Czeglédy vs Tiborcz. Most már nagyon elég!

merleges.jpg

Molnár Gyula, Czeglédy Csaba… Vannak hasonlóságok. Nem is kevés. Először is, mindketten baloldali politikusok. Mindkettő ellen indult büntetőeljárás. Mindkettő ellen választások előtt.

Molnár Gyulát felmentették, de előtte jól megrángatták a sajtóban. Czeglédy Csabáról még semmit nem tudunk. Annyi bizonyos, hogy a kormányoldali sajtót helyreigazításra kötelezték több alkalommal is.

A Czeglédy ügy károsultjainak állami kárrendezéséről már kormányrendelet is született decemberben. Akkor a kártérítési igény benyújtásának határideje február 28 volt. Ezt most meghosszabbították június 30-ra.

Miért?

Az Origo legutóbbi helyreigazításából az derül ki,  hogy összesen 11 – igen, jól olvassák tizenegy – károsult van, összesen kevesebb, mint egymillió forint értékben. Nyilván, a 11 károsult is probléma. Nyilván kártalanítani kell őket. A probléma nem itt kezdődik. Az pedig még nagyobb probléma, ha igaz a hatmilliárdos költségvetési csalás.

De! Nézzünk körül kicsit Czeglédy és a fidesz közeli emberek között.

Czeglédyt nyilván nem szeretik a fideszes körökben és nem csak azért, mert baloldali politikus. Azért sem, mert előszeretettel nyomoz és buktat le embereket kellemetlen ügyekben. Ilyen volt például a drogozó fideszesek ügye. Majd úgy tudni - legalábbis a sajtóban ez volt olvasható -, hogy letartóztatása idején készült egy több, mint egymilliárdos fideszes visszaélést leleplezni.

Polt Péter legfőbb ügyész Czeglédyvel kapcsolatban igen gyorsan képes reagálni, miközben az Elios botránnyal kapcsolatban semmi nem történik. Mit tudunk az Elios ügyről? Azt biztosan, hogy a miniszterelnök veje hazudott, hiszen azt állította, hogy nem vett részt a szerződések megkötésében, ehhez képest, amikor sikerült végre megtekinteni a dokumentumokat, azokon egyértelműen ott a bizonyíték: Tiborcz István, mint az ES Holding Zrt vezérigazgatója írta alá a szerződést Hódmezővásárhellyel. Az OLAF nyomozott, elküldte a tényeket, Polt Péter mégis azt mondta, ez az ügy évekig fog húzódni. Egyszer már vizsgálták az Elios ügyét – 2015-ben -, de akkor nem találtak a hatóságok semmit. Most az OLAF igen, de ez az újabb vizsgálat, majd évekig húzódik. Addig pedig tessenek szépen csöndben lenni. Addig esetleg az iratok megsemmisülnek, vagy ellopják őket, mint a letelepedési kötvényprogram iratait.

A károsultakat pedig a Fidesz addig is felhasználja kampányában, hiszen az ő kártalanításukról még kormányrendelet is született.

Mi a gond? A gond csak annyi, hogy itt ismét nagyon erős a kettős mérce. Félreértés ne essék! Ítéljenek el mindenkit, aki kárt okoz a magyar költségvetésnek. De! Olyan nincs, hogy ezt csak a baloldali politikusokkal teszik, oly módon, hogy sokszor nem is tudnak semmit bizonyítani, mint a Molnár Gyula elleni nyomozásnál.

Nyilván mindezeknek is köszönhető, hogy most éppen eljárást kezdeményeznek Orbán és társai ellen az USA-ban és ki akarják őket tiltani korrupció miatt. Legalábbis vizsgálatot indítottak ellenük. Korábban is tiltottak ki az USA-ból néhány fideszes vezetőt, köztük Vida Ildikót, a NAV egykori elnökét. Ez a mostani hír még friss, de már látom is a választ: Soros

Nyilván az OLAF, az ENSZ, az EU - és mindenki más, aki észreveszi Orbán autokráciáját – ellenség. Van egy nagyon nem jó hír: az egyetlen ember, aki nem veszi észre – vagy legalábbis akit nem zavar – az jelenleg Putyin. Biztos, hogy ezt szeretnénk?

Egy valami biztos: nem csak két megoldás létezik, nem lesz valaki „ballib” attól, hogy nem akar Orbáni autokráciát. Nem csak az a megoldás létezik, hogy „Jöjjenek vissza azok, akik egyszer már tönkretették az országot”.

Jelenleg az első és legfontosabb feladat az volna, hogy a demokratikus intézményrendszert állítsák vissza. Kezdjék az ügyészséggel, hogy el lehessen kezdeni érdemben kivizsgálni az elmúlt – már -16(!) év ügyeit. Ítéljenek el mindenkit, aki ténylegesen bűnt követett el, aki megkárosította az országot és annak is legyen következménye, ha valaki hazugságokat terjesztett politikai megfontolásból. De könyörgöm! Ne néhány milliós büntetés legyen, hiszen azon csak röhögnek az érintettek.