Miért van ennyi kamupárt, kamujelölttel?
2018. március 04. írta: Ms. Black Sheep

Miért van ennyi kamupárt, kamujelölttel?

iv.jpgHolnap – március 5-én - telik le az országgyűlési képviselőjelöltek állításának határideje. Két hete ajánlásgyűjtés lázában ég az ország, de pontosan mit is jelent ez?

Egy induló, ha sikerül összegyűjtenie 500 támogató aláírást, akkor válik jelöltté. Egy ember azonban több indulót is támogathat. Ez korábban nem így volt, ezt a szabályt a Fidesz módosította, először 2014-ben lehetett egy embernek több jelöltet is ajánlani. Ez a módosítás egyértelműen azt a célt szolgálta, hogy felaprózódjanak az ellenzéki szavazatok, ezáltal minél több helyen a Fidesz jelöltje nyerhessen. Ennek a törvénynek köszönhető, hogy egy 25%-os támogatottságú jelölt is simán nyerhetett, mert mellette sokszor volt még 3-4-5-6 másik jelölt, akik felaprózták a szavazatokat.

A másik ok, amiért szeretnek ilyenkor – négy éves – téli álmukból felébredni magukat politikusnak valló emberek, hogy minden jelölt a kampányához állami támogatásban részesül. Ez a támogatás nem is kis összeg: egymillió forint.

Hogyan tud egy viszonylag ismeretlen induló 500 ajánlást összeszedni? No ezt sokszor nem önerőből. Négy éve több helyen megtörtént, hogy a Fidesz rendkívül aktív csapata nem csak a fideszes jelöltnek, hanem más kis, ismeretlen jelölteknek is gyűjtött ajánlást. Valószínű, hogy a leg hithűbb szavazóiktól, akiknek elmondták, hogy ez kell az újabb 2/3-hoz. Ezzel sajnos nincs mit tenni, semmi nem korlátozza, hogy egy aktivista több jelöltnek is gyűjtsön ajánlást.

A másik módszer már törvénysértő, ilyenkor másolják az ajánlóíveken lévő adatokat és az aláírást hamisítják. Ha ki is derül, hogy valami nem stimmel, rendkívül nehéz – lehetetlen – kideríteni, hogy ki tette. És valljuk be őszintén, ha ki is derülne, a kormánypárti többséggel rendelkező választási bizottságok nem tennének semmit.

Apropó Választási Bizottság. Ennek tagjait a jegyző ajánlja, a képviselő testület (önkormányzat) pedig szavaz róla. A tagoknak teljesen függetlennek kell lenniük. Azt ugyebár tudjuk, hogy az önkormányzatok jelentős része is a kormánypárt kezében van. Volt olyan kerület, ahol a tagok között volt a Fidelitas elkötelezett segítője. Majd a szavazás előtt néhány nappal hirtelen módosították a listát és az illető már csak póttag lett. Valószínű, hogy valaki észrevette és jelezte a problémát és az önkormányzat a „nemes cél” érdekében sem akart balhét felvállalni. Hány olyan hely van vajon, ahol ez nem derül ki?

A hódmezővásárhelyi polgármester választás óta tudjuk, hogy ha magas a részvételi arány és kevés az induló jelölt, akkor még a legfideszesebb városban is tud győzni az ellenzék. Mi tehát a kormánypárt érdeke? Minél több jelöltet csatasorba állítani minden körzetben.

A kormánypárt beszél háttérmegállapodásokról, de vajon mit tesznek ők? Azt tudjuk, hogy Orbánnak nagyon kell a hatalom. Egyrészt rengeteg pénz múlik rajta, másrészt fél, hogy kiderülnek az Elios-hoz hasonló botrányok. A Fidesz érdeke tehát, hogy minél inkább megossza az ellenzéki szavazatokat. Ha körülnézünk a valasztas.hu oldalon, bizony érdekes dolgokat találunk. Sok-sok olyan jelölt van, akiről nem is hallottunk az elmúlt négy évben, mégis sikerült nekik – akár az ajánlásgyűjtés első napjaiban – leadni a szükséges ajánlásokat. Mindeközben – aki egy kicsit is ismeri a helyzetet az tudja – 500 jelölést összegyűjteni komoly munka. Hacsak nincs a kezében az illetőnek egy lista, hogy kiket kell megkeresnie, ami egy komolytalan, csak a választásokkor aktivizálódó párt esetében nem túl valószínű.

