Így tudná a Fidesz elcsalni a választásokat
2018. március 06. írta: Ms. Black Sheep

Így tudná a Fidesz elcsalni a választásokat

narancsorszag.pngA határon túli magyarok szavazati jogával nem az a legnagyobb probléma, hogy listára leadhatnak egy szavazatot. Sokkal nagyobb probléma, hogy azáltal, hogy automatikusan állampolgárságot kaptak, jár nekik egy hatalmas – és rendkívül értékes – jog, mégpedig a választópolgári jog.

Mi ezzel a gond?

Adott egy Sepsiszentgyörgyi lakos, nevezzük Bélának. Eddig román állampolgár volt, most automatikusan magyar állampolgárrá is válhat. Ez eddig OK. Valószínű, hogy Béla soha nem élt Magyarországon, és a magyarországi hírekről, történésekről is csak a kormányközeli sajtóból tud értesülni. „Pontosan tudja” – legalábbis ő ezt hiszi - , hogy mekkora veszély leselkedik rá ha nem sikerül Orbán Viktornak hatalmon maradnia. Ezért ennek megakadályozására bármit megtenne.  

Bélát meggyőzik az itthoni fideszes aktivisták, hogy jó lenne, ha inkább nem csak listára szavazna. Kicsit segítik is ezzel-azzal és ráveszik, hogy ugyan már költözzön be papíron egy magyarországi lakcímre. Béla ezzel semmit nem veszíthet, lesz mindkét országban lakcíme. Ehhez mit kell tennie? Kiviszik neki a szükséges nyomtatványt és akár meghatalmazott útján az önkormányzatnál beépített ember elkészíti a lakcímkártyát.

Elérkezik a választás napja, és sok-sok busz elindul a magyar határ felé, elhozza szavazni a magyar lakcímkártyával rendelkező, de Magyarországon soha nem élt külhoni magyarokat.

Fontos kijelenteni, hogy a külhoni magyarok ezért semmiképpen nem hibáztathatóak, hiszen azt hiszik, komoly veszélyben vannak (mi mindent mond Orbán, hogy mik történnek ha nem ők nyernek). A valós tényeket pedig nem ismerik.

A csalás módja legális, ugyanis azt senki nem nézi, hogy valaki életvitelszerűen a bejelentett lakcímén lakik –e.

Miért van szükség utaztatásra, miért nem elég a külképviseleti szavazás? Így ugyanis nem szűrhetőek ki a rendszerből. Ha hirtelen megugrana mondjuk a Romániából érkező külképviseleten történt szavazások száma, az feltűnő lenne. Ez így kiszűrhetetlen, senki nem tudja, hogy egy-egy körzetben hány ilyen szavazat leadása történik.

A nagy baj ott van, hogy ezzel akár a választás eredménye is megváltoztatható. Hogyan?

Sokszor egy jelölt csak 1-2000 szavazattal nyer. Ha az ilyen rizikós helyekre betolnak 1-2000 ilyen szavazatot, az pont elég ahhoz, hogy ezeket a körzeteket is megnyerje a Fidesz.

Márpedig, ha csak 10 rizikós körzetet ezzel a módszerrel megnyernek, az már elég is lehet akár egy újabb Orbán-kormány megalakításához.

Ez a módszer a mai törvények szerint legális, tenni semmit nem lehet ellene. Abban, hogy ezt nem használják ki, csak reménykedni lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletipad.blog.hu/api/trackback/id/tr2213720306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csulok0000 2018.03.07. 13:26:47

@eßemfaßom még áll:
"rólad ez árulja el a legtöbbet:"

Mégis mit? hogy nem szoktam túl gyakran hozzászólni a témákhoz?

Ezen kívül mit árulhat még el?

Mikó? 2018.03.07. 13:28:52

@eßemfaßom még áll: "És ez senkinek nem fog feltűnni."
De, csak semmi nem fog történni.

Az is feltűnik, hogy Mészáros nulláról 100milliárda gazdagodott 8 év alatt, vagy Kósa 82 éves nyugdíjas óvónő anyja sertéstelepet vesz 100 milláért, vagy hogy 20000 kötvényes migráns "betelepedik" az országba . Történik valami ?Nem.

csulok0000 2018.03.07. 13:30:43

@Bolshevik: Sehol nem beszéltem olyanról hogy vannak jók és a gonoszok. Csupán én is itt élek ebben az országban és napi szinten tapasztalom a kormány ténykedését a saját bőrömön...

joci19 2018.03.07. 13:39:13

ki kell menni a hatarra es a valasztan napjan ki kell szurkalni az osszes turistabusz kereket

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 13:41:13

@csulok0000:

"akinek soha semmilyen köze nem volt az országhoz és nem is lesz köze, az ne legyen állampolgár"

Milyen köznek kell lennie, hogy lehessen valaki állampolgár?

"Természetesen ha valaki úgy menne ki, hogy nem is akar visszatérni és évtizedek óta kint élne, annak sem engedném hogy szavazzon"

Mit jelent a "nem is akar"? Ez hogyan állapítható meg?

Évtizedek óta? Hány év után vennéd el a szavazati jogot? S hogyan mérnéd az éveket?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 13:42:37

@csulok0000:

"Aki kimenekül, hogy élni tudjon az más helyzet. "

Akkor mégis szaavzhat az ilyen, pedig nincs köze az országhoz?

Döntsd el szerintem mit akarsz pontosan!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 13:43:50

@joci19:

Inkább legyen élőlánc a szavazóhelyiségek körtül, s a civilek csak azt engedjék be szavazni, akinek papírja van Sorostól, hogy igazi demokrata.

bbrrr 2018.03.07. 13:46:27

@Mikó?: "látom a lényeget "megértetted" te is. Itt az elvről van szó, nem arról, hogy megéri-e."

ha valami túl bonyolult ahhoz, hogy titokban meg lehessen csinálni, és nem elég hatékony, akkor valószínűleg nem csinálja senki. A választási rendszerek TÖKÉLETLENEK, "csalni" mindenhol lehet. Ha én a kétfarkú kutyákra szavazok, mert ingyen sört ígértek, akkor az választási csalás? Vagy simán kampány? Ellenben ha a haverom elvisz kocsival az urnáig, az már választási csalás.. Pedig csak meghúztam a bokám, és nem tudok elgyalogolni addig.

Értem a lényeget persze: amit az ellenfél csinál, az mindig csalás, pláne ha nyer, akkor is, ha amúgy nem tilos. Amit meg mi csinálunk, az a lehetőségek maximalizálása. Pláne, ha vesztünk.

