Habsburg György a Budai Nagy Antal Gimnáziumban járt

 

Van egy iskola Budafokon, mely idén éppen nyolcvan éves. A Budai Nagy Antal Gimnázium az elmúlt években sokat szerepelt a médiában, mert 2,5 éve egy alkalmatlan igazgatót neveztek ki az élére. Ennek ellenére a suli megmaradt olyannak, amilyen volt előtte: jó tanárokkal, boldog diákokkal, sikeresen működik.

hegogabsb.jpgHétfőn a gyerekek és a tanárok egyaránt nagy izgalommal mentek be az iskola kapuján, hiszen tudták, vendég érkezik, Habsburg György személyében.

Az iskolában második éve tanít Hegoczki Imre magyart és történelmet. A fiatal tanárt nem véletlenül kedvelik a diákok, nagyon jól megérti őket, tudja mivel lehet felkelteni az érdeklődésüket. Habsburg György látogatását is ő szervezte meg - egy anyuka segítségével -, arra gondolva, hogy egy kis élő történelmet visz az iskola öreg falai közé.

Hego – ahogy a diákok egymás között nevezik - elmondásából tudom, hogy Habsburg György rendkívül szerény volt, ő érezte megtiszteltetésnek, hogy meghívták az iskolába. A gyerekekkel is nagyon közvetlenül bszélgetett, boldogan válaszolt minden kérdésükre.

gyerekekkel.jpgEleinte beszélt kicsit a Habsburgokról, majd jöttek a mindennapi életét érintő kíváncsi kérdések (először magyarul, később németül kérdezhettek a diákok)

Megtudhatták, hogy bizony ő is beáll a sorba – mint bárki más -, ha a Schönnbrunni kastélyt szeretné megnézni – a helyet ahol „apám játszott”-, és, hogy számára nem jelent semmi extrát Habsburgnak lenni, bár szerte a világban rengeteg rokona van, ami nem rossz dolog. A Habsburg névvel ugyanakkor nem könnyű első benyomást tenni, mivel mindenkinek van már egy elképzelése. Mindenkit megnyugtatott, hogy nem akar magyar király lenni :-)

Mesélt 56-ról, a családjáról, feleségéről, más uralkodó családokkal való kapcsolatáról, majd a beszélgetés végén közös fotókat is készíthettek vele a gyerekek.gyerekkel.jpg

A mai nap is bebizonyította, hogy bár fejétől bűzlik a hal, de összefogással minden megoldható, egy iskola ha élni akar - és a tanárok is ezt szeretnék -, akkor elpusztíthatalan és egy jó tanári kar bármit képes összehozni.

Szerző: Lukácsi Kriszti