Jeles napjaink

virag.jpg

Szerző: Lukácsi Krisztina

Nem rég múlt el Valentin nap, közeledik a Nőnap. Vannak akik igazi Valentin nap fun-ok és vannak akik nagy ellenzők. Mondhatnám, hogy biztosan akik szerelmesek, azok nagyon szívesen ünnepik ezt összebújva a párjukkal, akik meg szingliként tengetik mindennapjukat, azok fújjolnak rá.

Mivel ma Magyarországon a világi nézet egyet jelent a megátalkodott gonosszal, ezért egy világi ünnep ugyanezt jelenti. Ebből kifolyólag csak azt kell mondani rá, hogy ez egy pogány szokás és sok ember szemében máris rosszként jelenik meg. Pedig bizony ennek az ünnepnek is van vallási eredete. Szent Bálint már a XIV. században a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje lett. A római-katolikus naptár 1970-es reformjáig pedig előírt egyházi liturgia volt.

A nőnap, bár eredetileg munkásmozgalmi eredetű volt, lényegét tekintve arról szólt, hogy becsüljék meg jobban a nőket. Mára kissé átalakult és a nők iránti tisztelet kifejezésére szolgál. Ez is olyan ünnep, amit sok férfi tart, kifejezve tiszteletét az őt körülvevő hölgyek iránt. Ahogy azonban ma divat lett valami ellen felszólalni, ez is olyan ünnep, amit sokan feleslegesnek tartanak.

Az egyik érv, amit a Valentin nap, illetve a Nőnap „ellenesek” mondani szoktak, hogy ők bizony egész évben szeretik a párjukat, tisztelik a nőket.

No és mi a helyzet az Anyák napjával? Az is egy ünnep, melyen kifejezzük az Édesanyák iránti szeretetünket, tiszteletünket. Ez azonban egy olyan ünep, amire senki nem meri azt mondani, hogy nem ünnepli, nem köszönti fel az Édesanyját, mert egész évben szereti.

A pedagógusokról szintén szokás megemlékezni, ahogy ott a gyereknap is, amit sajnos pont azok a családok nem tartanak fontosnak, ahol a legnagyobb szükség lenne a gyermekek védelmére, a gyermekekre való odafigyelésre.

Gondoljunk csak bele. Tartunk névnapot, születésnapot, különböző évfordulókat. Mégis csak az Anyák napja az egyetlen ún. jeles nap, amit senki nem vállal fel, hogy feleslegesnek nevezzen.

Miért szóljuk meg akkor a többi hasonló, szeretetet kifejező napot? Anyaként azt mondom, hogy szeretnek, tisztelnek egész évben, de jólesik az az egy nap, amikor ezt külön megünnepeljük. Ahogy jólesik mindenkinek, amikor felköszöntik a születésnapján, a névnapján.

Fontos, hogy ne anyagiasodjanak el ezek az ünnepek, ne a pénzről szóljon minden, de egy kis figyelmesség mindenkinek jólesik. Ennek nem kell tárgynak lennie, nem kell pénzben kifejezhetőnek lennie. Egy elkészített reggeli, egy ágyba vitt kávé, egy romantikus séta…

A Nőnap közeledtével joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz a férfiakkal, mi lesz az apákkal? A Nőnap arra az időre vezethető vissza, amikor a nőknek nem volt szavazati joga, amikor a nőket alacsonyabb rendű polgárnak tekintették. Lássuk be, ilyen a férfiakkal nem történt.

Az Apák napja pedig jelenleg – sajnos - még nem eléggé elterjedt, pedig bizony az Édesapák is megérdemlik, hogy megünnepeljék őket. Az USA-ban először 1910 június 19-én ünnepelték, hazánkban június 3. vasárnapját tartjuk az Apák napja ünnepének. Érdekesség, hogy a Katolikus Egyház is számon tartja ünnepei között, március 19-én, Szent József napján.

Ha egész évben figyelünk egymásra, szeretjük, tiszteljük a másikat, legyen az a párunk, egy hölgy a környezetünkben, az édesanyánk, édesapánk, gyermekünk vagy egy pedagógus, akkor bizony azt is megtehetjük, hogy az év egy napját különlegessé varázsoljuk a számára.