Érd körbe édesanyád!
2018. május 07. írta: Ms. Black Sheep

Érd körbe édesanyád!

idén anyák napján tartották meg a 34. nagy városkerülő tekerést - az Érd Körbe-t

Szerző és fotó: Lukácsi Kriszti

tekeres.jpg

Vasárnap – anyák napján – sok száz ember gyülekezett Érden a grill csirkés előtt, a régi buszpályaudvarnál. Voltak itt kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt. A szokásos tavaszi városkerülő közös tekerésre, az Érd Körbe-re gyülekeztek.baba.jpg

A hangulat kiváló volt, nem lehetett érezni, hogy mekkora küzdelem árán sikerült a szervezőknek összehozni a hagyományosnak számító rendezvényt. Idén tavasszal ugyanis 34. alkalommal pattant bicajra Érd apraja-nagyja, hogy tekerjen egy jót a városi kerékpározás népszerűsítése érdekében.

Az elmúlt években ez egy rendezvény volt, melyet az Érd Körbe Egyesület szervezett. Élvezte az egyesület a város támogatását, ennek megfelelően minden évben a polgármester nyitotta meg a rendezvényt. A legfőbb támogatás az volt, hogy nem kért a város külön pénzt a rendezvény által használt területekért.

Idén valami történt – és az utolsó pillanatban – érkezett egy levél, melyben T. Mészáros András - Érd polgármestere - tájékoztatja az egyesületet, hogy több, mint egymillió forintot kell fizetniük ahhoz, hogy megkapják a terület használatának engedélyét. Mindezt egy nonprofit szervezet, nonprofit rendezvényéhez. A városban azt beszélik, hogy ennek a hátterében az állhat, hogy az Érd Körbe Egyesület elnöke aktívan részt vesz annak a  2030 Egyesületnek a munkájában, melynek elnöke Csőzik László, aki az ellenzék színeiben indult a parlamenti választáson.

Nem volt mit tenni, át kellett alakítani a rendezvény formáját. Ennyi pénze ugyanis az egyesületnek nincs. A gyülekezési törvény értelmében, mindenkinek joga van demonstrálni, annak minden feltételét a rendőrségnek biztosítania kell, ezért pénzt nem kérhet. Így tehát idén kerékpáros demonstráció keretében valósult meg az Érd Körbe.

start.jpg

Térjünk vissza azonban magához a rendezvényhez. A grill csirkés előtt egy kis anyák napi köszöntés történt, a két nagycsaládos szervező köszönte meg édesanyjának és feleségének a mindennapi támogatást, segítséget.

csalad.jpgEzek után először a családi tekerés követezett, melyen minden korosztály képviselte magát saját járművén. Volt itt futóbiciklitől kezdve, családi karavánig minden. A táv nem volt sem túl nehéz, sem túl hosszú, így bátran vághattak bele picik és nagyok egyaránt. A cél a Duna-part volt, ahol várt mindenkit a friss víz és a hagymás zsíros kenyér.babakok.jpg

A következő szakasz – a 30 kilométeres „Érd közepe kör” - már kicsit nagyobb kihívás volt, ezen bizony körbe kellett tekerni a várost. Volt itt minden féle terep, a főúttól a dimbes-dombos földútig, erdei útig. Ami állandó volt az a jókedv és a biztonság. A jókedv a szervezőknek és a résztvevőknek, a biztonság a rendőrségnek, a polgárőrségnek és a mentőknek volt köszönhető. Szerencsére utóbbiakra alig-alig volt szükség, a legnagyobb probléma egy anyuka elvesztése volt. A gyermek megvolt, az anyuka valahol elveszett a tömegben, de a résztvevők és a rendőrség gyors reagálásának köszönhetően hamar megtörtént a családegyesítés.

Ha már demonstráció, akkor mondhatni demonstratíve, megtapasztalhatta a menet, hogy milyen az új érdi Nagyállomás, mely alatt biciklivel – és babakocsival sem - lehet átmenni, mivel az alagútba csak lépcső vezet le. A szervezőknek köszönhetően mégis mindenkinek sikerült lejutnia a lépcsőkön, így folytathatta az útját a biciklis sokadalom.

A vasút alatti átkelés jó példáját is bemutatták a résztvevőknek a szervezők, a Tétényliget állomásnál ugyanis kulturált körülmények között, akadálymentesen lehetett átjutni a sínek alatt.

tetenyliget.jpg

A tekerés a Duna-parton ért véget, hiszen a cél idén is Érd megkerülése volt, mert ahogy a szervezők is mondták:

Érd megkerülhető, az Érd Körbe azonban nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletipad.blog.hu/api/trackback/id/tr8913898416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.