Nyilván van ilyen lehetőség, hogy XY be van jelentkezve oda, ahol nem is lakik. De mennyi papírmunkával jár? sokkal. Hány szavazót lehet így szerezni? keveset. Mennyire kell előre dolgozni? Sokkal, mert a választási névjegyzékek már régen készen vannak. Mostanra már rég be kellett jelenteni, hogy ki hol fog szavazni. Ha ma veszek lakást egy körzetben, attól még a régi lakcímem szerint fogok tudni szavazni. Látszott 1-2 hónapja, hogy hol lesznek "necces" körzetek? nem igazán.. még most sem látszik. pláne úgy, hogy nem lehet tudni, hogy melyik ellenzéki jelölt kinek a javára fog visszalépni...

Röviden tömören: a koncepció érdekes, de valószínűleg téves. Ha nem az lenne, már rég lenne rá bizonyíték (például egy MSZP-t támogató okmányirodás munkatárs kiadná, hogy az elmúlt 1 hónapban az adott körzetben hány új lakásbejelentkezés volt).

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 13:47:53

@eßemfaßom még áll:

Én úgy tudom, Zorbán már bevezette a sajtószabadságtalanságot, így már Mo-on se fogható semmi, ami ellenzéki. Az itt kommentelő ballibek is valójában mind fidesz bérkommentelők, akik azért uszítanak a Fidesz ellen, mert Zorbán retteg Hódmező miatt, hogy sok fideszes otthon marad április 8-án.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 13:49:32

@jandera:

S miért vennéd el? Miért ne szavazzon a Londonisztáni Kalifátusban mosogató magyar?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 13:53:15

@teéjesenmindegy:

Elfelejted, hogy Putyin hekkerei titkos, most kifejlesztett fénysebességű helikoptekeren szállítják majd az embereket, így alig 2 mikroszekundum oda és vissza az út.

Alig 100 helikopterrel az egész Székelyföld Zalába szállítása logisztikailag gyerekjáték.

Pop40 2018.03.07. 14:00:53

Abban reménykedni, hogy a fideszes maffia nem csal, mikor lehetősége van rá, kb azzal egyenértékű, mint zuhanó repülőben abban reménykedni, hogy semmi bajod nem lesz.
Amit ez a maffia elcsalhat, azt el is fogja csalni.

Pop40 2018.03.07. 14:05:33

@Pop40:
Ja, és ez természetesen hülyeség: "Fontos kijelenteni, hogy a külhoni magyarok ezért semmiképpen nem hibáztathatóak, hiszen azt hiszik, komoly veszélyben vannak"

Persze, hogy hibáztathatóak, hogyne lennének hibáztathatóak. A net korában, mikor 2 perc egy infót ellenőrizni, úgy szavazgatnak, hogy lövésük nincs, tulajdonképpen mire szavaznak?

Azonnal meg kell vonni a szavazójogukat Vitya maffiájának bukása után, szavazgassanak ott, ahol élnek.
Nem tudom, mit szólnának, ha az anyaországiak meg megszavaznák nekik Ceausescut cserébe - őszintén szólva egyre nagyobb kedvem lenne rá.

fáskerti elvtárs 2018.03.07. 14:08:33

"Elérkezik a választás napja, és sok-sok busz elindul a magyar határ felé"

Valószínűleg Kovács László kamionjaival együtt érkeznek majd.
www.origo.hu/itthon/20020419kovacs.html

"Ez a módszer a mai törvények szerint legális, tenni semmit nem lehet ellene."

Nem igaz, a módszer nem legális, amint az alábbi bírósági ítélet mutatja.

BH2014. 1.
A valótlan lakcímbejelentéssel az intellektuális közokirat-hamisítás (vagy annak kísérlete) megvalósul, minthogy a bejelentés alapján létesült hatósági nyilvántartási adat és a kiállított közokirat (lakcímkártya) a lakóhely bizonyítására alkalmas.

Pop40 2018.03.07. 14:09:00

@rallus:

Persze, bolsi. A sokat emlegetett fideszes hazudozás, hogy hogy elcsalták a szocik 2002-t.
Ellenzékből. :D

Ezzel szemben a maffiádtól ugye távol áll bármiféle csalás:
index.hu/belfold/2018/02/23/maffiaval_szovetkezett_a_csongradi_fidesz/

jandera 2018.03.07. 14:58:07

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Sok mindent változtatnék!
- Korhatár 14 év, vagy amikor meg van az általános iskola 8 osztálya.
- Magyarországi állandó lakcím, itthon tartózkodás a megelőző ciklus legalább 50% -ban.
- Ha dolgozik, itthoni adózás.
- Csak Magyar állampolgárság! (nem kettős, hármas, stb.)
- Választás után a parlament összetétele az össz. szavazattal arányos.
- Éppen működő kormány (bármely oldalról) közpénzből nem reklámozhatja magát.
- stb (még elég sok minden...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.07. 15:00:16

Azért jó tudni, hogy egy hónappal a választások előtt, a ballib seggnyalók már a vereséget magyarázzák.

:DDD

ezneménvagyok 2018.03.07. 15:06:42

@Pop40: "Nem tudom, mit szólnának, ha az anyaországiak meg megszavaznák nekik Ceausescut cserébe - őszintén szólva egyre nagyobb kedvem lenne rá."

Hasonló helyzetben erre maximum a hazai román kisebbség lenne jogosult.

Ellenben nem tudom, milyen képet vágnának ahhoz a most lelkesen Viktorra szavazni készülő Bélák, ha a következő választások előtt a román kormány megadná a román állampolgárságot és a szavazati jogot az összes moldáviai románnak. Plusz a romániai adófizetők, többek között a Bélák pénzéből felújítaná a moldáv falusi templomokat (a kórházakat leszarnák, a hullák nem szavaznak úgyse). Plusz a Bélák (meg a Trajanok) pénzéből még elköltenének pár tucat milliárdot egyéb faszságokra is Moldáviában, erősen hangsúlyozva, hogy ezt csakis nekik, a romániai anyanemzetnek köszönhetik, de bezzeg a Bélák mindent megtesznek azért, hogy ezt megakadályozzák, és milyen jó lenne, ha ezért a következő választáson minden moldáviai román rájuk, a nembélákra szavaznának.

Nem tudom, kedves Bélák, akkor is olyan jó ötletnek látnátok-e a külhoniak szavazati jogát.

