A Nagy Testvér mindent látni akar… és látni fog
2018. augusztus 10. írta: Ms. Black Sheep

A Nagy Testvér mindent látni akar… és látni fog

sto_a-nagy-testver-sosem-pihen_c14aecdb_529951452a4777_17958680.jpgTegnap bementem egy magyarországi bankfiókba, nem is akármelyikbe, Csányi Sándor bankjába.

Gyermekemnek – igen, egy még nem nagykorú személy részére – szerettünk volna junior bankszámlát nyitni.

Az ügyintéző kedves volt és segítőkész, mindent elmagyarázott. Jött sok-sok nyilatkozat – például arról, hogy nincs az USA felé adófizetési kötelezettségem, stb - , melyeket simán lenyilatkoztunk. Az utolsó kérdésig:

Van –e önnek politikus vagy kiemelt közszereplő hozzátartozója?

Ledöbbentem a kérdéstől, különösen amikor kiderült, hogy nincs meghatározva igazán, hogy milyen rokoni fokozatig.

Kiderült pillanatokon belül, hogy amennyiben van, akkor a központ jóváhagyása szükséges a számla megnyitásához. És hát…. sajnos van. Sajnos, mivel innentől kezdve, ez bizony már a bankunknál is nyilván van tartva. Meg kellett adni, hogy milyen politikus (hol és mit csinál), így név nélkül is könnyen beazonosítható az illető. És mi is.

Mondhattam volna, hogy köszönöm, akkor mégsem nyitunk számlát, de addigra már minden adatunk a bank rendszerében rögzítve volt. Nem kérdés számomra, hogy nem került volna utólag törlésre semmi érzékeny adat.

Kicsit úgy érzem, hogy megbélyegeztek, rögzítettek rólam egy olyan tényt, amihez senkinek semmi köze.

Ez a gyakorlat 8 hónapja – azaz év eleje óta – működik az OTP-nél. Kérdés, hogy vajon a többi banknál mi a helyzet. Ha valakinek van erről információja, azt írja meg a kozeleti.pad@gmail.com címre.

Szeretném tudni, hogy mi az értelme egy ilyen információ rögzítésének. Mi szükség erre? Egy biztos: én nagyon nem örülök neki, hogy egyre több olyan adatot rögzítenek különböző rendszerekben, amihez senkinek semmi köze. És persze tudom, nem kerül illetéktelen kezekbe…

De igen! Már most illetéktelen kezekben van. Ugyanis ennek semmi köze egy bankszámlához.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletipad.blog.hu/api/trackback/id/tr7814174019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.08.11. 08:41:38

Amit leírsz, az általános gyakorlat.

Amikor a Coca-Colánál dolgoztam, új alkalmazottként kellett nyilatkoznom, van-e rokonom, barátom bármely ország politikusai, monarchikus családok tagjai közt.

Denise Hogyisdugják 2018.08.11. 12:52:51

ez lesz a bevédés a mindenkori kormányváltások, "erős emberek" bizalomvesztése (lásd G-nap) esetére, amikor hirtelen érdekes lesz, hogy honnan van 200mFt/5m€ a bankszámlán vagy éppen a rokon számláján. amúgy meg ezek az adatok is bekerülnek a felügyelethez, ergo ellenzékben már most is lehet aggódni, kormánypártiként meg majd egyszer...

Visceroid 2018.08.11. 13:07:51

"Van –e önnek politikus vagy kiemelt közszereplő hozzátartozója?"

Ha valakinek politikus hozzátartozója van és nem tudja elintézni azt, hogy ezt ne kérdezzék meg tőle, az annyit is ér.

kritizator 2018.08.11. 13:08:42

@Denise Hogyisdugják: mit akarsz bevédeni?
Komolyan nem értem.

Roan 2018.08.11. 13:18:51

Nem tudom, mostanában nem nyitottam számlát, de szerintem ez mindegyik banknál általános lehet. Annyi értelmét látnám a dolognak, hogyha te gyanúsan nagy összegű utalásokat kapsz, akkor (elvileg) megvizsgálják, hogy a politikus rokon korrupciós pénzét akarod-e tisztára mosni. A valóságban viszont senkit nem érdekel, ha egy politikus olyan vadászatokra, nyaralásokra jár, vagy olyan házakkal rendelkezik, amire nem telik neki.

nyünyüge 2018.08.11. 14:14:21

@maxval balcán bircaman: Az alkalmazotti és az ügyfél státusz két külön káposzta. Az, hogy a politikusi pénzmosás ellen ilyen (egyébként tök formális) eszközzel védi magát a bank, az szerintem nem normális. Mert ugye ha azért nyitnak a gyereknek bankszámlát, hogy ott dugdossák a fekete pénzt, akkor úgysem fogják bevallani. Ráadásul a bankot nem menti fel a furcsa pénzmozgások bejelentésének kötelezettségétől egy ilyen nyilatkozat. Ha meg azért teszi, hogy ilyen esetben esetleg hallgasson ......

