Van egy Csodaország a magyar egészségügy mocsarában
2018. január 26. írta: Ms. Black Sheep

Van egy Csodaország a magyar egészségügy mocsarában

logo_heim-265x228.jpgEgy gyermekkórház az Üllői úton. Ide igyekeztünk ma reggel kisfiammal, hogy egy egyszerű szemészeti műtétet végezzenek el nála.

Első állomásunk a felvételi iroda volt. Itt – a korai időpont ellenére – kedves, türelmes, mosolygós(!) hölgyek ültek és pillanatok alatt elvégezték a papírmunkát. Elmagyarázták hol találom a szemészeti osztályt és még jobbulást is kívántak nekünk.

Áthaladva a Heim Pál Gyermekkórház udvarán – mely egy saját játszóteret is rejt – nem túl könnyen találtuk meg a szemészeti osztály épületének liftjét. A liftről elég annyit mondanom, hogy nem egy mai darab, nem is túl bizalomgerjesztő, de legalább ki van írva benne, hogy hányadik emeleten milyen osztályok találhatóak.

Felérve a szemészeti osztályra az első dolog ami feltűnt az volt,  hogy mindenki mosolyog. Sürög-forog, veszik fel az osztályra folyamatosan a kis betegeket és mindezt mosolyogva teszik.

Odalépett hozzánk Ági nővér, aki kezet fogva velünk bemutatkozott mindkettőnknek, abszolút partnerként kezelve a fiamat.

Választhattunk ágyat magunknak, megmutatta hol tud a fiam átöltözni, majd elmondta mit szabad és mit nem. Megtudtuk, hogy lesz bátorító tabletta, amitől mindenki szuperhősként megy be a műtőbe, és azt is, hogy minderre sajnos csak jó pár óra múlva kerül sor, mivel 6. helyen vagyunk a mai műtéti sorban.

Időközben befutott az orvosunk is, aki mosolyogva, már-már ismerősként (hiszen az is, sokszor voltunk nála) köszöntötte a fiamat és a többi gyerek-szülő párost. Nem sietetett, nem rohant, lehetett bátran kérdezni. Leült az asztalhoz és beszélgetett. Beszélgetett velünk aggódó szülőkkel, mosolyogva válaszolt a gyerekek legbugyutább kérdéseire is. Mindeközben Ági nővér végigkérdezett mindenkit, hogy kinek-meddig szóló igazolást adjon a suliba. Bizony, itt adnak igazolást, hogy csak emiatt ne kelljen elzarándokolni még a gyerekorvoshoz is.

Közben megérkezett az altató orvos is, aki szintén türelemmel válaszolt minden kérdésre és elmagyarázta előre a gyerekeknek, hogy mi fog történni a műtőben.

Némi viccelődés és beszélgetés után csak elérkezett a mi időnk is és megkapta fiam a bátorító tablettát. Kb fél óra múlva már nagyon jól érezte magát, viccelődött a többiekkel és Ági nővérrel. Mert Ági nővér végig a kórteremben volt, hiszen csupa friss műtött gyermek volt ott. Nem a szülőkre bízta, hogy szóljanak, ha baj van, hanem a gyerekek között végezte a napi tevékenységét. Mert nem ám a lábát lógatta, mindig tett valamit.

Amikor kisfiamat elvitték a műtőbe, mind az orvos, mind Ági nővér megsimogatta a karom és csak annyit mondtak: nyugi anyuka, minden rendben lesz.

A műtétek után rendkívül figyelmesek voltak, besötétítettek, hogy ne zavarja a gyerekeket a fény, segítettek a kis szemüket törölgetni, és még a wc-re is jöttek velünk, nem a szülő dolga volt az infúziót tartani.

Egyetlen napot töltöttünk csak itt, de megtapasztaltuk, hogy önmagában a pénz nem elég. Sok pénz hiányzik az egészségügyből, de még több olyan osztály, mint a Heim Pál Gyermekkórház szemészeti osztálya, a C épület tetején Ági nővérrel és a többi ott dolgozó nővérrel, orvossal együtt. Hogy kin múlik, hogy egy osztály ilyenné tud válni azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy mehetnek ide tanulni sok-sok kórházi osztályáról, mert ez egy kis Csodaország a magyar egészségügy mocsarában.

Lukácsi Kriszti

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletipad.blog.hu/api/trackback/id/tr3913606167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.01.28. 08:56:42

Kis hazánkban van jó néhány normális egészségügyi intézmény, és van egy rakás horrorfilm díszlet is, kb. a jószerencsén múlik hogy melyikbe futsz bele. Pont azért kellene az egészet privatizálni és az intézményeket versenyeztetni a betegekért, hogy az utóbbiak szűnjenek meg végre és mindenhol ilyen legyen az ellátás.

anyadmajma 2018.01.28. 10:11:36

@midnightcoder2: te egy ilyen hazaáruló bolsevik geci lehetsz, aki csak azért tolja ezt a szar propagandát, mert azt adták ki a pártközpontban feladatnak.
Azért akarjátok most privatizálni, mert akkor még ebből is többet tudtok lopni. Érdekes, amikor kb 10 éve felmerült ez az ötlet, csak éppen a sokkal kevesebbet lopó oldal kormányzott, úgy hisztiztetek, mint rezsiszilárd a Soros-terv nemlétezését bizonyító titkosszolgálati jelentést hallgatva.
Ja, a szegények, meg általában mindenki dögöljön meg, az nem számít.
Magyarországon kb a népesség 70-80%-a nem képes a jövedelméből teljes körű biztosítást kötni.
Az meg nem lehet opció egy fejlett társadalomban, hogy a gyereked vakbelét kiveszik, de a szívbillentyű-műtétet már nem fedezi a gagyi biztosításod.
Mondjuk most sem, mert mire rákerül a várólista, már megdöglött magától, hiszen pont ez a tervetek. Meg hogy a feudális rendszer mintájára kiskirályok legyetek.
Csak azt nem látjátok az egy számjegyű IQ-tokkal, hogy ti sem lesztek máshogy kezelve, mint akik ezt látják, és nem tetszik nekik.