Egy jogállamban ilyen nem történhetne meg, egy jogállamban feltűnne az olyan, ami jelenleg is zajlik Békés megye 4-es számú választókerületében, hogy a huszonvalahány jelölt közül sok olyan van, akiknek az ajánló íven az ajánlást nyújtók sorrendje is megegyezik. Mindez természetesen a fideszes többségű Választási Bizottságnak nem okoz gondot, mindenkit aki leadta az 500 ajánlást nyilvántartásba vettek.

Hamarosan kiderül, hogy hány olyan körzet lesz, ahol feltűnően sok lesz a jelölt, abban azonban sajnos nem reménykedhetünk, hogy az ajánlások körüli visszásságok, törvénytelenségek kiderülnek. Arra nincs mód, hogy egy választópolgár megtudja, hogy kikre adott elvileg ajánlást, így marad az egyetlen megoldás: ésszel kell szavazni, hiszen ha a kormánypárt ismét nagyarányú győzelmet arat, akkor ez a helyzet csak romlani fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletipad.blog.hu/api/trackback/id/tr5113713816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2018.03.04. 16:09:40

Tejesen rendben van, ha sok a jelölt... viszont nem kötelező rájuk szavazni.

nick papagiorgo 2018.03.04. 16:32:50

kicsit "rohadjonmegafidesz"-ízűre sikerült ez is, közben pár tényt issikerült elferdíteni:

"arra nincs mód, hogy egy választópolgár megtudja, hogy kikre adott elvileg ajánlást"
de van:
"A másik esetben egy választópolgár fordult általános kérelemmel a bizottsághoz tájékoztatást kérve arról, hogy neve vagy adatai szerepelnek-e valamelyik jelölőszervezet ajánlóívén. A jelölőszervezetek ajánlóíveinek átvizsgálása után kiderült, az LMP egyik ívén rajta van a neve, amiről írásban tájékoztatták. Az ő esetében is kiderült, nem tett ajánlást, az íven pedig nem az ő aláírása szerepel."

index.hu/belfold/2018/03/04/kisvarda_lmp_alairas_hamisitott_feljelentes/

És ez az LMP volt, nem a Fidesz :)

Egyébként akárhogy is pattogunk, ennek semmi jelentősége nincsen. Lehet 100 kamu indulót is indítani, ha senki sem fog rájuk szavazni (adott esetben kevesebb szavazatot kap, mint ajánlást az elején). Az egész értelme, hogy megkapja a támogatást az induláshoz, viszont ha meg nem kapná meg, akkor meg "az lenne a baj", jelesül a "Fidesz ellehetetleníti az ellene való indulást". Vannak emberek, akiknek soha semmi sem jó :)

Bergyilkos Bohoc 2018.03.04. 16:54:39

@Alick: A sok jelölt a gátlástalan nyúlás és korrupt Magyarország tükre. Ez teljesen rendben van?

nick papagiorgo 2018.03.04. 17:01:53

@Bergyilkos Bohoc:

mert miért?
Mindehol csak a népfront jelöltje induljon, mint régen?
Ahogy Illetékes Elvtárs mondta: Régi szép idők! Amikor 95%-al én lettem az első, és 5%-al a második is, hogy biztosan bejussak..."

Ez kell?
Ha pl. csak a pártok jelöltjei indulhatnának, akkor hogyan indulhatna szegény, börtönbőlszabadult, szabadságharcos, igazságértküzdő Czeglédy Csaba?

:))))

teéjesenmindegy 2018.03.04. 17:09:37

Tehát azt akarod mondani, hogy a ballib szavazó annyira hülye, hogy nem tudja, hogy mi a pártjának a neve?