(És mielőtt megkérdeznétek: nem, az állampolgárság ellen nincs semmi kifogásom, annak örülök, hogy megkaptátok.)

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.07. 15:11:52

@ezneménvagyok:

gondola.hu/cikkek/28181-Lehet-e_melyebbre_sullyedni_.html
Nemrég a legolvasottabb erdélyi napilapban, a Krónikában Gazda Árpád „Útlevelet és szavazati jogot is kapnak a Pruton túli románok” felcímmel a román Belügyminisztérium írásos tájékoztatására alapozva testes értekezést közölt a román-moldvai kettős állampolgárok helyzetéről.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az 1991/21-es törvény elfogadása óta 93 902 moldvai állampolgár folyamodott román állampolgárságért. Közülük – tájékoztat gazda Árpád – 93 342-en ezt meg is kapták. Jellemző, hogy a fennmaradó 560 kérés többségét azért kellett elutasítani, mert az igénylők „nem tudták igazolni román eredetüket.”

----

Szívesen.

metal · http://electric.blog.hu 2018.03.07. 15:17:54

Ez a lázálom már nagyon gáz!

ezneménvagyok 2018.03.07. 15:26:01

@Rettegek mert ballib vagyok: Köszi. Már sokszor mondták nekem, hogy nem tudok akkora baromságot kitalálni, amit az élet ne tudna felülmúlni.

Ha majd cikket linkelsz a román kormánypárt moldáviai kampánytevékenységéről is (különös tekintettel az erre elköltött pénzekre, persze), azt is megköszönöm ;-)

csulok0000 2018.03.07. 15:35:06

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: te tényleg sötét vagy.
Négy féle külföldön élő magyar van:
1. Aki sosem élt itt és nem fog a jövőben sem
2. Aki egykoron itt élt, de nem akar visszatérni
3. Aki nem élt itt, de ide akar költözni
4. Aki itt élt és majd vissza is akar jönni

Látható hogy a 1. és a 2. esetben nincs értelme ahogy szavazhasson

teéjesenmindegy 2018.03.07. 16:13:15

@jandera:
Hát ehhez gratulálok bazmeg.
"- Korhatár 14 év, vagy amikor meg van az általános iskola 8 osztálya."
Mert a 14 évesek olyan rohadtul tájékozottak gazdasági dolgokból, világpolitikából, meg úgy általában az élet minden dolgáról.
"Magyarországi állandó lakcím, itthon tartózkodás a megelőző ciklus legalább 50% -ban." Ezt mégis hogy az istenbe ellenőriznéd, hogy ki hol tartózkodott 2016ban?
" Ha dolgozik, itthoni adózás." Aztán ez is miért? Joga van menni, joga van dolgozni
"Csak Magyar állampolgárság! (nem kettős, hármas, stb.)" Ez is hülyeség. Miért? Attól mert amerikai/magyar vagy izraeli magyar mit számít?
"Választás után a parlament összetétele az össz. szavazattal arányos."
Ezt is mégis hogy? Itt a város, megválaszt egy képviselőt. Mondjuk egy LMP-st 41%-kal. Akkor mellé még be kell vinni a parlamentbe egy negyed fideszest, meg egy nyolcad mszp-st?
" Éppen működő kormány (bármely oldalról) közpénzből nem reklámozhatja magát." Na, most minden párt közpénzből reklámozza magát. Akkor a kormánypárt miért ne?

Na, szóval az van, hogy borzasztó nagy marhaságokat találtál ki, hálisten nem te vagy a döntéshozó, és nem is leszel soha.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 16:23:48

@jandera:

"Magyarországi állandó lakcím, itthon tartózkodás a megelőző ciklus legalább 50% -ban."

S ezt ki fogja ellenőrizni?
BG-ban ez utóbbi be lett vezetve pár éve, egy alkalomra élt, aztán gyorsan meg is szüntették a szabályt, akkora káoszt okozott.

A bolgár szélsőjobb kitalálta pár éve, az önkormányzati választásokon legyen feltétel a "tényleges helybenlakás". A cél a törökök szavazatának elvétele volt a valóságban (bonyolult ügy, most nem részletezem). Az eredmény: a hatóság teljesen random módon százezreket kizárt a szavazati jogból, míg mások, akik nem teljesítették a követelményt, meg simán szavaztak.

A legviccesebb: együtt mentünk szavazni a feleségemmel, én szavazhattam, ő meg nem, pedig egy napot se éltünk külön, mégis őt a hatóság "nem helybenlakónak" minősítette, engem meg helybenlakónal.

"Ha dolgozik, itthoni adózás."

Hány napot kell dolgozni? Mikor, mennyi idő alatt?

"Csak Magyar állampolgárság! (nem kettős, hármas, stb.)"

A magyar hatóságnak NINCS tudomása, kinek van más állampolgársága. Azaz ez se megy.

"Választás után a parlament összetétele az össz. szavazattal arányos."

Azaz legyen csak listás szavazás, s ne legyen 5 %-os küszöb. Ez hatalmas instabilitást okozna. 1990 óta 1 azaz egy alkalommal tudott a kormányzó erő 50 % felett szerezni: 2010-ben a Fidesz.

"Éppen működő kormány (bármely oldalról) közpénzből nem reklámozhatja magát."

Megoldják mmajd kamuszervezeteken keresztül. Plusz, a reklmáot közérdekű tartalomba rejtik.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 16:28:06

@csulok0000:

"Négy féle külföldön élő magyar van:
1. Aki sosem élt itt és nem fog a jövőben sem
2. Aki egykoron itt élt, de nem akar visszatérni
3. Aki nem élt itt, de ide akar költözni
4. Aki itt élt és majd vissza is akar jönni
Látható hogy a 1. és a 2. esetben nincs értelme ahogy szavazhasson"

S honnan tud eldönteni, hogy valaki sose fog Mo-on élni? Jósokat alkalmazol?

Budapest a kutyaszar városa 2018.03.07. 19:00:18

@haXXor: A te stílusodban: mi a f.szért pofázik bele az itthoni szavazásba egy másik ország polgára, mégha csalárd módon kapott is újabb állampolgárságot ? Mi se mentünk Ceausescura szavazni.

