Így élesztenék újra Budafok-Tétényt

hn_20190913-67.jpg

Fotók: Halász Nóra
Szerző: Lukácsi Kriszti

 

Kerek egy hónappal az önkormányzati választások előtt, Budapest egyik – nem is oly kicsiny - kerületében, Budafok-Tétényben, az ellenzéki összefogás bemutatta programját.

Mivel ilyet, - az országot jelenleg vezető erők program híján - nem nagyon szoktak tenni, ezt nevezhetjük rendhagyó eseménynek is. Én most mégis inkább abban reménykedem, hogy ez egy hagyományteremtő rendezvény volt.

Kora őszi péntek délutánon kellemesebb programot is el tudna képzelni az ember, mint beülni egy terembe és politikusok beszédeit hallgatni arról, hogy miket ígérgetnek a jövőre nézve. 

Mindezek ellenére hamar megtelt a Budafok-Tétényi Ipartestület székháza, korra, nemre és politikai hovatartozásra tekintet nélkül. Éppúgy jelen volt fideszes önkormányzati képviselő – Krieger Krisztina személyében -, mint a kerület egykori mszp-s országgyűlési képviselője – Lendvai Ildikó.

hn_20190913-41.jpg

A programbemutatót kerekasztal beszélgetés jelleggel képzelték el a szervezők, ennek talán egyetlen akadálya a kerek asztal hiánya volt, így egy hosszú asztalnál foglalt helyet Havasi Gábor – az ellenzéki összefogás polgármester jelöltje -, László Imre – Újbuda ellenzéki polgármester jelöltje, a Szent Imre Kórház egykori főigazgatója -, Molnár Gyula – Budafok-Tétény országgyűlési képviselője - , Kerpel-Fronius Gábor - közéleti személyiségként bemutatva, Perlai Zoltán  (DK), Dr Staudt Máté (Jobbik) és Dankóné Hegedűs Jolán (MSZP) önkormányzati képviselők, valamint Tóth Endre (Momentum) képviselő jelölt.

A program, mely A Változás Programja névre hallgat, egy emberközpontú program, de hiszen ez nem csoda, mivel Havasi Gábor mentőtisztként az egészségügyben dolgozik és ezáltal hivatása, hogy az emberekért végzi a dolgát

– vezette fel a programot László Imre.

Havasi Gábor a program főbb pontjait érintette csak, ez mégis elegendő volt arra, hogy megtudjuk milyen Budafokot álmodtak október 13-a utánra.

Amikor néhány hónapja először elmondtam, hogy sokáig olyan mentőautóban dolgoztam, melyen nem volt lélegeztető gép, akkor hirtelen kaptunk egyet. Egy kedves barátom meg is jegyezte – kár, hogy nincs minden évben választás

– kezdte mondandóját Havasi Gábor.

Amikor Karsaynál (jelenlegi polgármester – szerk) lobbiztam a mentőállomásunk miatt csak annyit mondott – nincs ismerősöm az EMMI-ben

– ez volt az a pont, ahol először kezdett nevetni a közönség.

A programot, melynek elkészítését egy kérdőív előzte meg, amit 525-en töltöttek ki. - Tóth Endre – az egyik megalkotója - ismertette részletesebben. A 525 kitöltő nem tűnik túl magas számnak, de ha figyelembe vesszük, hogy az országos közvélemény kutatásokat 1000 fő megkérdezésével végzik, kiderül, hogy bizony hatalmas számról beszélünk.

Az első fontos programpontként az Okosan közlekedő Budafok-Tétényt emelte ki Endre, elmondva, hogy a kérdőív adatai szerint nagyon kevesen közlekednek kerékpárral a kerületben és a másik környezetvédelmi szempontból előnyös közlekedési formát – az elővárosi vasutat – is csak a kitöltők 17 százaléka használja. A program célja, hogy a 40-es vasútvonalon 10 perces járatsűrűséget érjenek el, valamint mindenképpen szükséges P+R parkolók kialakítása, és a jelenleg hálózatnak nem, csak szórványos utaknak nevezhető helyett valódi kerékpárút hálózat kiépítése.

Az közösségi közlekedés fejlesztésének elengedhetetlen része az éjszakai közlekedési lehetőségek fejlesztése, hiszen jelenleg éjszaka egyetlen járat közlekedik a kerületben, 3 óránként, azaz összesen kétszer egy éjszaka alatt.