"Ennek a törvénynek köszönhető, hogy egy 25%-os támogatottságú jelölt is simán nyerhetett, mert mellette sokszor volt még 3-4-5-6 másik jelölt, akik felaprózták a szavazatokat."
Ez a fránya demokrácia, mi?

droid_ 2018.03.04. 17:12:03

egymillio az kesz vagyon. 3 havi atlagber.

"A támogatás kizárólag a választási kampányidőszak alatt, azaz február 17-étől a szavazás befejezéséig, a választási eljárásról szóló törvény szerinti kampánytevékenységgel összefüggő dologi kiadások finanszírozására fordítható: például plakátra, politikai hirdetésre, választási gyűlésre. A pénzt a jelöltek kincstári számlán kapják meg, amelyről készpénz nem vehető fel.
...
A jelölteknek a választókerületi eredmény jogerőre emelkedését követő 15 napon belül el kell számolniuk az állami támogatás felhasználásával. Aki a határidőig ezt nem teszi meg, annak az állami támogatás kétszeresét kell visszafizetnie. Ha a jelölt a szavazás előtt kiesik - például azzal, hogy lemond a jelölésről vagy elveszíti a választhatóság jogát - vissza kell fizetnie a központi támogatást. Annak a jelöltnek is vissza kell fizetnie az állami támogatást, aki elindul ugyan a választáson, de nem szerzi meg az egyéni választókerületben leadott érvényes szavazatok legalább 2 százalékát."

www.atv.hu/belfold/20180127-ennyit-kolthetnek-a-jeloltek-kampanyra

teéjesenmindegy 2018.03.04. 17:13:42

@Bergyilkos Bohoc: Aztán miért annak a tükre?
Öcsém, ha én úgy gondolom, hogy marha jól tudom képviselni a körülöttem élőket, akkor elindulhatok a választásokon. Kapok némi támogatást, hogy mégse saját pénzből kampányoljak.
Melyik részét kéne betiltani? Azt, hogy ne indulhasson az akinek épp ilyen kedve van, vagy hogy ne kapjon semmi pénzt - tehát csak gazdag ember indulhasson.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.04. 17:30:57

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Az nem rendes demokrácia, ahol a 8 éve kormányzó állampárt segíti az ellenzéki szavazókat megosztó kamupártok indulását...

@nick papagiorgo: Békésben nem érdekli a választási bizottságot, hogy ugyanazokkal a nevekkel és hamis aláírásokkal indultak a kamupártok...
Amikor szoros az eredmény, akkor pár tucat kamupártra behúzott X is segítheti a Fideszt, ahogy ez 2014-ben is történt, valahol egyéniben pár szavazat döntött.
Induljon mindenki, akit tényleg támogatnak, de ne a fideszes aktivisták bűncselekményei (okirathamisítás, személyes adattal visszaélés, stb.) segítsék őket induláshoz...

@teéjesenmindegy:
Az a része a problémás, amikor a Fidesz támogatóinak az adatait a pártaktivisták átmásolják a kamupártok íveire és hamisítanak hozzá egy aláírást is. Ez nem újdonság, 2014-ben is ez ment, régebben pedig a Munkáspártot támogatták így...

Bergyilkos Bohoc 2018.03.04. 17:32:47

@teéjesenmindegy: Ha megfigyeled konkrétan arról a növekvő tendenciáról beszéltem, akik visszaélnek ezzel, nem pedig arról, hogy tiltsuk be magát a támogatást. Elég hülyének kell lenni ahhoz, hogy valakinek ne legyen világos, ez a sok idióta párt a nagy része (mondom, nagy része) csak a könnyű pénz reménye miatt jött létre, magasról telibefossák a nemes célokat.

nick papagiorgo 2018.03.04. 17:48:26

@Bergyilkos Bohoc:
aha, aztán hol akarod meghúzni a határokat?

Tegyük fel, dr. Bérgyilkos Bohóc, a választás főatyaúristene a hasára csap, és azt mondja, legyen 6 induló, nem több.
Csak parlamenti pártból van 9: Fidesz, KDNP (ezek most együtt indulnak, de két párt, indulhatnának külön is), Jobbik, MSZP, DK, LMP, Együtt, PM, Liberálisok aka. Fodor Gabika.
Aztán vannak a parlamenten kívüli pártok, a Munkáspárt, a kb száz kisgazdapárt, a kb 50 "demokrata" párt, meg ezek.
Meg a függetlenek.

