Nagyszülői GYED, a kormánytámogatási akció

1213385.jpg

Roppant büszkén jelentette be a kormány a 7 pontos akciótervét a gyermekvállalás ösztönzésére. Ennek az egyik pontja a nagyszülői GYED bevezetése. Mit is jelent ez?

GYED a gyermek – maximum – 2 éves koráig jár, összege függ az igénybe vevő - gyermek születése előtti - jövedelemétől.

Hazánkban GYED-re jellemzően az anyukák szoktak menni, saját gyermekükkel. Ha valaki ezt nem engedheti meg magának, akkor jön a bölcsi. Igen ám, de mi van akkor ha nincs bölcsődei férőhely? Akkor más megoldást kell keresni. Erre pattant ki megoldásként valamely zseniális kormánytag agyából a nagyszülői GYED. Menjen el a nagyi GYED-re, ne dolgozzon szegény. Aki dolgozni tud, az nyilván elvan egész nap egy szaladgáló 1-2 évessel. Ja nem. Nem baj, itt van mint lehetőség.

Kicsit olyan ez, mint amikor nem megjavítják az utat, hanem kiteszik, hogy úthibák. Nincs felelősség, ők megoldották.

A gond ismét azzal van, hogy egyrészt csak egy szűk rétegnek kínál – nem éppen jó - megoldást.

Nyilván én is tudom, hogy régen a családok sok-sok generáción keresztül együtt laktak és a nagyszülők így segíteni tudtak a gyermekek körül. Valóban. De akkoriban lavórban mosakodtak az emberek, az átlagéletkor jóval alacsonyabb volt, mint ma és még sorolhatnám. Ma bizony ritkának számít, ha a gyermekek és a nagyszülők együtt laknak (vagy olyan közel ahova napi szinten el lehet vinni a kicsit). Akik távolabb élnek a nagyszülőktől, elesnek ennek a lehetőségétől. Őszintén szólva, lehet, hogy nem is baj.

A nagyszülői GYED a hiányzó bölcsődei férőhelyeket hivatott pótolni. No meg azt az életszínvonalat, ahol egy szülő nyugodtan otthon maradhat a gyermekével 2 éven keresztül. Ha szárnyal a gazdaság, ha fejlődik az ország, ha annyival jobban élünk, mint kitudja hány éve, akkor miért van erre szükség? Miért kell az idősödő szülőkre hagyni otthon a kicsit? Ők felnevelték a saját gyermekeiket, nyilván szeretik az unokáikat, akik tudnak segítenek is a kicsik körül. De az egy egészen másik feladat, amikor felelősséggel – hiszen a szülők dolgoznak – minden áldott nap, reggeltől délutánig vigyázni kell rá. Játszótérre menni, ebédet főzni, etetni, tanítgatni, stb. Ez nem egy idősödő – mert 50-55 évesen sem fiatal már az ember – nagyszülőnek való feladat.

Kedves Novák Katalin! Önök családtámogatásként emlegetik a nagyszülői GYED bevezetését, pedig ez egy kormánytámogatási intézkedés. Ezzel pótolják a régen beígért bölcsődei férőhely bővítést, valamint próbálják leplezni azt a problémát, hogy Hazánkban luxusnak számít 2 éven keresztül otthon maradni az egyik szülőnek a saját gyermekével.

Ha Magyarország tényleg jobban teljesítene, akkor erre az intézkedési pontra nem lenne szükség.