Bogomil 2018.03.07. 19:07:53

@rallus: bizonyíték, vagy legalább valami, ami alátámasztja ezt?

komwj 2018.03.07. 19:15:15

@ezneménvagyok:
Van bőven olyasmi, de nem állok neki keresni (főleg hogy az ilyen cikkek nyilván románul vannak). A további román "terjeszkedésnek" nyilván az az egyetlen racionálisan elképzelhető iránya, tesznek is bizonyos lépéseket arrafelé.

Basescu intézte el a moldáviai románok kettős állampolgárságát az első elnöksége alatt (nem tudom mi ez az 1991/.. törvény, talán ennek egy későbbi módosításával??) és ezért a neki hálás népek bizony beleszóltak mind az újraválasztásába, mind az aktuális parlamenti választásba.

Erre utal 2 dolog is. Pl az adott választások előtt 2 héttel a koaliciós párthoz tartozó belügyminiszter felállt a Parlamentben és bejelentette hogy ellenzi a választási törvény éppen megszavazott módosítását mert az megkönnyíti a csalást, majd lemondott. Ez abban a közegben trükknek is tünhetett (hazudik ott mindenki), de aztán tényleg pont az történt amit előre jeleztek.

Isztambulban egy konferencián találkoztam egy Iasi-ban (tudom, Jászvásár) élő portugál vállalkozóval aki az összes szemeivel látta hogy érkeztek a moldáv rendszámú buszok a szavazókörhöz és a buszról leszállók hosszú tömött sorokban mentek szavazni (azt hiszem a trükk/csalás az volt hogy ugyanezek Moldáviában is szavazhattak és a módosítást követően nem lehetett összevezetni az adatokat, nem derült ki hogy ezek kétszer szavaztak)
Van itt "best practice" bőven.

Csak mellesleg amikor az ellenzéke támadta Basescut akkor a Nyugat, Brüsszel, stb egyként állt mellé és védte, mert hogy ő volt a nyugatos, antikorrupciós (hahahahahaha Unde jeste flotta?? ) jelölt. Ennyit a Nyugatról is...

Ratyi Manó 2018.03.07. 19:59:27

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: az a rossz, hogy a magyarul beszélő románokat a fidesz idebuszoztatja szavazni

ezneménvagyok 2018.03.07. 20:22:45

@komwj: Köszi. Eredetileg csak egy kitalált történettel akartam szemléltetni ennek az egész szavaztatásos sztorinak az erkölcstelenségét (ami ugye nem azonos a törvénytelenséggel, mégha vannak is átfedések), de így, hogy valós párhuzammal lett megtámogatva a dolog, még jobb.
Gondolom el is jutott az üzenetem vagy három emberhez. Akik közül kettő szerint nemzetáruló vagyok, a harmadik meg én :-)

csulok0000 2018.03.07. 20:30:36

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Tudod mit egyszerűsítsük le. Mindenki aki tartósan külföldön él(tehát nem épp nyaralni van 2 hétig) az ne szavazhasson és kész.
Én csak mondtam egy logikus dolgot, de épp nem kapok fizetést azért, hogy hetekig dolgozzam ki a részleteket. Majd ha esetleg törvényt akar rá alkotni, akkor ellehet mélyedni a részletekben.

Te pedig takarodj máshova trolkodni.

komwj 2018.03.07. 20:42:32

@ezneménvagyok:

szivesen :-)

Ennél rosszabb a helyzet mert pl EU tagországként szintén nevezettek megcsinálták azt hogy a választásokat nem tudta megnyeri Basescu pártja, de az elnöknek van joga kinevezni BÁRKIT miniszterelnöknek, így kinevezte a megfelelő embert aki a következő kormánytöbbséget hozta létre: Basescu pártja + a többi pártból frissen kilépett több mint 50 (ÖTVEN) képviselő, megalakitották a független képviselők frakcióját, megválasztották a frakcióvezetőt és az lett az új kormány miniszterelnök-helyettese mint a kisebb koaliciós párt vezetője. A "függetlenné váló" képviselőket nyilván megvették kilóra. És igen az EU ehhez nem ugatott semmit mert ugye ezek voltak a nyugatos, antikorrupciós erők.
Hát nem gyönyörű???
Talán még az RMDSZ is belépett ebbe a koalicióba mert belülről többet tud használni a magyarság ügyének mint ellenzékből :-)))
Ez alapján tényleg nem lehet leváltani a fidesz kormányt mert ha kisebbségbe kerül, van elég pénze hogy megvegye a még hiányzó számú képviselőt, de azért ott nagyon ki fog lógni a lóláb és Brüsszel sem fog kussolni

Gerardus A. Lodewijk 2018.03.07. 21:13:56

Érdekes gondolatkísérlet, melynek megvalósítása (szerencsére) számos gyakorlati akadályba ütközik. A költség önmagában egyáltalán nem lenne gond, hiszen jól tudjuk, hogy a Pártnak semmi se drága, különösen az adófizetők pénzéből. Viszont, mint már többen is utaltak rá, lehetetlen minden egyes választókerületben 2000 szavazat körüli hibahatárral előre megjósolni a választási eredményt. Így ha biztosra akarnak menni, akkor a trükköt tkp. minden választókerületben el kell játszani. Ehhez először is szükség lesz 212000 magyar állampolgárra, akik külföldön lehetőleg egy helyen élnek, azaz lényegében Székelyföldre szűkül a kiválasztás. Őket jól szervezetten egyenként be kell jelenteni fiktív belföldi lakcímekre (ami természetesen 212 ezer rendbeli közokirathamisítás bűntette, de nyilván a Párt nem azért Párt, hogy az ilyen apróságok megzavarják). Ezután szerezni kell 4240 db olyan autóbuszt, amelyik kb. szombat reggeltől hétfő estig fölösleges máshol (pl. Csíkszereda-Szombathely és vissza, az busszal nagyon optimistán is legalább 36 óra, plusz a szavazás időigénye, plusz esetleg az üres láb oda és vissza, a határátkelések időigényéről nem is beszélve). Közben végig reménykedni kell abban, hogy a műveletet garantáltan senki nem veszi észre, aki a Párt magasztos eszméitől eltérő állásponton van (de hát ilyen ember ugye nincs). És akkor a logisztikai kihívásnak csak néhány apró szempontját villantottam föl.

