Az utolsó koporsószeg... nem muszáj beverni

demokracia.jpgGyülekezési jog vs magánélet, nyugodt otthon védelme. Gulyás Gergely – Lázár friss, fiatal utódja – élete első kormányinfóján elmondta, hogy bizony a gyülekezési jogot is módosítani fogják az Alkotmány, akarommondani Alaptörvény módosításával. A Fidesz politikusai szerint ugyanis mindenkinek joga van a nyugodt otthonhoz, a pihenéshez, ezért meg kell szüntetni azt az állapotot, hogy magánlakások előtt tüntethessenek az emberek.

Hmmm. Érdekes hozzáállás. Azt gondolom, hogy nem kötelező ám politikusnak menni. Aki politikusnak áll, az bizony közszereplő lesz. Figyelik minden lépését – igaz, hogy ez az új törvénymódosítások után már bárkivel megtörténhet -, és bizony fotókat, videókat is közzétehetnek róla. Ha pedig akarnak, akkor tüntetnek ellene, mellette, stb. Bárhol, bármikor. Ugyanis ez a demokrácia egyik alappillére. A gyülekezési jog.

Ma hazánkban egy politikus simán megteheti, hogy egész egyszerűen nem válaszol az újságíró kérdésére, de akár azt is, hogy a Parlamenten neki intézett kérdésre annyit válaszol:

Boldog karácsonyt!

Innentől kezdve a politikusnak mindent lehet. Senki nem tudja számon kérni, védi a mentelmi jog, a sajtó nem tudja megkérdezni, hiszen ha nem akar, nem válaszol, sőt a Parlamentben sem köteles válaszolni. Vagyis hát köteles lenne, de nem teszi. Mi marad a nép kezében? Azoknak a kezében, akiket képviselniük kellene a Parlamentben, a munkájuk során? Az egyetlen demokratikus, törvénybe nem ütköző jog, a gyülekezési jog. Volt. Eddig. Ha ezt valóban módosítják, akkor előbb-utóbb minden olyan hely, ahol érdemes demonstrálni, le lesz zárva a demonstrálók elől.

Persze tudom, gyülekezzenek máshol. Ott, ahol nem zavarnak senkit. Felhívom a kedves jogalkotó figyelmét arra az apró tényre, hogy a demonstráció lényege, a szó jelentése a bemutatás, szemléltetés. Azért a városokban, azért a nagy forgalmú helyeken, vagy éppen egy-egy politikus háza előtt demonstrálnak az emberek, mert minél nagyobb nyilvánosság előtt, vagy éppen az adott politikusnak szeretnék SZEMLÉLTETNI, hogy mi is az ő problémájuk.

Amikor valaki úgy dönt, hogy politikusnak áll, tisztában kell lennie azzal, hogy innentől kezdve az élete megváltozik, közszereplővé válik. Ha valaki az orvosi pályát választja, tudja, hogy ügyelni is fog és a hétvégéi, az ünnepnapjai sem lesznek szabadok. A legszentebb ünnepeken sem. Gyakorlatilag úgy, mintha rá más, sokkal szigorúbb törvények vonatkoznának. Ugyanez a helyzet a politikusokkal. Rájuk más vonatkozik, mint az átlagemberekre, cserébe nem kötelező ezt a "szakmát" választani.

Aki elfogadja ezt a törvénymódosítást, az beleüti a magyar demokrácia koporsójába az utolsó szeget. És kedves jelenleg kormánypárti politikusok, egyet ne felejtsenek el: minden véget ér egyszer. Lesznek egyszer önök ellenzékben, bármennyire is nem szeretnék. Akkor ez a fagyi csúnyán vissza fog nyalni. A baj csak az, hogy nem csak önökre, de egész Magyarországra. Soha nem volt ilyen jellegű korlátozás hazánkban az elmúlt 30 évben. Miért van erre most szükség? Ha jól végzik a dolgukat, ha válaszolnak a kérdésekre, akkor kutya nem fog a lakásuk előtt demonstrálni. A megoldás ez lenne, nem az egyik legfőbb demokratikus jog korlátozása. Ezen gondolkozzanak el mielőtt megnyomják azt a bizonyos gombot a szavazáskor.