Katonai puccsra készül Orbán vagy szimplán súlyos paranoia vezérli?

Miért adja katonák kezébe a kórházak irányítását is?

katona.jpg

Kezdődött azzal, hogy bementek a katonák a kormány szerint stratégiailag fontos cégekhez, nem foglalkozva azzal, hogy ezek magánvállalkozások vagy állami cégek -e.

Tették ezt – hivatalosan – azért, hogy

megfelelően biztosítani tudják a cégek fizikai munkáját és feleljenek az összehangolt és zökkenőmentes működésért.

Hétfőtől a katonai irányítást kiterjesztik a kórházakra is. Adott egy kórház, megfelelő igazgatóval, de most jön majd a kórházparancsnok és megmondja a tutit. Teszi ezt annak érdekében, hogy

a kórházakat ilyen módon is felkészítsék a tömeges megbetegedéssekkel járó jelentős többletteherre és biztosítsák a betegellátáshoz, valamint az egészségügyi dolgozók védelméhez szükséges egészségügyi eszközökkel való felelős, átlátható és nyomon követhető készletgazdálkodást.

WTF? – akarommondani: mi van?

Orbán azt hiszi, hogy a katonákon kívül senki más nem tudja ezeket a cégeket, valamint a kórházakat irányítani? Vagy azt gondolja, hogy a kórházak készletgazdálkodása eddig nem felelős, átlátható módon folyt? Akkor miért nem cseréli le az igazgatókat másik POLGÁRI vezetőre? Miért kellenek a kórházakba katonák?

Nem szeretnék összeesküvés elméleteket, fantazmagóriákat gyártani, de…

Orbán teljhatalmat kér – és a 2/3-nak köszönhetően sajnos kap – az Országgyűléstől.

Ezzel párhuzamosan nem csak az utcákra, de a vállalatokhoz, majd a kórházakhoz is katonákat vezényelnek.

Mindeközben nem hajlandóak információt adni arról, hogy milyen területi eloszlása van a megbetegedéseknek, milyen életkori megoszlása van az elhalálozásoknak és már igazi sajtótájékoztatót sem tartanak, már ennyire sem adnak a látszatra. Olyan információkat hallgatnak el a lakosság elől, amit az összes többi ország nyilvánosságra hoz.

Ki hozza ezeket a döntéseket a katonaság kivezényléséről? Áder János Köztársasági Elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka ugyanis hetek óta nem szólal meg, nincs jelen egyetlen hivatalos eseményen sem.

 

Komolyan azt hiszi Orbán, hogy a katonái jobban tudják irányítani mondjuk az Auchan-t, vagy a Telekom-ot - csak két magán cég a 140 kiszemelt közül -, mint annak a jelenlegi vezetői? Vagy tényleg puccsra készül a teljhatalom birtokában és fél a lakosság fellázadásától?

Nem tartom valószínűnek, hogy kemény diktatúrát akarna kiépíteni, sokkal valószínűbb verzió, hogy a mostani hatalmának megőrzésén munkálkodik. Az jogos félelem a részéről, hogy ha több hónapig áll az ország gazdasága a járvány miatt, annak olyan következményei lesznek, hogy esetleg a lakosság elfordul tőle, vagy az utcára vonul. Reménykedhet abban, hogy ha megszokják a katonai jelenlétet a mindennapokban, akkor talán kevésbé mernek fellázadni az emberek. Nagyon rossz volna számára 1-2 évvel a választások előtt egy - a 2006-oshoz hasonló - erőszak hullám az utcán.

Persze az is egy elképzelhető verzió, hogy nulla bizalma van mindenki felé - ez a diktatórikus vezetőknél mindig megjelenik - és nem hiszi el,  hogy egy sikeresen működő vállalatot egy veszélyhelyzetben is tökéletesen tudja működtetni a menedzsmentje, ezért ülteti be a saját embereit- katonáit - a cégek vezetésébe.

A kórházaknál pedig még inkább jogos a félelme, hiszen a magyar egészségügy rendkívül siralmas állapotban van. Ezen ugyanakkor semmiképpen sem az fog segíteni, ha katonák kezébe adja a kórházak irányítását.