Egyébként elvileg egyetértek azzal, hogy akinek valamely felmenője 1913. dec. 31-én magyar állampolgár volt, annak a jelenlegi lakóhelyétől függetlenül igenis járjon magyar állampolgárság, ha kéri, mert szerintem ennek elismerése az anyaország fontos erkölcsi kötelessége. Ugyanakkor a szavazati jogot nem feltétlenül tartanám ostobaságnak azokra az állampolgárokra korlátozni, akik valamiféle komolyabb tényleges kapcsolatot fel tudnak mutatni a jelenlegi Magyarország társadalmával és gazdaságával (hogy ez konkrétabban mi lehet, és hogyan lehetne ellenőrizni, az már messzire vezet).

ezneménvagyok 2018.03.07. 22:09:10

@komwj: Ez a változat nekem is eszembe jutott már. Annak idején Torgyán komplett pártját is megvették kilóra (még ha esetleg józsibácsinak ez elsőre nem is esett le), és azóta a színvonal csak zuhant a téházban. Vonáról vagy az LMP-ről simán el tudom képzelni, hogy belemenne valami ilyesmibe (majd biztos megmagyarázzák, ha úgy lesz), de akkor remélem úgy is járnak, mint a kisgazdák.

Brüsszel felemelt hangjával kapcsolatban viszont erősen szkeptikus vagyok. Esetleg a pénzcsapot elzárják, dehát az már egy ideje amúgy is sanszos. Meg lassan már nincs az a marhaság, amit ki lehetne még találni némi kis "segílyért". Van már sehonnan sehová se vezető kacsalábon forgó körgyűrűnk, tucatnyi, ember nem járta kilátónk egyetlen alföldi falu körül, kongó stadionunk, szellemvasutunk... mire lehetne még elkölteni azt a sok uniós pénzt? :-)

Amiben bízom, az az, hogy a sok elfásult embernek lesz végre elege.

ezneménvagyok 2018.03.07. 22:10:30

@Gerardus A. Lodewijk: Csak tudod az a "vicces", hogy már nem is arról beszélgetünk, hogy csalni fog-e a fidesz (még a fidesztrollok se, ha figyeled), hanem csak a módszerekről...

sinus67 2018.03.07. 23:06:37

@werinter:
A kamupártok kapnak támogatást, ami kerül valahová...
Hogy visszafizetni nem nagyon fogják az tuti.
Ebből a pébzből már lehet finanszírozni. A fuvarleveleken, számlákon a kamupárt neve szerepel, csak az utasok szavaznak másra.
Csak úgy összeesküvéselméleteztem!
Attól még igaz lehet! :))

John Doe3 2018.03.07. 23:06:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: te tényleg ennyire buta vagy? A máshol szavazási kérelemmel leadott szavazatot továbbítják a szavazó lakóhelye szerinti körzetbe, tehát ennek pont semmi értelme sem lenne...

openszószáJETI 2018.03.08. 00:44:02

Az Erdelyiek, ugyis a DK-ra szavaznak, mert szeretik Gyurcsany Ferencet.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 06:32:32

@csulok0000:

S hogy döntöd el, ki él külföldön, mikor a külföldön élők 80-85 %-a nem mondja fel mo-i címét?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 06:37:57

@John Doe3:

Igen, ez igaz. Azaz ez valóban nem jó megoldás. Marad a lakcímbejelentés tehát.

csulok0000 2018.03.08. 07:13:09

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Látom téged is anyád tart el.

Ha valaki kiköltözik, akkor bejelenti az ottani címét. Már látom a következő kérdésed: "De miért jelentené be...."

Itt most jöhetsz a hülyeségeiddel, de hidd el befogja jelenteni.

De látom, nem tudsz mit kezdeni azzal amit mondok, mert folyton csak jelentéktelen dolgokba kötsz bele.

csulok0000 2018.03.08. 09:13:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Feltételezem egyesével kikérdezted mind hogy bejelentették-e az ottani lakcímüket.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 09:24:17

@csulok0000:

Dehát éppen nem az.

Aki elmegy az országból, azok 95 %.-a ezt nem jelenti be. Sőt, ez 2015 óta már nem is kötelező. (ELőtte se tartotta be senki persze.)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 09:24:59

@csulok0000:

Kérdezgess embereket, aki kimentek megvan.e a mo-i címük. Meg fox lepődni.

TheSaurus 2018.03.08. 10:06:02

Az a "trend", ami most elindult, hogy többen reklamálnak, amiért szerepelnek X vagy Y párt ajánló listáján (vagy mijén), és ezért azt akár érvényteleníthetik is (ha jól tudom), vajon véletlen?

csulok0000 2018.03.08. 10:50:28

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Mond már meg ki vonta kétségbe, hogy megvan-e a magyar címük? Szövegértés sem megy? Nyugodtan olvasd végig a kommenteket egyetlen szóval sem írtam ilyet.

Mi volt a kérdés? Hogy a külföldi címüket bejelentik-e? Te pedig magyarázol a mo-i címükről.

Te a kezdetektől fogva nem is akartál vitatkozni. Csak tereled a témát. Lényegtelen hülyeségekre.

Mond mennyit fizetnek neked ezért?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 11:18:24

@csulok0000:

A magyar hatóságnál külföldi címet csak akkor tudsz bejelenteni, ha megszüntyeted belföldi címedet.

Mit nem értesz ezen?

csulok0000 2018.03.08. 11:32:27

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Te tényleg nyomorék vagy :D

Nem érdekelnek a címek, nem érdekel a meleg migráns barátaid.

Még mindig csak egy dolog számít: A rohadék külföldi köcsögök, akikre nincs hatással, hogy magyarországon mi a fasz történik. Az maradjon a seggén és ne szavazzon egy másik ország választásán.

A hülye haverjaid valszeg nem is léteznek, csak mondtál valamit, hogy igazad legyen.

csulok0000 2018.03.08. 11:35:13

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Am meg nehogy azt mond már nekem, hogy aki életvitel szerűen kint él külföldön, az ott nem jelenti be hogy ott lakik, hogy megy orvoshoz, hogy dolgozik, hogy csinál bármit is? A kitalált haverjaid pedig mind szabályt/törvényt sértenek. Ugyanis kötelező bejelenteni a külföldön tartózkodást.

Kedélyes Paraszt 2018.03.08. 11:38:39

Ma mar nem mukodik az atjelentkezeses szavazas. Ugyanis ha atjelentkezel masik szavazokorbe, ott is csak a lakhelyed szerinti indulokra szavazhatsz.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 11:42:27

@csulok0000:

A parlamenti8 választás minden állampolgár ügye, miért akarod ebből az állampolgárok egy részét kirekeszteni lakcím vagy lakóhely alapján?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 11:49:08

@csulok0000:

"Am meg nehogy azt mond már nekem, hogy aki életvitel szerűen kint él külföldön, az ott nem jelenti be hogy ott lakik, hogy megy orvoshoz, hogy dolgozik, hogy csinál bármit is?"

