A polgármesteri pofátlanság netovábbja

Így sorosoztak Budafokon

stop.jpegNéhány napja szó volt róla, hogy Németh Szilárd szerint ellenzéki provokáció, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén a „Soros-tervről”, vagy a „Stop Soros” törvényről kívántak vitázni, és ezen az ülésen meg mert jelenni Szél Bernadett, a bizottság tagja, akit korábban átvilágítottak és nem tekintettek nemzetbiztonsági kockázatnak az erre kijelölt szervek. Nyilván Németh Szilárd mindenhez sokkal jobban ért, így ahhoz is, hogy ki jelent nemzetbiztonsági kockázatot.

Mindezek után Budafok-Tétényben, kicsiny fővárosunk XXII. kerületében nem is olyan rég rendkívüli testületi ülést tartottak.

Ezen az ülésen el kellett fogadni – igen, jól olvassa kedves olvasó, „el kellett fogadni”, hiszen az abszolúte többségben lévő kormánypárti képviselőknek legtöbbször halvány fogalmuk sincs arról, hogy mit szavaznak meg, leginkább csak azt tudják,  hogy milyen gombot kell nyomni – a polgármester – Karsay Ferenc – által benyújtott határozatot, mely szerint a kerületi önkormányzat egytért az országgyűlés határozatával, melyben elítélik a „Soros-tervet” és felszólítják Magyarország kormányát, hogy

Folyamatosan tájékoztassa Magyarország polgárait a Soros-terv végrehajtásának állásáról és a kormány Magyarország védelmét célzó tervezett és folyamatban lévő intézkedéseiről.

(Ez utóbbi mondatrész azért érdekes, mert ezzel gyakorlatilag a kormány – ami egyenlő a Fidesz-szel – elszólítást kap, hogy Soros György ellenes plakátokkal és egyéb hirdetésekkel szórja tele az országot.)

Miért kell egy kicsiny budapesti kerületnek erről szavazni? Miért nem elég, hogy megszavazta ezt az Országgyűlés? Mi köze ehhez Budafoknak?

Ez a kérdés nem csak bennem, hanem az ellenzéki képviselőkben is felmerült. Fel is tették az előterjesztő polgármesternek – többször is – a kérdést, hogy például mi is az a Soros-terv és miként érinti ez Budafok-Tétényt.

A válasz mondhatni meglepő – de persze nem, hiszen nem vártunk mást - esetleg a pofátlanság ahogy ezt tették, talán az egyedüli meglepő benne.

Karsay Ferenc válasza először annyi volt:

hogy mi a Soros-terv és milyen formában van jelen, a közbeszéd napi aktualitásait feszegető kérdések, amiről úgy gondolom, hogy majd vita során meg lehet beszélni. Nem kívánok aktív részese lenni ennek a vitának

– aha. Értjük, az előterjesztő nem kíván válaszolni.

Amikor ismét megkérdezik, hogy mégis kitől kérdezzenek az előterjesztéssel kapcsolatban, ha nem az előterjesztőtől, akkor azt a minősíthetetlenül szemtelen és a „nekem abszolút mindent szabad” típusú választ adja Budafok-Tétény polgármestere, hogy a határozati javaslat  címében nincs szó a „Soros-terv”-ről, így most nem kíván esszét gyártani a „Soros-terv”-ről kapcsolatos véleményéről.

Íme, egy újabb kerület, újabb politikusok, akikről kiderült, hogy bármikor teljesítik nagy vezérük – Orbán Viktor – utasítását, megszavaznak egy olyan határozati javaslatot, amiről csak egyet nem tudnak elmondani: miről szól. A javaslat lényege, hogy egyetértenek az Országgyűlés egyik határozatával. A határozat elítél valamit, amiről még senki nem mondta meg, hogy pontosan mit is. Valamit – a „Soros-terv”-et, melyről sok minden hazudtak már nekünk, de vitázni róla, létezését és veszélyét bizonyítani még senki nem volt hajlandó. Kicsit olyan ez, mint a Mikulás. Van és kész. Ha hiszed, ha nem.