Extra profit...

ml_vs_ltp.jpg

Felröppent a hír, hogy a kormány meg akarja szüntetni a lakástakarékpénztári megtakarítások után járó 30 százalékos állami támogatást. Az ok: túl sok extra profitra tettek szert a szolgáltatók.

Van egy ember Magyarországon, aki 2006-ban még egy egyszerű gázszerelő volt, mára azonban az ország leggazdagabb embere, vagyona háromszor gyorsabban növekszik, mint Mark Zuckerbergé. A négy lakástakarékpénztári szolgáltató 2010 óta 60 milliárd forint extra profitot realizált, Mészáros Lőrinc pedig 300 milliárdot. A tehetséges felcsúti gázszerelő ráadásul ennek a nagy részét az elmúlt 3 évben.

Kérdem én, melyik az extra profit?

Mészáros Lőrinc a vagyonát szinte teljesen tisztán állami megrendelésekből növelte. Ha a 8 év alatt a négy szolgáltató 60 milliárdos profitja extra, és meg kell szüntetni a lakosságnak adott állami támogatást, akkor a minimum, hogy azt is foglaljuk törvénybe, hogy évente maximum mennyi állami megrendelést kaphatnak az egy azonos üzleti körhöz (azonos tulajdonoshoz) tartozó vállalatok. Szerintem ugyanis – és matematikailag is – a 300 milliárd bizony sokkal több, mint a 60 milliárd. Ez utóbbit ráadásul nem egy, hanem négy tulajdonos realizálta.

Mindemellett kissé de ja vue érzésem van. 2011-ben azzal a dumával szántották be a magánnyugdíjpénztárakat, hogy nem megfelelően gazdálkodnak a rájuk bízott pénzzel. Hazug zsarolással elérték, hogy az emberek 97 százaléka visszalépjen az állami rendszerbe, odaadva ezzel 3000 milliárd forint vagyont a költségvetésnek. Persze akkor az ígéret az volt, hogy ezt a pénzt egy külön számlán kezelik mindenkinek. Azóta is várjuk a külön nyugdíj számlát. Akik pedig maradtak a régi rendszerben, nem engedtek a zsarolásnak, mára már sokkal jobban jártak, bebizonyosodott, hogy nem igaz, hogy a nyugdíjpénztárak rosszul gazdálkodtak.

Mi a közös a magánnyugdíj pénztárak és a lakástakarék pénztárak állam általi beszántásában? Az egyik, hogy ismét adófizetők zsebéből húznak ki sok pénzt. A másik, hogy rengeteg ember veszti el majd a munkáját, ahogy történt ez 2011-ben is.

Profit… mit is jelent valójában?

Elért többlet eredmény

– írja a Magyar Értelmező Szótár. Extra profit. Extra többlet eredmény? Ilyen kifejezés márpedig nincs. Szerintem…

Mészáros Lőrinc vagyona 10 év alatt a húszszorosára nőtt. A lakástakarékpénztári szolgáltatók ennek a közelébe sem jutottak. Továbbra is azt állítom – nem csak én, a közgazdasági szakemberek is -, hogy nem létezik olyan, hogy extra profit. Mindenki annyi profitot ér el, amennyit tud. Amennyit a piac enged neki. Ha összehasonlítom a tehetséges gázszerelő, egykori polgármestert és a lakástakarékpénztári szolgáltatókat, bizony az előbbi lesz aki extra profitra tett szert. A különbség csak annyi, hogy neki nem kell versenyezni a piac többi szereplőjével, ő mindig megnyeri a közbeszerzéseket.

Persze tudjuk, ennek nem az az oka, hogy a Miniszterelnök a gyerekkori jóbarátja... ugyan, dehogy!