Elfelejted, hogy a magyar hatóság NEM értesül arról, ha egy magyar állampolgár egy KÜLFÖLDI hatóságnál lakcímet jelent be. Ez még az EU-n belül se működik. Nekem is bejelentett címem van egyszerre 2 EU-tagállamban, az egyik MO.

Azaz amíg a magyar hatóságnál nem jelented be a külföldi lakcímedet, addig a magyar hatóság számára BELFÖLDÖN laksz, s pont. Lásd a leveles szavazást: csak akkor veheted igénybe, ha NINCS mo-i címed. Én pl. nem szavazhatok levélben, mert van mo-i bejelentett címem, bár egy napot se éltem életvitelszerűen a címemen.

"A kitalált haverjaid pedig mind szabályt/törvényt sértenek. Ugyanis kötelező bejelenteni a külföldön tartózkodást."

Tévedsz. 2015-ben Orbánék hatályon kívül helyezték a szabályt.

csulok0000 2018.03.08. 12:00:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Még mindig a címekkel vagy...

A nem Magyarországon élő állítólagos állampolgár ne szavazhasson.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 13:07:32

@csulok0000:

Nem értek egyet. De most ezt hagyjuK: hogyan állapítod meg ki lakik az országban?

csulok0000 2018.03.08. 13:17:39

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Látom nagyon rákattantál erre. Ez most lényegtelen. Nem vagyok jogász, nem vagyok politikus, nem vagyok Orbán. Nem fizet nekem senki semmit, hogy a legeslegapróbb részletekig kidolgozzam ezt a kérdést, de attól még jogosan várhatom el, hogy részben az én sorsomról is olyanok döntsenek akikre hatással lesz. Az hogy ki és hogyan tudja ellenőrizni, hogy ki él Magyarországon és ki nem, az nem az én feladatom. De elég sok módon el lehet indulni.

Első kör: Aki külföldön született, nőtt fel, él, dolgozik. Tehát aki még csak nem is járt az ország közelében az adatai alapján. pl.: A környező országokban élő magyarság nagy része.
Utána lehet tovább haladni, hogy hogyan lehet megállapítani a többiekről. Hibák úgy is lennének, de abban az esetben az adott személy majd valahogyan igazolni fogja, hogy itt él és kész.

csulok0000 2018.03.08. 14:11:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Most már tényleg egyértelmű, hogy vagy trollkodsz vagy csak szimplán tereled a témát, mert képtelen vagy értelmes érvet mondani az ellen amit mondok. Folyamatosan a lényegi tartalom helyet annak legapróbb részleteibe keresed a hibát.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 14:46:23

@csulok0000:

A lényeg: minden állampolgár szavazhasson. Ezt megnehezíteni, korlátozni szűk ballib pártérdekekből értelmetlenség, Ez az álláspontom.

A leveles szavazást cdsak azért törölném el, mert hatalmas benne a csalási potenciál.

ezneménvagyok 2018.03.08. 14:58:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "A lényeg: minden állampolgár szavazhasson. Ezt megnehezíteni, korlátozni szűk ballib pártérdekekből értelmetlenség,"

Aha. És a kint dolgozó állampolgárok leszavazásának megnehezítése szűk maffiaérdekekből, az rendben van?

ezneménvagyok 2018.03.08. 14:59:40

@csulok0000: Ne etesd már. Csak a cikk lényegéről akarja elterelni a szót. Mellesleg tök feleslegesen, már nincs kint az index címlapon, csak mi olvassuk.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 15:10:17

@ezneménvagyok:

Nincs megnehezítve, van 3 opció is:
- hazamegy aválasztásra,
- elmegy a követségre,
- felmondja magyar lakcímét és szavaz levélben.

ezneménvagyok 2018.03.08. 15:39:15

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Megnehezítésről volt szó, nem arról, hány opció van. Egyébként is kihagytad azt az opciót, hogy buzgón imádkozik, hátha a szavazata úgy is megjelenik majd a végeredményben. Mert az is egy opció.
Az általad leírtak mindegyike messze macerásabb, mint az erdélyieké. Nekik még a postára sem kell elmenni, ha nem akarnak, összeszedik tőlük a leveleket a "lelkes önkéntesek". Sőt, meg is írják helyettük. Ehhez képest egy Bristolban élő magyar helyzete nem nehezebb?
Megint trollkodsz ;-)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 15:47:27

@ezneménvagyok:

Nem lehet a világ összes városába magyar szavazóurnát telepíteni, azt hiszem, ez világos.

Nem "erdályinek" kell lenni, hanem meg kell szüntetni a mo-i lakcímet. Ha erdélyi vagy és van mo-i lakcímed, nem szavahatsz levélben-

Egyébként meg levélben eleve csak 1-szer szavazhtasz, míg személyesen 2-szer.

ezneménvagyok 2018.03.08. 16:06:06

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Te, ezt az "erdályit" honnan szedted? Mert én nem azt írtam.

Mellesleg ha majd hihetően megmagyarázod nekem, hogy mi a logika abban, hogy egy Bristolban élő magyar állampolgárnak Londonba kell utaznia szavazni, miközben egy csíkszeredainak nem kell Bukarestbe vagy Kolozsvárba mennie, de még csak a szomszéd faluba se (és a magyarázat nem az lesz, hogy orbán minél több csíkszeredai szavazatot szeretne látni, ellenben minél kevesebb bristolit), akkor meghajlok előtted.
(Annyit még segítek: a magyar lakcím meglétét-megnemlétét nem fogadom el magyarázatnak. Szívesen!)

Addig viszont ebben is a Kövér által bölcsen elkotyogott trükközések egyikét látom, és az általuk "nemszeretem" magyarok vélemény-nyilvánításának a tudatos nehezítését. Minden lehető, törvényes vagy törvénytelen, erkölcsös vagy erkölcstelen eszközzel. Ahogy az orbán "osztjónapot" viktor szokása.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 16:27:59

@ezneménvagyok:

Van mo-i lakcímed = 2 szavazat, csak személyesen.
Nincs mo-i lakcímed = 1 szavazat, személyesen vagy levélben.

