Miért, miért, miért?
2018. szeptember 22. írta: Ms. Black Sheep

Miért, miért, miért?

... egy pénteki hír margójára

budai-3.jpgPénteki hír:

Felmondott tizenkét tanár a Budai Nagy Antal Gimnáziumban.

A hír sajnos igaz, bár nem váratlan.

Szintén pénteki „információ” a hírrel kapcsolatban:

azt hallottuk, hogy közmunkásképző lett.

A hír NEM igaz, ugyanakkor szintén várható volt egy olyan országban ahol mindenki ért mindenhez és bele is szól mindenbe, noha csak közvetett információi vannak.

Kirúgták a Kardiológiai Intézet főorvosát, emiatt már maradtak el műtétek is.

Ez a hír is igaz.

Attól, hogy egy intézménynek van egy pocsék vezetője, vagy csak elkövet egy nagy hibának tűnő dolgot, még lehetnek kiváló szakemberek az intézményben.

Kérdezem én, hogy attól, hogy kirúgták – nem értek hozzá és nem vagyok érintett így nem tudom a jogosságát, de olvasom a sok felháborodást – az egyik kiváló orvost, az egész intézmény rossz lett? Nyilván nem. Nyilván nem kell rettegnie minden ott kezelt betegnek emiatt.

Nos ez a helyzet a Budaival is.

Nagyon szomorú, hogy elvesztettünk 12 kiváló tanárt, pedagógust. Nem bírták tovább. Hogy mit? Azt a légkört, amit teremtett az intézményvezető és egykori helyettese,(aki azóta már nem helyettes, az okot és a hogyant nem ismerjük, csak sejtjük), melyben megmaradni sem volt könnyű, hát még úgy tanítani, hogy a gyerekek ebből minél kevesebbet érzékeljenek és továbbra is jól teljesítenek.

Mivel nem ültem bent az órákon, ezért nem tudom megmondani, hogy mennyit érzékeltek az iskolán belül a gyerekek. Nyilván ez téma volt sok mindenhol, így tudnak róla a diákok is, tehát nem tudják magukat függetleníteni ettől.

Arról azonban van abszolút objektív mérőszám, hogy hogyan tejesítettek. Ez pedig nem más, mint az érettségik eredménye és a továbbtanulási statisztikák. Ezeket igaz, hogy az intézményvezető nem hozza nyilvánosságra, de ebben érintett vagyok, egyik gyermekem tavaly végzett, így egészen pontos adataim vannak az osztályáról.

A 21 fős osztályban lett 6 kitűnő érettségi, 6 jeles rendű (4,5 fölött), 7 jó (4-4,5 között), 12 tantárgyból tettek jeles emelt szintű érettségit, valamint 19 nyelvvizsga született az évek során. A 21 főből 18 főt vettek fel egyetemre.

Ebből tisztán látszik, hogy a Budai Nagy Antal Gimnázium – a nehézségek, az alkalmatlan iskolavezetés – ellenére továbbra is Budapest egyik jó gimnáziuma. Nem versenyistálló, de igenis jó gimnázium.

Természetesen vannak egyéb tények is. Tény, hogy 2015 óta egy olyan személy vezeti az iskolát, akinek SEMMILYEN intézményvezetéssel kapcsolatos tapasztalata nem volt. Tény az is, hogy úgy nevezték ki – figyelmen kívül hagyva a tapasztalatlanságát -, hogy a tanári kar és a szülők is erősen tiltakoztak. Persze, nem kell feltétlenül figyelembe venni a tanárok és a szülők véleményét – akkoriban „megkaptuk” válaszként, hogy csak attól félnek a tanárok, hogy kapnak egy erősebb kezű igazgatót – de nem is kell egy teljesen tapasztalatlan, az intézményben abszolút támogatás nélküli személyt rögtön 5 évre kinevezni. Miért nem lehetett megbízott intézményvezetőként egy évre kinevezni, hogy utána lehessen lépni, ha kell?

És bizony az idő sajnos bebizonyította, hogy nagyon kellene lépni. Az egykori pályázatból semmi nem valósult meg, tanfelügyeleti értékelés erősíti meg, hogy komoly gondok vannak, nem az iskolával, hanem a vezetéssel. Alaptalannak bizonyult (lezárult a per) rágalom kapcsán eltávolított „kellemetlen” munkaerő, elvesztett alapítványi támogatási lehetőség, nem éppen dicsérő ombudsmani jelentés és még sorolhatnám.

A kérdések maradnak, immár három éve:

Miért, miért, miért?

