Így tudná a Fidesz elcsalni a választásokat

narancsorszag.pngA határon túli magyarok szavazati jogával nem az a legnagyobb probléma, hogy listára leadhatnak egy szavazatot. Sokkal nagyobb probléma, hogy azáltal, hogy automatikusan állampolgárságot kaptak, jár nekik egy hatalmas – és rendkívül értékes – jog, mégpedig a választópolgári jog.

Mi ezzel a gond?

Adott egy Sepsiszentgyörgyi lakos, nevezzük Bélának. Eddig román állampolgár volt, most automatikusan magyar állampolgárrá is válhat. Ez eddig OK. Valószínű, hogy Béla soha nem élt Magyarországon, és a magyarországi hírekről, történésekről is csak a kormányközeli sajtóból tud értesülni. „Pontosan tudja” – legalábbis ő ezt hiszi - , hogy mekkora veszély leselkedik rá ha nem sikerül Orbán Viktornak hatalmon maradnia. Ezért ennek megakadályozására bármit megtenne.  

Bélát meggyőzik az itthoni fideszes aktivisták, hogy jó lenne, ha inkább nem csak listára szavazna. Kicsit segítik is ezzel-azzal és ráveszik, hogy ugyan már költözzön be papíron egy magyarországi lakcímre. Béla ezzel semmit nem veszíthet, lesz mindkét országban lakcíme. Ehhez mit kell tennie? Kiviszik neki a szükséges nyomtatványt és akár meghatalmazott útján az önkormányzatnál beépített ember elkészíti a lakcímkártyát.

Elérkezik a választás napja, és sok-sok busz elindul a magyar határ felé, elhozza szavazni a magyar lakcímkártyával rendelkező, de Magyarországon soha nem élt külhoni magyarokat.

Fontos kijelenteni, hogy a külhoni magyarok ezért semmiképpen nem hibáztathatóak, hiszen azt hiszik, komoly veszélyben vannak (mi mindent mond Orbán, hogy mik történnek ha nem ők nyernek). A valós tényeket pedig nem ismerik.

A csalás módja legális, ugyanis azt senki nem nézi, hogy valaki életvitelszerűen a bejelentett lakcímén lakik –e.

Miért van szükség utaztatásra, miért nem elég a külképviseleti szavazás? Így ugyanis nem szűrhetőek ki a rendszerből. Ha hirtelen megugrana mondjuk a Romániából érkező külképviseleten történt szavazások száma, az feltűnő lenne. Ez így kiszűrhetetlen, senki nem tudja, hogy egy-egy körzetben hány ilyen szavazat leadása történik.

A nagy baj ott van, hogy ezzel akár a választás eredménye is megváltoztatható. Hogyan?

Sokszor egy jelölt csak 1-2000 szavazattal nyer. Ha az ilyen rizikós helyekre betolnak 1-2000 ilyen szavazatot, az pont elég ahhoz, hogy ezeket a körzeteket is megnyerje a Fidesz.

Márpedig, ha csak 10 rizikós körzetet ezzel a módszerrel megnyernek, az már elég is lehet akár egy újabb Orbán-kormány megalakításához.

Ez a módszer a mai törvények szerint legális, tenni semmit nem lehet ellene. Abban, hogy ezt nem használják ki, csak reménykedni lehet.