Mi a gond? Szabadon dönthetsz, hogy megtartod-e , létesítsz-e mo-i lakcímet vagy sem. Szabad akarat: döntsz és szavazol.

ezneménvagyok 2018.03.08. 16:33:04

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
(Szerintem te csúnyán visszaélsz azzal, hogy én sem válogatott jelzőkkel nem szoktalak illetni, sem különböző egzotikus helyekre nem szoktalak elküldeni :-D )

csulok0000 2018.03.08. 16:50:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Ezt megnehezíteni, korlátozni szűk ballib pártérdekekből értelmetlenség"

Ezt nagyon benézted. Sosem voltam baloldali. Világ életemben jobboldali voltam, régebben inkább a szélsőjobb fele húztam, most csak simán jobboldali. Volt idő mikor a fidesszel szimpatizáltam, de azóta sok olyat tettek, ami miatt inkább kerülöm őket. Am nincs egyetlen olyan párt sem amelyikkel 100%-ban egyetértenék, sőt. Az a legnagyobb probléma, hogy a mai magyarországon a politika a pöcegödör legalja alá ásta magát. De lehet nem szeretném a sok rossz közül a legrosszabbat.

Nincs semmi bajom a külföldön élőkkel, azzal se ha ide akarnak költözni. De csak azért mert valaki magyarnak érzi magát, még ne szóljon bele az ország kérdéseibe. Csak remélni merem, hogy valamilyen csoda folytán ez neked se sikerül :D

eßemfaßom még áll 2018.03.08. 16:52:50

@csulok0000: "Ezen kívül mit árulhat még el? "

azt, hogy egy 1bites választási eldobható harcinick vagy akire már így is túl sok leütést pazaroltam

csulok0000 2018.03.08. 16:57:44

@eßemfaßom még áll: Húú, ezt jól megaszontad. Mert ugye az eldobható nickeket 10 évre előre regisztrálják mi?

eßemfaßom még áll 2018.03.08. 16:58:00

@ezneménvagyok: "Mellesleg ha majd hihetően megmagyarázod nekem, hogy mi a logika abban, hogy egy Bristolban élő magyar állampolgárnak Londonba kell utaznia szavazni, miközben egy csíkszeredainak nem kell Bukarestbe vagy Kolozsvárba mennie"

Nem kell a bristolinak se amennyiben nincs magyar lakcíme és így nem szavaz a magyar lakcíme szerinti egyéni képviselőre, és a csíkszeredai se szavazhat levélben amennyiben van magyar lakcíme. Nem az alapján megy a levél vagy képviselet, hogy erdélyi vagy angliai a szavazó hanem a magyar lakcím léte vagy nemléte alapján. A levélben szavazás csak félszavazatot ér.

eßemfaßom még áll 2018.03.08. 16:58:59

@csulok0000: volt már rá nem egy példa hanem sok...

ujabb felesleges billenytűzetkoptatás, dehülyevagyok

csulok0000 2018.03.08. 17:01:41

@eßemfaßom még áll: "dehülyevagyok "

Te írtad, nem én :D

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 17:04:32

@csulok0000:

Szerintem meg minden állampolgár szóljon bele bátran a saját dolgába, lakcímtől és lakóhelytől függetlenül.

Megint utaltam 100 ezret a fidesznek. 2018.03.08. 17:24:49

Nem kicsit vicces, hogy azok akik az 1947-es kekcedulas valasztasi csalast csinaltak, most azok rinyalnak a fidesz kitalalt csalasa miatt.

ezneménvagyok 2018.03.08. 17:57:03

@Megint utaltam 100 ezret a fidesznek.:
Nyuszika, "azok akik az 1947-es kekcedulas valasztasi csalast csinaltak" már régen halottak. Nem mellesleg pedig ugyanazt az idegen hatalmat képviselték, mint most a fidesz. A módszereik is egészen hasonlóak. Nem akarod ezt netán újragondolni?

Megint utaltam 100 ezret a fidesznek. 2018.03.08. 18:39:13

@ezneménvagyok: Nem kell a duma. Az mszp jogfolytonos a diktaturat fenntarto mszmp-vel. Es igy az mszp-bol kivalt ellenzeki partok dk, lmp, momentum(volt szdsz) partok is jogfolytonossak a diktaturaval.
Es mivel mostmar a jobbik is a diktatura partjaihoz tartozik mert egyutt mukodik veluk
Es egyik sem kert bocsanatot, az orszagtol diktaturaert.

ezneménvagyok 2018.03.08. 18:45:31

@Megint utaltam 100 ezret a fidesznek.:

Te, az szdsz mikor vált ki az mszp-ből? Nem kell pontosan, körülbelüli dátummal is megelégszem.

Annyit ér a végkövetkeztetésed, mint amennyire helytállóak a kiindulási adataid.

(És köszönd meg, hogy nem kezdek el neked kisztitkározni. Majd megteszik biztos mások :-) )

Megint utaltam 100 ezret a fidesznek. 2018.03.08. 19:22:35

@ezneménvagyok: Mindig is egyutt voltak, a kommunista elleneseguk hazugsag volt. Legfeljebb taktikai okbol nevleg el valtak az mszp-tol.
A 94-es szuksegtelen koalicio ezt egyertelmuen megmutatta.

ezneménvagyok 2018.03.08. 19:46:46

@Megint utaltam 100 ezret a fidesznek.:

Figyelj, szerintem te összekeverted a "Köszöntünk a Fidesz soraiban" brossúrát az "Így trollkodj a Pártért a Nerben" útmutatóval.

Nem akarod inkább nekem utalni azt a százezret? Cserébe hetente kétszer korrepetállak történelemből és magyarból.

(Ja, csak hogy el ne térjünk a tárgytól: a fidesz csalni fog a választáson. Tudta?)

vergyula 2018.03.08. 20:26:17

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A kérdés pont az, hogy ha valaki nem itt él, nem ide adózik, nem itt született, nem járt itt soha, s talán nem is fog, az miért tekinti a "saját dolga"-nak a Mo.-i választásokat?

Kunhalmi Ágicát megdugnám de nem szavaznék rá 2018.03.08. 22:17:47

@vergyula: Talan mert a kulfoldon elo emberek eletet, erdekervenyesito kepeseget, alapvetoen meghatarozza, hogy egy magyarellenes, magyargyulolo kormany van hatalmon, vagy a magyar nemzeti erdekeket mindnek elottinek, a leges legfontosabbnak tarto kormany.

ezneménvagyok 2018.03.08. 23:28:55

@Kunhalmi Ágicát megdugnám de nem szavaznék rá:
Ugyanarról "a magyar nemzeti erdekeket mindnek elottinek, a leges legfontosabbnak tarto kormany"-ról beszélünk, aki kilóra árusítja ki az országot az oroszoknak meg a kötvényes betelüpőknek, vagy ez egy másik "a magyar nemzeti erdekeket mindnek elottinek, a leges legfontosabbnak tarto kormany"? Csak kérdem.

