Akár jöhetnének is...

19752861_203eb274e9688c78b94f0649aa250b40_wm.jpg

 

Választások közeledtével valahogy mindig nő a hazánkra - és egész Európára - leselkedő migrációs nyomás.

Ja nem.

De ezt hangoztatja a kormánypárti sajtó.

Emlékeztetőül néhány mondat Szijjártó Péter külügyminiszter szájából. Nem "spoiler"-kedem el a bejegyzés végét ha elárulom előre, valahogy ezek a jóslatok nem jöttek be.

2017 május:

beköszöntött a jóidő, ilyenkor mindig nő a migrációs nyomás

2017 október:

olyan döntés született, amely több milliónyi illegális bevándorló előtt nyitja meg az utat Európa felé.

2018.február:

15 millió migráns indulhat el hamarosan Európába

2018, július:

továbbra is ott van Észak-Afrikában és a Közel-Keleten mint­egy 30–35 millió ember, akik élethelyzetüknél fogva bármikor dönthetnek úgy, hogy Európa irányába indulnak.

2019.január:

közel 4millió migráns indulhat meg Magyarország felé

2019.április:

Líbiában kétmillió migráns van, akiket ez a káosz arra ösztönöz, hogy meginduljanak Európa felé. Sőt, a bizonytalan helyzet a hatmillió líbiai polgárban is erősítheti ezt az érzést. Afganisztán kapcsán már 32,5 millió lakosról beszél a külügyminiszter, mondván eredménytelenek a tárgyalások a jelenlegi kormánnyal azzal kapcsolatban, hogy erőteljesebben lépjenek fel a terrorizmussal szemben. Így összesen már több mint 40 millió ember fenyegeti Európa biztonságát, csak ebből a két országból, de ha még mindez nem lenne elegendő, ott van ráadásként „Brüsszel”

Hogy Brüsszelből is migránsokat vár –e Szijjártó ezt nem tudni és, hogy hova is várja őket, azt szintén nem.

Akárhogy is nézzük, egyre nagyobb nyomásról, egyre nagyobb számokról beszél a külügyminiszter, erre alapozzák az összes kampányukat, erről szól a programnak nem nevezhető – Európai Parlamenti választásokra íródott - 7 pontjuk, miközben a rendőrség honlapján közzétett információk szerint a nyomás bizony egyre csökken.

2015-ben (ekkor volt a tényleges migrációs válság, ez nem kérdés, ahogy az sem,  hogy Orbán sokat tett ellene) 391 000 illegális bevándorló akart Hazánkba jutni. 2016-ban ez a szám 18 207-re csökkent, 2017-ben 21 396-an próbálkoztak, míg tavaly mindössze 6 361 fő próbált illegálisan hazánkba jutni.

A tavalyi – 2018-as – év egyébként európai szinten is az elmúlt 5 év migrációs mélypontja volt, ami az illegális bevándorlók számát illeti, ugyanis az EU összes tagállamában összesen 150 000 illegális bevándorló próbálkozott.

Ezen számok ismeretében erősen kérdéses, hogy mire alapozza Szijjártó és a kormány a hol több tízezer, hol több tízmillió migránssal való riogatást. A valóságalapja – az eddigi számok, tapasztalatok alapján - körülbelül annyi, mintha Nyugat-Európát azzal fenyegetnénk, hogy Magyarországról elindul több millió magyar, akiknek elegük van Orbán politikájából.

A kampányuk mégis sikeres, hiszen ha ma megkérdezünk egy kormánypárti megmozduláson részt vevő embert, hogy mi a legnagyobb probléma szerinte az országban, bizony 90 százalékuk a migrációt említi. Teszi ezt úgy, hogy valószínűleg soha nem találkozott egyetlen migránssal sem.

Ezt a poltikai fogást nem Orbán alkalmazza először, több híres politikus alkalmazta már a láthatatlan ellenség politikáját, aki ellen csak ő az egyetlen személy aki megvédheti a világot. A kellően tudatlan, elfogult választók pedig anélkül,  hogy utánanéznének a dolgoknak, vakon hisznek az ő Megmentőjüknek. 

Külön érdekes azoknak a helyzete, akik úgy hiszenek egy politikusnak, úgy támogatják,  hogy már elhagyták a Hazát, mert itt nem volt jó nekik,

Tőlük, akik külföldön élve azt nyilatkozzák, hogy „élhetetlen lett a város a migránsoktól” ahol laknak, én csak azt kérdezem meg, hogy

ha annyira szörnyű kint a helyzet, akkor miért nem költözik haza Magyarországra, ahol minden oly csodás.

 

foto: foellenseg.hu