A relatív képviseleti demokrácia, avagy hogyan köpte szemen a kormánypárt a magyar választókat
2018. január 30. írta: Ms. Black Sheep

A relatív képviseleti demokrácia, avagy hogyan köpte szemen a kormánypárt a magyar választókat

ures.pngFotó: Indavideo

A képviseleti demokrácia lényege, hogy

a választók, képviselőik útján – akiket demokratikus módon választanak – szólnak bele a közügyekbe.

A képviselők Magyarországon a Parlamentben üléseznek, ezért fizetést és költségtérítést is kapnak.

Ma rendkívüli ülés volt az Országházban. Vagyis inkább lett volna. A fideszes képviselőkből ugyanis összesen négyen voltak jelen. A téma kellemetlen volt a Fidesz számára, hiszen arról szerettek volna tárgyalni az ellenzék képviselői (hiszen a Fidesz frakció nem, ők ugyanis nem jelentek meg), hogy miként is volt az 1300 migráns betelepítése.

Mondhatnánk, hogy az a 4 fő a kormánypárt részéről éppen elég ha válaszol, de ez sajnos nem így van. A napirendet ugyanis el kell fogadni, ehhez pedig a képviselők felének jelenléte szükséges.

Ilyenkor vannak helyek (önkormányzatok) ahol egyszerűen nem fogadják el a napirendet, de ez ebben az esetben nem lett volna semmiképp sem indokolható, ezért a Fidesz frakció a távolmaradást választotta.

Ennek a távolmaradásnak azonban üzenete van. Azt üzeni, hogy ennyit ér a képviseleti demokrácia Magyarországon. Ezzel a fideszes képviselők szemen köpték a választókat, kifejezve, hogy úgyis az történik, amit ők – a kormánypárti képviselők – akarnak.

Ez is a képviseleti demokrácia egy fajtája. Vannak képviselők, tehát a fogalom azon része kipipálható, hogy „a választók képviselőik útján…”, ugyanakkor a folytatás már érdekes: mert NEM szólhatnak bele a közügyekbe. Hiszen azzal, ha távolmaradással a kormánypárti frakció megakadályozza a rendkívüli ülést, az ellenzéki szavazók beleszólási jogát is elveszi. Ehhez pedig nincs joguk. Egy valódi képviseleti demokráciában nincs joguk. Akkor felteszem a kérdést: van ma Magyarországon képviseleti demokrácia?

Van. Relatíve…

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletipad.blog.hu/api/trackback/id/tr1713618894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.31. 17:57:25

A parlamenti bojkott bevett demokratikus eszköz. Más is csinálta már ebben a ciklusban.

nemecsekerno_007 2018.01.31. 18:53:47

Arculköpték a választót?! Akkor a Megyó-Gyurcsány 8 éves "tevékenysége" mi volt? Amikor csődközelbe hazudta az országot? Akkor persze minden kurvára rendben volt a demokráciával mi!? Gyerekek, ti el is hiszitek amiket írtok, meg gondoltok?!!!