A Fidesz frakcióvezetője szabálytalanságra buzdított, az MKKP jelöltje cselekedett

Hiába próbált segíteni Hotz Antal, az intézményvezető nem engedte be az adományokat az iskolába

Szerző: Lukácsi Kriszti

sebes.pngSebes Gábor – a Budafok-Tétényi (Bp XXII .ker) képviselőtestület fidesz frakciójának elnöke, az Oktatási Bizottság elnöke, korábbi XII. kerületi SZDSZ-es polgármester - nyíltan csalásra buzdít a Városházi Híradóban. Azt javasolta, hogy keressen az iskola egy másik alapítványt, irányítsa oda a szülők SZJA 1% felajánlását, majd ez az alapítvány kisegítheti az iskolát az ügy rendeződéséig. (ennek az iskolának a szülői tettek feljelentést az igazgatónő ellen, mert nem adta be időben az alapítvány beszámolóit, ami miatt kizárták az alapítványt az szja 1 százalékra jogosultak köréből. Erről ITT olvashattok)

A probléma megoldására felvetettem a szülők képviselőjének, hogy egy másik, az 1%-ok fogadására alkalmas alapítvány kisegíthetné az iskolát addig, amíg az ügy rendeződik. Az önkormányzat szívesen segít ebben.

Nos: Sebes Gábor nyilván a jogot jól ismerő ember, de ha nem, akkor is figyelembe kell vennie mielőtt az önkormányzati lapban nyilatkozik,  hogy önkormányzati képviselőként, nem ajánlhat olyan dolgot ami szabálytalan. Azt nyilván Sebes úr is jól tudja, hogy minden alapítványnál szabályozva van, hogy mi az alapítvány célja. Nyilván nincs olyan alapítvány, melynek célja, a „Jövő Nemzedéke Alapítvány elveszett szja 1%-ának pótlása”. Melyik alapítványnak van a céljai között az, hogy versenyeket finanszírozzon a Budai Nagy Antal Gimnázium diákjainak? Arról nem is beszélve, hogy mi alapján különíti el az adott alapítvány, hogy melyik 1%-ot ajánlották a BNAG alapítványának számára?

 Egy képviselőjelölt azonban segíteni próbált, de ebből hatalmas balhé kerekedett, ugyanis az intézményvezető nem engedte a diákoknak bevinni az iskolába az adományként kapott műszaki cikkeket. Tette ezt az az intézményvezető, aki most nem vállalja fel, hogy ő a kuratórium elnöke (ezt Sebes Gábor javasolta neki egyébként), annak ellenére, hogy az iskola – melynek ő a vezetője – Szervezeti és Működési Szabályzatában le van írva egyértelműen, hogy a mindenkori igazgató az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Manolovitsné Erdőközi Orsolya egyébként, mint intézményvezető – azaz mint a munkáltatói jogok gyakorlója – utasított két tanárt – aki kuratóriumi tagok -, hogy vegyenek ki pénzt az alapítvány számlájáról és minden egyeztetés nélkül, számlákat, kérelmeket fizetett ki belőle. Ezekkel a kifizetésekkel most nem hajlandó elszámolni!

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt képviselőjelöltje – Hotz Antal – azzal kereste meg a szülők képviselőjét, hogy szeretne segíteni a diákoknak. Erre a célra felajánlotta a kampányra kapott állami támogatását – azt a pénzt, melyet a többi politikai párt, jelölt kampányra, valamint önmagára fordít -, hogy abból olyan dolgokat vegyen, melyre a diákságnak szüksége van. A diákok ezt összeírták, eljuttatták a képviselőjelöltnek, aki ezeket megvette, majd csütörtökön elvitte az iskolához.

hotzanti.jpg

Hotz Antal az adománnyal az iskolán kívül

Ahhoz, hogy ezt a pénzt ily módon használhassa fel, mindenképpen a választások előtt kellett a dolgot lebonyolítania. Ha ezt nem teszi, akkor ezt a pénzt vagy magára költi (például nem ő plakátozik éjszakánként a kerületben, hanem, valakinek fizet érte, vagy elmegy és vacsorákat finanszíroz magának kampány címszóval) vagy visszafizeti a költségvetésnek.

Hotz úr odament az iskolához és mivel ismeri a szabályokat, az iskolán kívül átadta a diákoknak az adományokat. Nem mondott politikai beszédet, nem buzdított semmire. A dobozokra ragasztott néhány kutyapártos képet. Mivel megértette, hogy ezeket így nem vihetik be az iskolába, ezért a dobozokból kivéve, minden megjelölés nélkül akarták a gyerekek az adományt bevinni az iskolába. De ezt sem lehetett.

hangfalak.png

tobbi.png

Így sem vihették be az ajándékba kapott műszaki eszközöket a diákok

A helyzet most úgy áll, hogy a diákoké az adomány, de nem vihetik be az iskolába. Az intézményvezető ezt nem engedélyezi. Egy dokumentumon kell kérniük, hogy az intézményben működő, ahhoz tartozó Diákönkormányzat a saját eszközeit az iskolába bevihesse. Addig pedig csak elméletben örülhetnek az ajándéknak, de azt még csak kipróbálni sem tudják. Csak reménykednek benne, hogy a helyzet az egy hónap múlva esedékes ballagásig rendeződik, mert a kapott eszközökkel sokkal színvonalasabban  tudnák búcsúztatni végzős társaikat.

Ugyanakkor örömmel tölt el mindenkit, hogy ez az iskola semmiben nem szenved hiányt, hiszen egy felelős intézményvezető célja, hogy minél jobb legyen a felszereltsége az iskolának, tehát az, hogy nem engedte be a közel 400000 forint értékű műszaki cikket, csak egyet jelenthet: nincs rá igazán szükség, mindenük megvan.