A környezet védelméhez és ezáltal az élhetőbb lakókörnyezethez tartozó programpont, hogy a jelenleg oly népszerű zöldmezős beruházások helyett az ún. barnamezős beruházásokat preferálják, azaz a meglévő régi gyártelepek helyére történő fejlesztéseket, építkezéseket, ezzel a zöld területeket megóvva.

A fiataloknak helyben elérhető szórakozási, kikapcsolódási, sportolási lehetőségeket biztosítanának például gördeszkapark létrehozásával, valamint a meglévő épületek védelme egy legális graffiti fal kijelölésével.

A kerület hegyvidéki részén élőknek komoly gondot okoz a csapadékvíz elvezetése, melyet vízgyűjtő hordók osztásával oldanának meg.

Újraindítanák a panelprogramot, 5 év alatt 1000 lakás energetikai korszerűsítését szeretnék támogatni.

Az egészségügy területén nagyon komoly problémák vannak

– vette át a szót a valóban hozzáértő és a helyzetet a gyakorlatban is ismerő polgármester jelölt. Havasi elmondta, hogy a héten is találkozott olyan ügyeleti naplóval, melyet nem orvos töltött ki, ugyanis ismét nem volt orvos az ügyeletben. Ez nem csak életveszélyes, de törvénysértő is.  Elképzelésük szerint az ügyeleti ellátást nem külsős céggel oldanák meg, hanem a kerület saját cégével a Dél-Budai Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft-vel, amely a szakorvosi rendelőt is üzemelteti. A hosszú várólistákat célzott forrásemeléssel, valamint bizonyos rendelések csak kerületiek általi igénybevételi lehetőséggel csökkentenék. Fontosnak tartják továbbá, hogy legyen a kerületben egy éjjel-nappal nyitva tartó gyógyszertár is.

A pedagógushiány csökkentésére ösztöndíjrendszert hoznának létre pályakezdő pedagógusok számára, valamint mindenképpen kikérnék a véleményét a pedagógusoknak az intézményvezetői pályázatokkal kapcsolatban. Tisztában vannak vele, hogy ez utóbbi semmire nem kötelezné az államtitkárt a kinevezéseknél, mégis fontosnak tartják, hogy a kerület vezetése tisztában legyen az iskolák vezetőinek elfogadottságáról, munkájáról és ha kell lobbizzon az illetékeseknél egy esetleg szükséges módosításról.

Átlátható, demokratikus Budafok-Tétényt!

– hirdeti a következő pont. Átvilágítanák a elmúlt 10 év működését, nyilvánossá tennék a közbeszerzéssel kapcsolatos anyagokat.

Szociálisan érzékenyebb kerületet álmodtak a jövőre nézve, ahol támogatják az időseket – példaként a szomszédos Újbudán kiválóan működő 60+ programot emelték ki.

A lakhatási problémák megoldásaként emelnék az önkormányzati bérlakások számát és a nyilvántartásukat bárki számára elérhetővé tennék.

Ezt egy számomra hihetetlennek tűnő dologgal indokolták, miszerint

Karsay Ferenc polgármester hosszú évek óta egy önkormányzati bérlakásban lakik élettársának köszönhetően

Ez nagyon erős vád, melyet remélem rövid időn belül tisztáznak az érintettek.

A program ismertetése után a kérdések következhettek, melyeket valóban demokratikus módon, mindenféle szűrés nélkül oldottak meg: egy kosárban összegyűjtve, véletlenszerűen húzták ki azokat, így hangozhatott el az alábbi kérdés:

7-8 pártocska, plusz civilek, akik folyton vitatkoznak hogyan fognak tudni az önkormányzatban együtt dolgozni?

A vita a demokrácia velejárója. Aki nem szereti a vitát, nem szereti a demokráciát. Fogunk vitatkozni, meg fogjuk hallgatni egymás véleményét és ez csak javítani fogja hatékonyságunkat

– válaszolta Havasi Gábor.

Az utolsó kérdésre, miszerint mi a biztosíték arra, hogy a Fidesz nem csalja el a választásokat egyöntetűen azt mondták a résztvevők:

Sokan kell elmenni szavazni és akkor egészen biztosan érvényesül a tényleges választói akarat

 hn_20190913-86.jpg