Nem az a kérdés, hogy jó iskola –e még a Budai Nagy Antal Gimnázium. Az a kérdés, hogy meddig tart az az állapot, hogy komoly küzdelem árán biztosítható csak az, hogy megmaradjon a több mint 80 éves iskola annak, ami volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletipad.blog.hu/api/trackback/id/tr1114255089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.09.22. 11:48:20

Az előző tanév eredményei tényleg jobbak az átlagos gimnáziumnál, de az kérdéses, hogy a következő években mi lesz, amikor a most távozó tanárok már nem lesznek ott...
Egyébként én is tudok statisztikákat olyan gimnáziumból, amit nem szoktak az élmezőnybe sorolni: 35 fős osztályból 13 kitűnő érettségi, 36 középfokú és 10 felsőfokú nyelvvizsga, 32 főt vettek fel egyetemre.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.09.24. 05:57:56

Megesik, hogy emberek felmondanak, mert jobb munkahelyet találnak. Ez van.

scavengario 2018.09.24. 07:14:16

@maxval balcán bircaman: Ja, csak nem mindegy mennyien és milyen gyakran mondanak fel egy adott munkahelyen. Egy oktatási intézményben azért nem szerencsés, ha egyszerre sokan hagyják ott, vagy túl nagy a fluktuáció.

MACISAJT1 2018.09.24. 09:16:18

@scavengario:

A mi iskolánkból a nyáron 13-an mentek el és 11 jött.
Nincs ebben semmi rendkívüli, egyfelől 5-en elmentek nyugdíjba, a többi meg, kihasználva a munka erő piaci helyzetet, elment egy olyan helyre ahol kedvezőbb bért kaphatott.

Ami viszont már tragikomikus, az ennek a szerencsétlen posztírónak a sok éves háborúja a Budai gimnázium vezetősége ellen.
Ahogy már 3 éve is megírták:
pestisracok.hu/budai-nagy-antal-gimi/

Stenonis 2018.09.24. 09:23:08

@maxval balcán bircaman:
A másik munkahely egy másik iskola, ugyanannyi bérért.

Ha ilyen feltételekkel jobb az új, akkor a régi munkahelyen volt valami nagy gáz.

Mancilla Pectoralis 2018.09.24. 11:14:35

@Online Távmunkás: Egyetértek.A múlt évi eredményeket a múlt évi tanárokkal közös munkában érték el a diákok.A mostani tanév eredménye meg majd kiderül jövőre..

Fülig José 2018.09.24. 12:29:40

@MACISAJT1: a közalkalmazotti bértábla rögzített, baromarc. ui: a kurvafijjúg is megírták?! akkor biztos igaz...

Szelid sunmalac 2018.09.24. 13:01:11

Most nem azert, de meg is latszik melyik kommenteloknel volt nromalis, hogy tomegevel cserelodtek evente a tanarok.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.09.24. 13:52:30

Látom jöttek védeni a rendszert egy páran!:))

Bambano 2018.09.24. 14:26:17

"Kérdezem én, hogy attól, hogy kirúgták – nem értek hozzá és nem vagyok érintett így nem tudom a jogosságát, de olvasom a sok felháborodást – az egyik kiváló orvost, az egész intézmény rossz lett?": de, vágóhíddá vált az intézmény.

Általában ha kirúgnak egy jó szakembert, attól romlik a színvonal. Attól függően, hogy mennyit tett hozzá a közösséghez, és attól függően, hogy mit üzen a kirúgása, többet vagy kevesebbet romlik a színvonal.

Ha viszont kirúgnak egy orvost, aki egyedül értett egy új, nemdestruktív műtéti technikához, emiatt az adott intézetben már csak a sokkal veszélyesebb, ócska módszerrel tudnak műteni, akkor a műtőből hentespult lesz és jobb, ha menekülsz.

sakkosfx 2018.09.24. 15:03:48

Minél hülyébb és gonoszabb akkor alkalmas vezetőnek! Nehogy már egy józanul gondolkodó inteligens embert nevezzenek ki vezetőnek! Még jól éreznék magukat a dolgozók, és az kinek hiányzik? Mármint a dolgozókon kívül? Jelentem mindenkinek! És ha az elvárás hülyeség és gonosz nem muszáj teljesitení!

sakkosfx 2018.09.24. 15:03:50

Minél hülyébb és gonoszabb akkor alkalmas vezetőnek! Nehogy már egy józanul gondolkodó inteligens embert nevezzenek ki vezetőnek! Még jól éreznék magukat a dolgozók, és az kinek hiányzik? Mármint a dolgozókon kívül? Jelentem mindenkinek! És ha az elvárás hülyeség és gonosz nem muszáj teljesitení!