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.08.11. 14:38:47

@nyünyüge:

Tudod, ezek marhaságok. Mint amikor régebben az amerikai vízumkérő űrlapon az a kérdés volt: "tervez-e Ön terrortámadást amerikai érdekeltségek ellen?".

ppppalika 2018.08.11. 14:39:00

Talán júniusban jártam bent a CIB-nél. Mondták, hogy régóta (talán 3 év) nem láttak személyesen, lenne néhány kérdés... közte ez is. Kérdeztek olyat is, hogy elképzelhető-e, hogy lesz 100 (vagy 300?) millió forintosnál nagyobb pénzmozgás a számlálom. :)))
Talán 20-30 perc volt, mert néhányszor vissza is kérdeztem, hogy akkor most definiálják, mit értenek alatta... Az ilyen kérdésekre már nem nagyon tudták a konkrét választ. Olyasmit mondtak, hogy hát izé, meg kell kérdezniük, meg ezt vagy azt szokták válaszolni az ügyfelek...

sga 2018.08.11. 15:30:24

Pfff. Szerintem mielőtt hülyeségeket írtok és kommenteltek, egy nagyon kicsit nézzetek utána! Ez nem a bankok passziója, hogy ilyeneket kérdeznek, hanem kötelező előírás. Konkrétan a PMT (2017. évi LIII. törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról) írja elő, hogy ilyen nyilatkozatot kell tenni az összes ügyfélnek. Az értelme (egy normális országban) pedig az lenne, hogy (egy kicsit) bonyolultabbá tegye a korrupt pénzek mozgatását. A 100/300 milliós kérdés is emiatt van, annak mondjuk tényleg semmi értelme. Ez írja elő amúgy a Tényleges Tulajdonosi Nyilatkozatot is, ami anno lebuktatta Simicskát a Közgéppel. Persze ez sokaknak már sci-fi, mert akkor még Simicska volt a Lőrinc.

Dragomirov 2018.08.11. 15:50:25

2017. évi LIII. törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról
8. § (3)
„A szolgáltató a (2) bekezdésben meghatározott adatokon kívül az ügyféltől az arra vonatkozó nyilatkozat megtételét is köteles kérni, hogy a tényleges tulajdonos kiemelt közszereplőnek minősül-e. Ha a tényleges tulajdonos kiemelt közszereplő, a nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy a 4. § (2) bekezdésének mely pontja alapján minősül kiemelt közszereplőnek.”
A kiemelt közszereplőnek minősülőket a törvény 4. § (2) bekezdése taxatíve sorolja, valamint ugyanezen szakasz (5) bekezdése a kiemelt közszereplőkre vonatkozó rendelkezéseket azok közeli hozzátartozóira is kiterjeszti. Akit érdekel, megkeresheti.
A pénzmosással kapcsolatos törvény nem a jelenlegi kormány "találmánya" - ha az lenne, a törvény nem is lenne :-) Nemzetközi jognak való megfelelés 1994 óta. A törvény a neten elérhető, a témának szakirodalma bőven van, akinek kétsége támadna, hát tanulmányozza. :-)

nyünyüge 2018.08.11. 16:13:17

@Dragomirov: A pénzmosás elleni törvény természetesen nem a jelen kormány találmánya, hogy ez a 2017-es 8. § (3) bekezdés a nemzetközi megfeleléshez kell-e, vagy nem annak nem jogászként elég sok munka volna utánanéznem.
De mindegy is a poszt szempontjából. Mert nem arról nyilatkoztatták, hogy a számla leendő tulaja kiemelt közszereplő-e, hanem hogy rokona-e ilyennek, függetlenül a rokonság fokától. Márpedig az itt idézett bekezdés csak a közeli hozzátartozókat említi. Úgyhogy véleményem szerint a bank az ügyfél kárára túlóvatoskodja a dolgot.

Dragomirov 2018.08.11. 17:49:54

Nem kell utána nézned, ahhoz kell.
Az persze nem derül ki, hogy az érintett rokon valójában kiemelt közszereplőnek számít-e és közeli hozzátartozó-e, így akadémikus a beszélgetés; ha a kérdést pontosan idézte a szerző, akkor azt nem lehet a Pmt.-re alapozni, mivel nem felel meg annak.
Az is lehet persze, hogy az ügyintéző próbálta "magyarra fordítani" a bikkfanyelvű törvényt, mert nem igazán olvasmányos munka.

Denise Hogyisdugják 2018.08.11. 18:58:14

@kritizator: én semmit. a bankok és a felügyelet inkább, leginkább magukat, hogy nem vesznek részt pénzmosási vagy korrupciógyanús ügyekben.

fantomböske 2018.08.11. 20:09:22

@Dragomirov: a bankok működését törvények szabályozzák. ez esetben a "2017. évi LIII. törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról". Különösen a 6.§, ami ELŐÍRJA a bankoknak (is) az ügyfél átvilágítását. Egyébként pontosan kiderül, ki számít annak, ezt a 4.§ szabályozza.

Dragomirov 2018.08.11. 23:07:46

@fantomböske:
És mit szerettél volna nekem ezzel mondani, a 15:50-kor tett bejegyzésem olvasván? :-)