Hol mondod azt, hogy ennyi legyen, ne több?
Azt meg már kifejtettem, hogy ha pl. a függetleneknek nem adsz pénzt, rögtön jön az a sirám, hogy "akkor a pártok jelöltjei miért kapnak, ha a függetlenek nem", meg hogy "a Fidesz ezzel akarja ellehetetleníteni, hogy induljanak ellene".

Nem-nem, jól van ez így. Induljon csak, aki akar (ez a demokratikus), de utána számoljon el a támogatással. Ennyi.

nick papagiorgo 2018.03.04. 17:52:10

@Online Távmunkás:
ezzel nem tudok mit kezdeni (legenda).
Ha valakinek gondja van a választási rendszerrel, tegyen bejelentést, ki fogják vizsgálni a panaszát.

Tököm tele azokkal, akik szerint a választást "elcsalták" (oldaltól függetlenül, tehát ez a 2002-esre is vonatkozik, amikor a Fidesz panaszkodott), csak épp bizonyítani nem tud semmit.

nick papagiorgo 2018.03.04. 17:57:36

@teéjesenmindegy:
szerintem vannak teljesen hülye emberek, akik, mivel hülyék, azt hiszik, hogy mások is ugyanolyan hülyék, mint ő maga (latin mondás: similis simili gaudet).

Tehát, a választás azért veszett el, mert a lakosok a "kisgazdapártra" (kamupárt) szavaztak, és nem pl. a DK-ra. És ha a kisgazdapárt, a Fitness párt, meg a mittudoménmilyen pártok nem indultak volna el, akkor a választók nem lennének megtévesztve, és a DK nyerne :)

Ettől már csak egy lépés, hogy a DK nevét kétszer akkora betűkkel kellene nyomtatni, hogy a választók jól lássák :) többen panaszkodtak, hogy nem látták jól a szavazólapon, mert a gonosz Fidesz direkt kicsivel írta :)

Gleccsertetű 2018.03.04. 18:21:28

Tetszik, h a “demokraták” megkérdőjelezik a szavazók választását. vicces

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.04. 19:38:58

@Online Távmunkás:

Ezek a pártok alig kapnak szavazatot. Plusz, honnan tudod, hogy kamupártok? S miben zavarják meg az ellenzéket?

nick papagiorgo 2018.03.04. 20:19:55

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
megmondták itt sokan: megzavarják a tisztességes balliberálisokat, hogy most kire kell itten szavazni, a Fitnesz pártra, a Kisgarázdákra vagy a DK-ra pl :)

ez a Fidesz trükkje, aminek sajnos, sokan bedőlnek, és pl. a Fitneszre szavaznak, mert azt hiszik, hogy az Gyurcsány :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.05. 08:54:07

@nick papagiorgo: Múlt héten a Jobbik is feljelentést tett, mert a bizonyítékok ellenére nem vizsgál semmit a pártszékházból irányított választási iroda. Mondjuk a fideszes ügyészség se fog semmit se vizsgálni a választásokig...

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igazad van, ha az ellenzék lealacsonyodna a Fidesz szintjére, akkor ők is elindítanák a FIDES - Magyar Polgárok Pártját, mert az teljesen rendben van...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.05. 09:12:10

@Online Távmunkás:

Nézz utána, az ilyen kamupártok hány szavazatot kaptak múltkor. Összesen egy mandátumra se elegendő szavazatot kaptak. Tényleg ekkora tényező lenne ez:

Egyébklént van egy rakás olyan kamupárt, melynek neve fideszes jelszavakra emlékeztet.

Alick 2018.03.05. 09:52:12

@Bergyilkos Bohoc: Nincs rendben, de erről szólt az úgynevezett rendszerváltás... a nem kiplakátolt üzenet szerint: "most már akár ti is lophattok".