Rés a pajzson

res.pngTörténetünk főszereplője - természetesen álnéven - Gedeon. Gedeon halkszavú középkorú úriember, ingben érkezik az állásinterjúra - egy iskolába. Portás szeretne lenni, valljuk be, ő az egyetlen jelentkező, a fizetés alacsony, a munkaerőhiány hatalmas. Többet tud, mint ami egy portástól elvárható és kifejezetten intelligensnek is tűnik az első beszélgetés alkalmával. Az igazgató meg is örül, Gedeon pedig néhány nap múlva elkezdheti a munkát. 

Minden nap időben érkezik, soha nem késik, mindenkivel kedves, udvarias. A gyermekek keresik a társaságát, sokat beszélgetnek vele, Gedeon elmeséli, hogy ő bizony szabadidejében zenél egy menő rockzenekarban. Ennél több nem is kell a fiataloknak, sokszor nyüzsögnek ott körülötte. Az egyik fiúval meg is beszéli, hogy egyik nap elmegy hozzá a srác - aki dobol -, mivel a zenekar éppen dobost keres. A fiú izgatottan várja a napot, ez lenne az első zenekar ahol meghallgatják. Sokat leveleznek Gedeonnal, akit hajt a vére és nem bírja tovább: elkezd túlontúl bizalmas - szexuális témájú - kérdéseket feltenni. A srác kapcsol, másnap a suliban jelzi is a történteket. Gedeont azonnali hatállyal elbocsátják és feljelentést tesznek a rendőrségen. Közben a portán lévő számítógépen pedofil képeket, videókat találnak, ezt is jelzik a rendőrségnek.

 Nem telik el egy hét sem, Gedeon újra dolgozik, ismét egy iskolában. 

Hiszen, rés van a pajzson. 

Nem is kicsi.

A rés nem más, mint az ártatlanság vélelme.

Az ártatlanság vélelme ugyanis mindenkinek jár és ez így van jól.

Gedeon - hiába van ellene rendőrségi vizsgálat, hiába vannak bizonyítékok, ezek nem elég súlyosak ahhoz, hogy előzetes letartóztatásba kerüljön – szabadon keresgél az álláshírdetések között. Mivel pedig az ártatlanság vélelme jár Gedeonnak is, ezért erkölcsi bizonyítványt is ki tud váltani, azzal pedig újra és újra el tud helyezkedni, akár gyerekek közé is. 

Gedeon a sokadik iskolában dolgozik, pedig mindenhonnan ugyanazért kellett távoznia. A rendszerben ezek nincsenek rögzítve, ezért ha másik tankerület területén szeretne elhelyezkedni, akkor ezt simán megteheti, az információ nem jut tovább.

Miért történhet meg mindez? Ahogy már mondtam, az ártatlanság vélelme miatt. Ami mindenkinek jár.

Vagy mégsem?

Ha Havas Henrikről azt állítja két – nem éppen a visszafogott életükről elhíresült – celeb, hogy zaklatta őket, akkor Havas Henriktől megválik a munkáltatója és mivel ezt a média szét is kürtöli a nagyvilágba, valószínű egy darabig nem is lesz munkája. Mit tett? Ki tudja. A bizonyíték annyi, hogy két ember állít valamit.

Ha a gyermekeink körül dolgozó emberről egyértelműen kiderül, hogy pedofil vágyai vannak, akkor nem tesznek semmit addig, ameddig el nem ítélik.

Gedeon egy lehet a sok közül. Nem tudjuk, hogy hány olyan iskolai dolgozó van, aki ellen folyik hasonló eljárás, mivel ezek az eljárások - a rendőrségi vizsgálattól az ítéletig - akár több évig is elhúzódnak, addig pedig - legyen bármi is a bűnük - szabadon dolgozhatnak bárhol tovább. Utána pedig ne csodálkozzunk, ha egyszer csak kiderül egy-egy közkedvelt tanárról, portásról vagy bármely más iskolai dolgozóról, hogy gyermekeinket használta perverz vágyai kielégítéséhez.