áll a döntés hátterében? Létezik olyan adat amit nem tudunk, vagy politikai döntés született?

Másik fontos kérdés, hogy mi értelme vajon annak, hogy a Főváros és Pest megye területén érvényes továbbra is minden korlátozás, ugyanakkor az ország többi pontján nem? Reális dolog abban bízni, hogy a budapestiek nem indulnak el az ország több pontjára kikapcsolódni, étterembe, sörözőbe, stb? Ha gyakorlatilag megtehetik, hogy útnak indulnak – nincs rá a rendőrségnek kapacitása, hogy ezt megakadályozza -, akkor figyelembe véve a lakosság eddigi korlátozás betartási hajlandóságát joggal gondoljuk, hogy aki menni akar, az menni is fog és ők lesznek többségben. Ez esetben azonban semmi értelme a fővárosi és pest megyei szigorú korlátozások fenntartásának, ezzel csak az ottani gazdaság teljes összeomlását fogják elérni.