(Mellesleg a fenti ajánlat a korrepetálásról még mindig áll.)

Kunhalmi Ágicát megdugnám de nem szavaznék rá 2018.03.09. 00:33:56

@ezneménvagyok: Ha nem latnam, hogy az Orban kormany kivaloan vedi a magyar erdekeket, akkor is nyilvanvalo lenne abbol, hogy kulfoldrol megszakitas nelkul tamadjak az orszagot es a kormanyt, mert a magyar erdekek sertik a kulfoldi erdekeket. Az rezsicsokkentestol, az arab betelepitesig a nemzeti erdekeknek megfeleloen jart el a kormany. Emelkednek a berek, nincs inflacio, nincs munkanelkuliseg, segitik a hataron tuliakat. Nekem ennyi eleg.

A hejessirasom meg mindig kivalo volt, en voltam a legjobb az iskolaban, tobb hejessirasi versenyt is megnyertem, pedig akkor meg nem voltam ilyen jo.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.09. 07:12:45

@vergyula:

Mert a parlamenti választás az állampolgárok, s nem az adófizteők vagy az országlakosok ügye.

Hiába laksz Mo-on, nem szavazhatsz, ha nenm vagy állampolgár.
Hiába adózol Mo-on, nem szavazhatsz, ha nem vagy állampolgár.

ezneménvagyok 2018.03.09. 10:10:14

@Kunhalmi Ágicát megdugnám de nem szavaznék rá:
No, akkor mondok neked még pár országot, amit külföldről megszakítás nélkül támadnak vagy támadtak egykor: Észak-Korea, a náci Harmadik Birodalom, Oroszország a mensevikektől máig (kivéve egy rövid időszakot az ezredforduló előtt), Szerbia Milosevics alatt, Törökország most. Illusztris társaság, nem mondom, még én is érzek némi nemzeti büszkeséget, hogy közéjük tartozhatunk. (Nem.)

"A hejessirasom meg mindig kivalo volt, en voltam a legjobb az iskolaban, tobb hejessirasi versenyt is megnyertem"

Ez valami kisegítő iskola volt, ugye? Ne haragudj, akkor nem viccelődöm ezzel tovább.
(Amúgy még ez a mondat volt a valóságtól legkevésbé elrugaszkodottabb az összes közül, valamennyi neveden.)

ezneménvagyok 2018.03.09. 10:24:05

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Látom, mindenáron azt szeretnéd elérni, hogy valaki kimondja: el kell venni az állampolgárságot a határon kívül élőktől. Hát nem kell. A szavazati jogot kell elvenni. Aztán hogy azt mihez kötik majd (adózás, lakcímkártya, érvényes TB, stb.) az már (fontos) részletkérdés. Ha betegen elmész az orvoshoz, nála sem azon kezdesz el vitatkozni, hogy milyen gyógyszert is írjon fel neked, hanem a problémádat mondod el. A megoldást majd kitalálja az, akinek az a dolga.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.09. 11:07:43

@ezneménvagyok:

Mindent ki lehet mondani, de legyen nyíltan megtéve.

Nekem semmi bajom azokkal, akik szerint legyen kötve tényleges helybenlakáshoz a szavazati jog, ha ezt nyíltan kimondják, s megteszik az ehhez szükséges technikai részleteket is. Persz nekem más a véleményem, de elfogadom, hogy valaki másban hisz, ha nyíltan szövegel, nem sumákolva.

A 2005-ös állampolgársági népszavazáson se volt bajom az SZDSZ álláspontjával, mert megindokolták és nyíltan kimondták. Persze szerintem hülyeség az álláspontjuk, viszont koherens. Ez alap a vitához.

Amit nem szeretek, az amit az MSZP csinált ugyanakkor: sumákoltak, csendben uszítottak, hazudtak. Csak nyíltan nem beszéltek.

Szóval ha azt mondod, ne szavazzon, aki nem él belföldön, ez oké, de mondd el hozzá, mi alapján lesz eldöntve ki minősül belföldön élőnek. Persze ekkor se fogok egyetérteni veled, de legalább világos lesz mit akarsz.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.09. 11:12:28

@ezneménvagyok:

1867-1918 között a szabály az volt, aki nem adózott 10 éven keresztül és azt sem tudja igazolni, hogy adózó személy eltartotta őt, vagy legalább regisztrálta magát az országban mint segélyes, az elvesztette a mayar állampolgárságát. Kivétel: ha bejelentette, hogy külföldön él, s regiszttrálta magát mint külföldön élő magyar valamelyik osztrák-magyar konzulnál 10 évente.

Kossuth Lajos ennek alapján vesztette el a magyar állampolgárságát, ugaynis nem volt hajlandó regisztrálni magát a konzulátuson.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.09. 11:14:23

@ezneménvagyok:

"Aztán hogy azt mihez kötik majd (adózás, lakcímkártya, érvényes TB, stb.) az már (fontos) részletkérdés."

Nem éppen.

Ha adózáshoz kötöd, egy rakás diák, nyugdíjas, stb. elveszti szavazati jogát.

Ha lakcímkártyához kötöd, nem érsz el semmit, mert a legtöbb külföldön élő magyranak van magyar lakcímkártyája.

ezneménvagyok 2018.03.09. 15:59:41

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Én, kérlekszépen, ezeket írtam:
" A szavazati jogot kell elvenni... A megoldást majd kitalálja az, akinek az a dolga."

Elismerem, ezt eddig nem mondtam, ez az én hibám, de most pótlom: én nem tartozom azok közé, akiknek az a dolguk, hogy az ilyeneket kidolgozzák. A fizetésüket se nekem utalják, a munkájukat se irigylem el tőlük, úgyhogy a jövőben sem szándékozom helyettük elvégezni. A szobafestő helyett se mázolom ki a nappalit, és azt sem írom elő neki, hogy merre húzza az ecsetet. Legyen meg a munka, "oszt jónapot", ahogy a pohos klasszikus mondja. Nem érdekel a száz nem működő megoldás, az se, hogy miért nem működnek. Találják meg a százegyediket, ami jó lesz. Ennyi.