"Nem a szülőkre bízta, hogy szóljanak, ha baj van, hanem a gyerekek között végezte a napi tevékenységét. Mert nem ám a lábát lógatta, mindig tett valamit."

Hát sajnos az én tapasztalatom az, hogy amit én láttam, az nem az volt, hogy a lábukat lógatják, hanem hogy éppen nem érnek rá, mivel kb egy nővér 3-4 munkáját kénytelen elvégezni. Persze azért láttam "láblógatást".
Nem bántásból mondom, de gyerekek között könnyű vidámnak maradni.
Könnyebb, mint a megkeseredett, mogorva, kilátástalanságban vergődő felnőttek között. De ettől függetlenül minden tiszteletem az ott dolgozóknak.

Pöff 2018.01.28. 13:12:31

@anyadmajma:

Pedig sajnos csak a bolsevik komcsik gondolják úgy, hogy a kapitalizmus rossz ördögtől való dolog.
Ha a kórházak versenyeznének akkor a rossz kórházak bezárnának.
A jók viszont törekednének arra hogy minél jobbak legyenek...
ez pont olyan mint amikor egy cég ha rossz terméket gyárt vagy megbízhatatlan, akkor csődbe megy.

Az egyetlen gond a magyar jogszabály, az alapvető tulajdoni szintek sincsenek lefektetve...az egész magyar jogrendszer egy katyvasz a zavarosban halászásra épül.

Azt kellene felfogni hogy sem az mszp sem a fidesz sem az emberek érdekeit képviseli, soha nem is képviselték. Bár vannak választások, de a demokrácia teljesen működésképtelen...jelenleg is diktatórikus kommunizmus van.

Ha a magyar privatizáció érdekel, akkor ajánlom a figyelmedbe az alábbi filmet, nagyon nem a kapitalisták lopták szét az országot, hanem a bolsevik komcsik:
www.youtube.com/watch?v=oCqxph1WdE4
88-89-ben mást se vártak a "rendszerváltó" büdös komcsi fidesz szdsz mdf pártocskák hogy hatalomra kerüljenek. Más se kellett nekik mint a paprikajancsi Antall jóska, aztán meg Boros imike, majd horn jóska
Orbán már csak a hab volt Gyurcsótánnyal együtt
Nincs bal meg jobb liberális oldal, ezek együtt vannak.
és ameddig egyikük .

Heim Pál Gyermekkórház az egyetlen ami még úgy ahogy normálisan működik...de nyugati szinten az is egy kalap fingórim.

Pöff 2018.01.28. 13:16:45

Nincs bal meg jobb liberális oldal, ezek együtt vannak.
és ameddig egyikük másikuk el nem tűnik, addig itt semmilyen pozitív változás nem lesz

lásd Mszp , lásd DK gyurcsány pártja is még él és virul.
egyszerűen nem céljuk egymásra borítani a bilit.

A jobbikon meg talán az LMP-n kívül nagyjából senki nem fog itt rendet tenni ebben az országban

Jankove 2018.01.28. 22:10:32

Az a helyzet, hogy az egészségügyben (meg úgy az állami intézményeknél globalice) szeretnek mindent a pénzhiányra fogni, de vannak olyan dolgok is, ami pusztán csak igény kérdése lenne. Ezek hiánya pedig az igénytelenségé. Amikor elmegyek a körzeti orvoshoz, és ugyanazt kérdezem zsigerből, amit 30 éve: "ki jött utoljára?", "ki után következem?", "ki vár a doktor úrra?" És látom ahogy ugyanúgy full kontaktot vívnak a nyugdíjasok egymással, ki volt itt előbb, ki menjen elsőnek, pont mint 30 éve. Mindez csak azért mert eddig még mindig nem volt igény egy szimpla ügyfélhívó rendszerre, ami mamár egyáltalán nem mondható luxusnak. Oké, értem erre sincs keret. Lehet nyomtatni bilétákra sorszámot, és azt osztogatni. Venni a fáradtságot, és névszerint szólítani a beteget. Tetves A4 formátumú lapon tájékoztatni legfontosabb infókról, változásokról, ne a betegnek kelljen kitalálni mi a helyzet, melyik intézményben mi a helyi járás. Minimális dolgok, amivel egy kicsit közelebb jutnánk Európához. Ez mind nem kerülne pénzbe. De sajnos sok helyen igény nincs rá. Én is dolgozó ember vagyok, és amikor a saját szakmámban naponta találkozom visszatérő jellegű problémával, egy idő után megfogan bennem a gondolat, hogyan javíthatnék valahogy a dolgon. Ha profi megoldásra nem telik, akkor legalább valami citrompótló....